Posojilo ustanovnega kapitala

klejih

Zelenc'
17. nov 2010
2
0
1
Posojilo ustanovnega kapitala
Kako izgleda posojilna pogodba.
Vsebina:
Posojilodajalec (fizična oseba) posodi Podjetju v ustanavljanju osnovni kapital. Podjetje mu ga mora v skladu (roki, obresti) s posojilno pogodbo vrniti.
Hvala

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Pri ustanovitvi podjetja fizična oseba podjetju ne posodi denarja ampak ga v podjetje vloži (zato se tudi imenuje vložek).
Ob ustanovitvi podjetja ta denar (kapital) postane osnovni kapital podjetja in ni več v lasti fizične ampak novo ustanovljene pravne osebe. Podjetje tako nima kaj vračati.

Je pa res kar pogosta praksa, da ustanovitelji podjetij osnovni kapital s posojilno pogodbo potegnejo nazaj ven iz podjetja (a ga morajo slej ko prej podjetju vrniti ... z obrestmi ipd.).

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Jaz mislim enako, ker nemoreš sklepati pogodbe s podjetjem, ki še ne obstaja. Fizična oseba je lahko z vložkom (ustanovitveni kapital) ustanovitelj, ti naprimer si pa lahko direktor. Lahko se dogovorita, da skleneta pogodbo, da boš ti vrnil ustanovitelju, oz. kupil podjetje čez x časa in za y denar. Samo potem ta denar vračaš ti in ne podjetje. Lahko ga pa vzameš iz podjetja s posojilno pogodbo ...

Za bolj točen nasvet lahko povprašaš tudi kakšnega notarja (če ga samo malo povprašaš itak ne košta nič), ki ti lahko pove kako najlažje to izpeljat.

klejih

Zelenc'
17. nov 2010
2
0
1
Hvala.

Torej takole:

1.
Ustanovitelj firme si sposodi (posojilna pogodba) 7500 € od fizične osebe.
Kako izgleda taka pogodba? Kakšne so običajne obresti?
Ali je posojilodajalec lahko povezana oseba?

2.
Firma da kredit (kreditna pogodba) lasniku, da le-ta lahko vrne posojilo.
Ali je posojilo isto kot kredit?
Kako izgleda kreditna pogodba? Kakšne so običajne obresti?

Ali je pri pogodbah potreben notar?

živijo!

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
V kolikor ustanovitelj podjetja nima sredstev za ustanovitev podjetja gre zadeva točno tako, kot si zapisal.

Ustanovitelj si sposodi -> vloži v podjetje -> podjetje posodi (posojilna pogodba) - > ustanovitelj vrne tistemu, kateremu je posodil.

Na koncu ostane dolg ustanovitelja (lastnika) do podjetja.

Sklene se lahko enostavna posojilna pogodba, pri kateri notar seveda ni potreben. Pri določanju obrestne mere velja Pravilnik o priznani obrestni meri. Paziti moraš (v povezavi z Zakonom o dohodnini in Zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb), da določiš tako obrestno mero, ki ni nižja od POM.

Če nameravaš dolg do podjetja do vključno enega leta potem je minimalni POM za fizično osebo 5,447%; če misliš vrniti v roku 5 let moraš temu dodati še 0,03%.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
en zelo pamenten nasvet...

če nimaš niti za ustanovitveni kapital, bolj da doo ja sploh ne odpiraš... Iz d.o.o. ja tud ne morš kar tako dvigat denar kot pri spju....

Mislim, da se tebi sploh ne sanja v kaj se spuščaš.......

Onekey

Zelenc'
30. apr 2013
1
0
1
Imam nekaj informacij za vse tiste, ki si želite odpreti d.o.o., pa NIMATE 7.500, 00 eur za ustanovitveni kapital.

obstaja opcija NAKUP NOVEGA PODJETJA (to pomeni, da so odprta zgolj za prodajo in še sploh niso poslovala,zato tudi nimajo dolgov). zadeva je zelo preprosta. Če maš dobro poslovno idejo in premalo denarja za zagon poslovanja, je to najboljša rešitev.

Preko podjetja, ki prodaja nova podjetja, sem uredil vse papirje, pogodbe, prepise , ma pomagali so mi urediti praktično use…
vse preko maila (info@firmica.si), samo prepis sem šel osebno nardit . novo podjetje sem dobil za 650 eurov,(res je da od tega samo notar pobral 250 eurov !!! )

ampak razlika med 7.500 in 650 je pa očitna, kaj
če želite kak info več mi lahko pišete na modri.studio@gmail.com

pa moram še rečt, da je bil cel postopek končan v prej kot 4 dneh !!!

ja, srečno!

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
ksz

Zanima me, v čem je sploh fora odpiranja d.o.o., če nimaš niti za ustanovni kapital. A ni tako nekak po zdravi podjetniški logiki, da začneš kot s.p., ki hvalabogu na začetku sploh nisi ddv zavezanec (kar je velika prednost na trgu), pa potem ko se začneš širiti morda začneš razmišljati o preoblikovanju v d.o.o..

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Denar pride kasneje, ko izdaš par fiktivnih računov in nategneš DURS za nekaj mio DDV, ki ti ga 'povrnejo'. :>

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Sej pri d.o.o.-ju kolikor vem tudi ni treba, da si DDV zavezanec. Bistvena razlika je pa v odgovornosti. Če hočeš koga oškodovat je d.o.o. edina varijanta, saj pri s.p. odgovarjaš z vsem svojim premoženjem. No, ta pravim tudi to sicer ne pomeni ovire.

Pbutec

20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Ja to je res, ampak pri s.p. si ves pobrani denar vtikaš v lastni žep, plačaš le obvezne minimalne prispevke in je to to. Po moje ni lepšega ...
Nekdo, ki bi odprl d.o.o. in nima kapitala itak lahko fura le storitveno dejavnost.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ja to je res, ampak pri s.p. si ves pobrani denar vtikaš v lastni žep, plačaš le obvezne minimalne prispevke in je to to. Po moje ni lepšega ...
hysterical-1.gif

Do prve davčne inšpekcije, potem pa osebni stečaj.
rolleyes-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Nekdo, ki bi odprl d.o.o. in nima kapitala itak lahko fura le storitveno dejavnost.

Krneki. Potem raje NE odpreš s.p. in si plačuješ sam minimum za penzion.

Pbutec

20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Nisem mislil tega, da ne izstavljaš računov, ampak to, da je to tvoj denar s katerim prosto razpolagaš. Pa če nisi davčni zavezanec itak ne rabiš razmišljati o tem, ali bi komu brez računa zakasiral, ker ddv itak ne obračunavaš. Le za stroške je potrebno poskrbeti, kar pa s kilometrino ni problem.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ja pa kaj še, če boš samo za kilometrino delal, je bolje, da greš v fabriko delat.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Onekey pravi:
Imam nekaj informacij za vse tiste, ki si želite odpreti d.o.o., pa NIMATE 7.500, 00 eur za ustanovitveni kapital.

obstaja opcija NAKUP NOVEGA PODJETJA (to pomeni, da so odprta zgolj za prodajo in še sploh niso poslovala,zato tudi nimajo dolgov). zadeva je zelo preprosta. Če maš dobro poslovno idejo in premalo denarja za zagon poslovanja, je to najboljša rešitev.

Preko podjetja, ki prodaja nova podjetja, sem uredil vse papirje, pogodbe, prepise , ma pomagali so mi urediti praktično use…
vse preko maila (info@firmica.si), samo prepis sem šel osebno nardit . novo podjetje sem dobil za 650 eurov,(res je da od tega samo notar pobral 250 eurov !!! )

ampak razlika med 7.500 in 650 je pa očitna, kaj
če želite kak info več mi lahko pišete na modri.studio@gmail.com

pa moram še rečt, da je bil cel postopek končan v prej kot 4 dneh !!!

ja, srečno!

Kaka reklama!
Osnovna razlika, katero si pozabil omeniti je, da je tistih 650 čisti strošek. Za storitev s katero ima nekdo dobro uro dela (+ stroški notarja).
Če pa podjetje ustanavljaš sam je strošek celih 0,00 EUR.

Bo treba na tem področju dati eno dumping ponudbo, da se obiralci streznijo
wink-1.gif

Pbutec

20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Glede na to, da bo zrak mešal, mu itak ne bo problema znižat dobiček pod 6300eur, ali koliko je že splošna olajšava.