Pomoč na kmetiji in plačilo

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ja ... Sicer sem precej starejši od tebe in morda tudi zato znam realno ocenit situacijo. ... tako da odkočitev bo pa tvoja, pa preden se odločiš dobro premisli.

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Nam je revrni gozdar označu cca 25 smrek za posekat (kapla v morje, najvišja pr nas tam 40 metrov), prvih 7 k sva jh z bratom posekala je bla prava jeba, on motrka jest pa skira in zabijav, maju poropke, pospravljal veje pa še brez čelade, brez gojzarjev, brez hlač u glavnem čist nč gozdarske opreme.
Pol sem ga pa v gmajni uprašu, če bi mi kaj dal recimo 2 evra/uro in NIČ.
Se je potem raje šel sam jebat, da ne govorim kolk je potegnu v 14 dneh sigurno 3 jurje.
No in sem se potem odloču, da kur* te gleda ti boš tist, k boš rabu najbolj pomoč (ne bom pisal še druge probleme)
Pomagam pa tiste zadeve, k se tiče tud mene, drva je treba prpravt, sezonsko pospravlajnje mrve, u glavnem take zadeve, ....bi vsekakor večlik več delal/pomagal doma sam kaj ko so škrtune.
Pa tud zakaj bi pomagal, če ni več očetova kmetija, sedaj je od brata in on naj dela naprej kukr ve in zna, on mora poskrbet za kmetijo in starša, tako je bilo rečeno. Prepis je bil narejen letos.
Sicer pa ne bom rekel, da moram garat k pr norcih k sicer niti ne delam tolk zelo doma.
Jest si moram ustvart svoj lajf in ne čepet na te kmetiji, ker itak nikol ne bo nič mojga, hlapec pa nisem in tud suženj ne.
zmaga.gif

OFF:
No tole je ena realnost, resnica, da ne bom sam bedarije tipkal

Nazadnje urejeno:

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik ermej pravi:
Zanima me za tiste, ki ste doma na kmetijah ste kdaj dobili kaj za pomoč doma? pa ne da ste od ure plačani, pač karkoli pomoč pri nakupu avta, stanovanja, pa magar sam hrane, pač karkoli. Sprašujem mal zato ko zdaj mam pa starega res poln kufer. Imamo les je štemplan in on bi kar enega dobil, ko bi to za 600€ podrl. Ko sma z bratom rekla, če nama kaj, da pa to midva nardima pa samo eno prokleto jamranje, kak ni časa, denarja,.... Pa nikol nisem kaj zahteval, nikoli delal za plačilo, samo ti pa kipne počasi. Zakaj je tujemu tako enostavno dati domačemu pa nič. Recimo zdaj si je pred kratkim namislo neki kopat, kar bo v celoti stalo cirka 6000€, ker pa si ima eden od bratov namen kupit kombinirko, je predlagal da mu vnaprej plača ta znesek pa bo stroj kupil ter to naredil(pač buđet se bi malo povečo in bi tudi stroj lahko bil boljši), ampak stari je rajši enega najel in bo plačal njemu kot pa da bi ta denar dal sinu pa še stroj bi doma ostal. Itak pa nikakor se noče odločit komu bi sploh pustil kaj po svoje naredit, sej to sem že v drugi temi omenjal. Eh brezveze morem dobit službo drugje ne v domačem kraju pa spakirat,...
rolleyes-1.gif

Fant, pot pod noge. Pa čimprej. Enako bi svetoval tvojemu bratu.
Pred odhodom fotru predstavita pogoje, pod katerimi bi ostala. Če se ne strinja, nasvidenje.

Vsekakor pa ni enostavno kar pobrat šila in kopita, govorim iz lastnih izkušenj. Včasih je treba mostove podreti, da se lahko zgradijo novi, boljši.

vacant

Pripravnik
13. okt 2008
250
0
16
slovenija
Vse je od brata a fotr drži še vedno vse niti. Ti si tretje kolo. Tebi je rešitev redna zaposlitev. In ne vtikaj se v nič, kar se tiče kmetije. Gledaj le svoja posla.

NI TI LAHKO, če se ne razumete.

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
V bistvu smo trije brati vendar je tasredinski že zgubil vso voljo do kmetovanja in pride pomagat samo ko res nima kaj bolj pametnega za počet. Seveda plačuje vsak mesec za stroške bivanja doma. Sam sicer hodim v službo, pravtako sredinski brat, tamlajši pa je še študent zadnje leto, ga pa služba tudi že čaka. Stari smo 29, 26, 24. S tamalim sva vedno imela nekak veselje do kmetovanja, pa čeprav v teh časih to marsikdo težko zastopi. Sam sem po študiju(tudi med študijem) delal v MB in tam v bloku nekaj časa tudi stanoval. Plača ni bila briljantna najemnina in stroški pa ne tako mali in se ne morem pohvalit, da sem ravno veliko prihranil, avto stanovanje, hrana,... Nisem pa trenutno nikomur nič dolžen, nimava nobenega kredita, pufa itd. Seveda sem vmes kadarkoli sem imel čas še vedno delal doma. Pred nekaj več kot letom dni sva se z mojo preselila nazaj k meni domov saj je ona v našem kraju dobila službo, jaz pa sem si jo ščasoma tudi našel. Pač sem mislil, da se bova lahko preselila na kmetijo kjer smo v zadnjih 15 letih vseeno marsikaj naredili SKUPNO, čeprav ko fotra poslušam govori kot da je vse naredil sam. Posadili smo ogromno smerekic, zgradili popolnoma nov hlev, nakuplo se je kar nekaj strojev, ampak še vedno na kmetiji ne stanuje NIHČE razen živali. Foter ne sprejema nobenih idej, misli da so enino njegove prave, vsi ostali nimajo pojma kako se kmetuje, nobena ideja ni prava, kmetije nebi zaupal nobenemu, delat bi mogli pa vsi. Skregal se brati med sabo zaradi zemlje ne bomo, se nismo v vseh letih še nikoli. Smo fotru že več variant predlagali pa ni nič ok. Niso punce dost delavne zanjega, ker nakmetiji je delat treba, enkrat mu katera ni dost resna, katera ma preveč šol,..... Vglavnem zaradi narave mojega dela sem sreča že ogromno kmetov, in ponavadi je pri tistih, ki so ostali sami tako, da ko so imeli komu dati kmetijo tega niso želeli, sedaj bi pa radi komu dali pa nimajo več komu dati, ker so se vsi odselili. Pa sedaj so zlati časi za predati kmetijo, da se dobiti sredstva sa mladega prevzemnika, mlademu moš dat dokler še še tolk nor da vidi smisel v kmetovanju, dosti se da potegnit iz subvencij, poiskati je treba kakšno tržno nišo. Ampak ne bog vari komu kaj pustit, škoda časa pa to pol ne vem kaj zahtevajo, najbolj ziher je fotrat 5 krav pa še te na en pol
bonk.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Jaz samo upam, da ne bom do sojih otrok tak, kot so starši do mene.

Sicer pa se je pri meni pokazala še "tretja" opcija.
Enostavno bo treba pustiti starša sama na kmetiji (brat se že sedaj z vsemi 4 izogiba dela, pa ne da ga noče opravljat, samo ni dobiškonosno niti pod točko razno, ima pa dovolj dobičkonosnega dela, mogoče bo kdaj zbral pogum in odšel tako kot sem jaz, čeprav sem bil jaz takrat v slabšem položaju kot pa on).
Tele dni sem bil malo več pri njih pa sem videl da bolezen mami ni čisto nič "spametovala", še bolj je čudna!

Bo treba kar počakat da nama bosta zapustila kar nama bosta zapustila, do takrat pa kupček denarja pripravit da bomo potem lahko doma obnavljal.
Sicer pa je bilo pred60 leti enako. Dedek je "moral" najprej počakat da so pokopali njegovega tasta (do takrat pa živeli v podrtiji) potem pa je lahko postavil tri solidna poslopja za tisti čas. Seveda jih je sedaj po 50 letih čas "povozil" in so potrebni konkretne obnove oziroma rušenja, ker se v zadnjih 30-40 letih ni čisto nič obnovilo skoraj. Pa še takrat bolj za silo določene stvari narejene.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Ja ... Sicer sem precej starejši od tebe in morda tudi zato znam realno ocenit situacijo.

a mislš, da jest pa ne pr teh leth.
Brez zamere, ampak pri sebi vidim da sedaj velikokrat drugače razmišljam kot sem pred dvajsetimi leti....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
žajfe ne smeš preveč resno jemati.
Ker če razmišljaš drugače kot oni si "čuden".
Čeprav sem mislil da je on mlajši (glede na njegove poste; sedaj pa vidim da je zelo "pameten in razgledan za svoja leta")
Ima pa to eno dobro stvar. Če žajfa ne bi imel neta, bi bil "gozdni možiček" kot smo nekoč nekoga klicali
Mogoče bo pa kdaj kaj pametnega prebral na forumih in se mu bo tole "filozofiranje" obrestovalo

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik ermej pravi:
zajebano je ja. bom spako pa šel, spet, kaj mi drugega ostane
rolleyes-1.gif
...

Jest pa tebe ne zastopm, šel bi od doma, ker ti oče ne pusti, da bi delal tisto, kar ti rečeš in ne on.
Kaj pa jaz, ko doma ne smem vzeti nič, oče mi reče boš mel svoje pa boš lahko rabu. Doma sem bolj kot ne samo za kakšna fizična dela, kot so držat v roki vile, grable, kose, lopato, metlo, rovnco....traktorja ne znam peljat, ker mi ga ne pustijo doma, sem drgač sam traktor, ker vzamem šajtrgo pa grem nakosit za zajce in prašiče cca 500 metrov stran motorke ravno tako, v garaži ne smem nič kaj konkretnega delat...edin pred 2 let smo neki naredl za delat kaj iz lesa in tam lahko delam, ampak je od tretega brata tosta delavnica on pa mi pusti brez težav,......
ma jest se sploh ne sekiram, v današnjem času ni vse rožnato, doma se bolje počutim, čeprav moram prenašat marsikaj (ne smem govort), drugje bo paalhko se slabše, ker so lastniki stanovanj še bolj za*ebani, ko dajajo v najem.

Nazadnje urejeno:

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Verjemi, da ko boš imel resno punco, ko boš začel malo razmišljati še o svoji družino, potem boš svoje mnenje gotovo spremenil. Pa ne gre se samo za to, da nebi hotel narediti nič kar si namisli oče, pač pa bi raje vedel za koga delam. Ti vsaj to veš, če praviš da ste vse prepisali na brata. Pa če dobi brat bom mu bolj z veseljem pomagal, ko pa sedaj fotru. Pijem ga pa ne oziroma zelo zelo poredko, ni to način za reševanje problemov.

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Bomo vidl jest sem tud bil za da se da bratu pa se je še na slabš spremenilo. Še, ko je bila od očeta KMetija je bil brat čist drugačen, kot danes, danes se ma za glavnega počes in po dolgem, čist se ej spremnu, učas sploh ni komandiral danes pa misli, da lahko kr komandira, kdo ga bo sploh poslušu hahahamislm ne vem kaj si eni predstavljajo, da bomo služni.

NO, če maš ap punco potem pa sploh pojdi na svoje ap bpreber moje spodnje stavke, resnica na ljubo, kdor se spoštuje teh stavkov spodaj se mu slabo godi.

Nazadnje urejeno:

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Verjetno je tvoj brat kar nekaj starejši od tebe. Pa so mu mogla zgleda kar krilca zrasti,..

Mojster_Miha

Zelenc'
19. okt 2009
2
0
1
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik ermej pravi:
zajebano je ja. bom spako pa šel, spet, kaj mi drugega ostane
rolleyes-1.gif
...

Jest pa tebe ne zastopm, šel bi od doma, ker ti oče ne pusti, da bi delal tisto, kar ti rečeš in ne on.
Kaj pa jaz, ko doma ne smem vzeti nič, oče mi reče boš mel svoje pa boš lahko rabu. Doma sem bolj kot ne samo za kakšna fizična dela, kot so držat v roki vile, grable, kose, lopato, metlo, rovnco....traktorja ne znam peljat, ker mi ga ne pustijo doma, sem drgač sam traktor, ker vzamem šajtrgo pa grem nakosit za zajce in prašiče cca 500 metrov stran motorke ravno tako, v garaži ne smem nič kaj konkretnega delat.

Meni pa tole ni jasno. Pri nas doma imamo tudi kmetijo (48h od tega 90% gozda) Pa so doma komaj čakali, da bom začel delati (voziti traktor, kositi, delati v gozdu) ne pa da bi mi prepovedali recimo voziti traktor ali uporabljati motorno žago.Zato se mi res tole zdi samo eno jamranje in nategovanje ljudi kok si bogi.

Kar se pa tiče denarja od doma, ko sva s punco začela urejati stanovanje sva hotela najprej vzeti nekaj kredita vendar je oče dobesedno ponorel in rekel dokler bo doma toliko lesa ni šans. Tako je padlo 400+ kubikov hlodovine in to je bilo to.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
žajfa: tole s traktorjem je pa višek pri meni.
Zdaj samo ne vem: ali ti nisi čisto pri pameti, ali pa tvoji
pa hudiča saj imaš 20+ let???
do kdaj misliš biti doma hlapec ali po tvoje suženj? Čeprav praviš da nisi, si po pisanju sodeč za moje pojme konkreten hlapec, čeprav imam občtek da tudi malo "lenuha" saj si več na netu kot pa v delu

Koliko si imel punc, oziroma koliko te zanimajo pa ti najbolje veš....saj praviš da je punca pogoj d se odseliš. Sicer ne vem od kje ti ta ideja, ampak če ti tako praviš potem že veš.
Pri meni je bilo obratno. Zdaj se pa malo "zamisli"

Nazadnje urejeno:

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Je kar res, da ne znam vozt traktor, uporabljat motorko, čeprav motorko bi se lahko naučil medtem ko traktor pa ni šans, ker ga tud nebi dobil. Ampak pri motorkah bi se tud hitro zalomil.
Smo mel učas 3 traktorje (danes 2) pa mi ni ne oče pustil ne starejši brat.
Nism pa noben lenuh, če bi bil potem bi me že zdavnaj zgnal, moram bit pripravljen, če ej treba kaj delat.