Pomoč ob poplavah BiH in Srbija 2014

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.309
7.054
113
Pomagajo tudi glasbeniki:

V nedeljo, 25. 5. bo v Kinu Šiška dobrodelni koncert, na katerem bodo nastopili Elvis Jackson, Repetitor in Damir Avdiæ.

Zoran Predin bo na dobrodelnem koncertu nastopil 27. maja ob 19. uri v Pravoslavni cerkvi v Ljubljani

Predin je še in?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
KSZ

Snečer 3 dni (pri žledolomu je dobil 7 dni, da me ne bodo pravoverni napadli, kje sem bil takrat ...)
rolleyes-1.gif

Reality (lafarge) trajen ban

Sem koga izpustil? Ne?

Nazaj na debato!

erikson

Guru
25. avg 2007
22.736
6.505
113

Proti BiH in Srbiji odrinil konvoj s humanitarno pomočjo žrtvam poplav

Danes je tako iz logističnega centra v Rojah odrinil prvi konvoj, ki ga je organizirala Slovenska vojska. V konvoju je 13 tovornjakov, sodeluje pa 30 pripadnikov Slovenske vojske, od tega bo 26 voznikov in štirje spremljevalci.

"Z Rdečim križem pa smo se medtem dogovorili, da se bo šest civilnih tovornjakov, ki so zbrani na Dolenjskem, v Cerkljah priključilo temu konvoju," je ob odhodu konvoja povedal obrambni minister, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič. Razložil je, da se bo ta konvoj 19 tovornih vozil odpeljal v Srbijo in BiH, kjer jih bodo čakale bosanske in srbske oblasti ter humanitarne organizacije. Pomoč bodo nato razdelili tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.132
1.909
113
Emona / Carnium
Obvestilo bosanske "carinske uprave":

Citat:

20.05.2014.
HUMANITARNE POŠILJKE
Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela je odluku da carinske ispostave Bihaæ, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo i Trebinje rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH. Uprava je uputila dopis i svim nadležnim inspekcijskim službama da u pomenutim carinskim ispostavama organizuju dežurstvo kako bi se te pošiljke ocarinile u što kraæem roku.

Roba namijenjena u humanitarne svrhe područjima pogođenim poplavama u BiH biæe oslobođena od plaæanja uvoznih dažbina (carina i PDV), uz ispunjenost uslova propisanih zakonskim i podzakonskim aktima. To konkretno znači da se u svakom pojedinačnom postupku u carinskim ispostavama podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaæanja uvoznih dažbina u skladu sa čl. 9. ili 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH (roba za žrtve nesreæa ili roba za dobrotvorne ili humanitarne organizacije). Važno je naglasiti da primalac takve pošljke može biti regostrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH. Pored jasno navedenog primaoca humanitarne pošiljke, mora postojati i ostala dokumentacija iz koje se jasno može identifikovati ko je pošiljalac humanitarne pošiljke, specifikacija robe i izjava pošiljaoca da se radi o robi koja se poklanja tj. donira u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH. Uz ovako uredno podnesenu carinsku prijavu i dokumentaciju, a ukoliko se radi o robi koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor ili dozvolu za uvoz, pribavlja se i ta propisana dokumentacija izdata od nadležnog organa. Uz sve ispunjene uslove donosi se rješenje o oslobađanju od plaæanja uvoznih dažbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upuæena krajnjem korisniku.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
ksz... In potem folk sprašuje zakaj pošiljamo pomoč dol, da kdo je pa nam pošiljal
bonk.gif
Kdaj? To je primerljivo samo s škodo v 2. sv. vojni...

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Slovenija je poslala vojsko dol? Poslala je 2 policijska helikopterja. Sicer je pa cela debata debilna.

Če že pametuješ (kot ponavadi) vsaj preveri podatke.
Slovenija se je odzvala kot prva. V BiH in v Srbiji sta (vsaj) dva vojaška helikopterja in en policijski.
Poleg tega se je Ministrstvo za obrambo (URSZR, enote civilne zaščite) odzvalo tudi z enotami civilne zaščite - pumpi v Srbiji sta "krivi", da ima Srbija še elektriko; s čolni ekipe v obeh državah delujejo non stop.

Da te ni sram, koliko imaš za povedati čez državo v kateri živiš.

Kar se pa odziva ljudi tiče se pa strinjam, da bi bil sigurno veliko slabši, če bi morali pomagati Italiji ali Avstriji ali Madžarski. Konec koncev si lahko pogledate, kdo v večini organizira zbiranja oz. kje so večinoma zbirna mesta. In tu sem nad Slovenci razočaran. Ko je bil pri nas žled so gasilci garali, drugih prostovoljcev pa ni bilo zelo veliko.

In, da smo si realni - tisti, ki se s pomočjo sedaj najbolj hvalijo to delajo zato, ker na to očitno niso navajeni. Naj pomagajo bolj pogosto, pa bo jim bo to v krvi in ne bodo imeli potreb, da se s hvalijo.

Je pa žalostno, da so prizadeta že tako revna območja. Srbija se bo lažje pobrala, v Bosni me pa resno skrbi glede min. Sedaj so dobesedno lahko kjerkoli ... v naseljih, na njivah, ... Že tako revno in od posledic vojne in še bolj konstantne politične krize prizadeto prebivalstvo bo živelo še težje. Zato velika večina ljudi, ki jih poznam pomaga kolikor se le da.

Pa še pomislek - za vse tiste, ki mislijo, da situacija ni kritična: koliko časa so se pri nas sanirale posledice potresa v Posočju? Škoda po potresu je bila neznatna v primerjavi s škodo, katero so&bodo povzročile te poplave.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.132
1.909
113
Emona / Carnium
zmaga.gif

Samopromocija je seveda najbolj vidna na spletu in sicer konkretno na FB. Razni lajki so v tem primeru totalno precenjeni. Ok, nekaj te promocije tudi vzpodbudi druge, da ukrepajo po svojih močeh. Vendarle se težko otresem občutka, da je marsikomu "like" in "view", dodatni motivator.
V vsakem primeru pa informacije zelo hitro pridejo do ljudi ravno preko FB-ja. Pogosto pa so te informacije premalo kvalitetne oz. napačne itd.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Slovenija je poslala vojsko dol? Poslala je 2 policijska helikopterja. Sicer je pa cela debata debilna.

Če že pametuješ (kot ponavadi) vsaj preveri podatke.
Slovenija se je odzvala kot prva. V BiH in v Srbiji sta (vsaj) dva vojaška helikopterja in en policijski.
Poleg tega se je Ministrstvo za obrambo (URSZR, enote civilne zaščite) odzvalo tudi z enotami civilne zaščite - pumpi v Srbiji sta "krivi", da ima Srbija še elektriko; s čolni ekipe v obeh državah delujejo non stop.

Da te ni sram, koliko imaš za povedati čez državo v kateri živiš.

Kar se pa odziva ljudi tiče se pa strinjam, da bi bil sigurno veliko slabši, če bi morali pomagati Italiji ali Avstriji ali Madžarski. Konec koncev si lahko pogledate, kdo v večini organizira zbiranja oz. kje so večinoma zbirna mesta. In tu sem nad Slovenci razočaran. Ko je bil pri nas žled so gasilci garali, drugih prostovoljcev pa ni bilo zelo veliko.

In, da smo si realni - tisti, ki se s pomočjo sedaj najbolj hvalijo to delajo zato, ker na to očitno niso navajeni. Naj pomagajo bolj pogosto, pa bo jim bo to v krvi in ne bodo imeli potreb, da se s hvalijo.

Je pa žalostno, da so prizadeta že tako revna območja. Srbija se bo lažje pobrala, v Bosni me pa resno skrbi glede min. Sedaj so dobesedno lahko kjerkoli ... v naseljih, na njivah, ... Že tako revno in od posledic vojne in še bolj konstantne politične krize prizadeto prebivalstvo bo živelo še težje. Zato velika večina ljudi, ki jih poznam pomaga kolikor se le da.

Pa še pomislek - za vse tiste, ki mislijo, da situacija ni kritična: koliko časa so se pri nas sanirale posledice potresa v Posočju? Škoda po potresu je bila neznatna v primerjavi s škodo, katero so&bodo povzročile te poplave.

Še zmeraj ne razumem kako lahko nekomu očitaš, ker svoj denar in svoje dobrine podari v dobrodelne namene, kakršnikoli ti že so. Ni tvoj denar in ti nisi nič na slabšem, ker nekdo donira po lastni želji. Stvar vsakega posameznika je kam bo "doniral". Nekateri donirajo ob poplavah, nekateri botrstvu lačnim otrokom, nekateri otrokov v afriki, nekateri cerkvi. Dokler vsak zapravlja svoj denar, mi kratkomalo dol visi kam ga da, tebi in ostalim s podobnim mnenjem, pa bi prav tako moralo...

@pediater
zmaga.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
"Kar se pa odziva ljudi tiče se pa strinjam, da bi bil sigurno veliko slabši, če bi morali pomagati Italiji ali Avstriji ali Madžarski. Konec koncev si lahko pogledate, kdo v večini organizira zbiranja oz. kje so večinoma zbirna mesta. In tu sem nad Slovenci razočaran. Ko je bil pri nas žled so gasilci garali, drugih prostovoljcev pa ni bilo zelo veliko."

Če sem pa narobe razumel, se opravičujem. Leti pa na ostale.

Nazadnje urejeno:

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Danes je rekel en kmet... čez pol leta bo slabše kot v afriki.
čebel ni ker so vse utonile ni čebel ni opraševanja ni hrane!
Odplavilo je vse posevke ali pa so pod 50 cm mulja, ki ni rodoviten ampak je strup kaj vse je prišlo po Savi. Ne moreš na novo orat zaradi mulja in njiv, če pa bi bi pa doraslo v jeseni.
Živina se ne more past med muljem, kar jo je preživelo. Novo pa ne moreš kar kupit saj ni 1€.
Med vojno so lahko saj jedli kar so sami pridelali sedaj pa še tega ni.

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Dragiæ in Nesteroviæ sta verjetno veliko donirala tudi, ko smo imeli katastrofo z žledom?

Lepo je, da ljudje pomagajo, samo eni si pa sedaj še delajo reklamo, biznis itd.

Država Slovenija bi morala pomagati neposredno in javno, nisem nikjer zasledil. Ker to, kar ljudje prispevajo je sicer hvale vredno, vendar premalo, če gre res za takšne razsežnosti.

Koliko in kdaj donirata je njihov problem. Zagotovo sta iz naslova davscin prispevala posredno za pomoc od 99% Slovencev. Lacnim in zejnim v tem trenutku ti razlozi kako je pomoci premalo in bi raje pocakal na neposredno in javno pomoc. Pac, potrpijo malo. Vmes lahko travo probajo.

Kaj vse lahko clovek zapise
rolleyes-1.gif

Seveda je njun problem...za davke plačat v slo pa zapadeš, če si vsaj pol leta v tistem letu živel v slo, to bi bilo zanimivo vedet ja, sta plačala pri nas ali pač ne

a veš kaj je najbolj žalostno.da sta ta dva naredila v eni tekmi za Slo več kot boš ti v celem življenju,in živeti v blodnji da nista domačim otrokom sploh v košarkarskih vodah pomagala je očitno kar fino

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
ksz...

pa še nekaj me je zmotilo.najbolj verni alter uporabniki imajo največ za povedat in popljuvat čez taspodne.ne dojemam kako to če pa bog uči da smo pred njim vsi enaki...????

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik shift pravi:
ksz...

pa še nekaj me je zmotilo.najbolj verni alter uporabniki imajo največ za povedat in popljuvat čez taspodne.ne dojemam kako to če pa bog uči da smo pred njim vsi enaki...????

Mene prov briga iz kot je, ko bo usekalo pri nas in bo 1x upam rečt, da bodo prišli oni nam pomagat pa magari protipoplavne vreče nosit.

ON TOPIC kam se izliva Velika Morava? V Donavo?

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:
ksz...

Mene prov briga iz kot je, ko bo usekalo pri nas in bo 1x upam rečt, da bodo prišli oni nam pomagat pa magari protipoplavne vreče nosit.

ON TOPIC kam se izliva Velika Morava? V Donavo?

pa saj edino to je pomembno da si ljudje pomagamo med seboj,ker politiki in voditelji nam ne bodo,samo razloži to zaplankanim Slovenceljnem ki so dobili net pred 3mi leti in so videli črnca samo v filmu policaj iz beverlyhillsa.
Pozabljajao tudi to da so nam sicer že dolgo nazaj tudi oni reševali rit.
kar me najbolj veseli je to da so ljudje v Bih stopili skupaj in pozabili na vojne dogodke
zmaga.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
ksz
Mene pa zanima bližnja prihodnost.....čisto praktično.....
kolk mislite, je Slovenija sposobna sprejet ,,beguncev,, ali ,,brezdomcev,,,izseljencev,,..-ne vem kako se naj izrazim in kako bodo rekli žrtvam naravne katastrofe, vem pa da bodo, zanima me samo groba številka, koliko predvidevate, da jih je Slovenija še sposobna sprejet.? in preživet

Nazadnje urejeno: