Polnilne postaje za vozila na alternativni pogon

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Še copy-paste-am tukaj:

Imajo pa pri MerkurMarktu zelo zanimivo polnilno postajo, Res je dobra (ne vem, zakaj je Shrani.si rotiral fotke):

Ima vse priključke, ki si jih srce poželi. Imaš že namenski J1772 priključek na sami postaji - tako kot američani. Imaš Schuko vtičnico za svoj lasten EVSE. Imaš Mennekes vtičnico za svoj lasten Mennekes kabel ali pa že pripravljeno Mennekes type2 pištolco za direkt v avto.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Ne še. Kdaj pa je bilo to objavljeno, ker na članku piše SOBOTA 01.11.2014, torej enkrat v prihodnosti?

EV123

Zelenc'
8. apr 2013
22
0
1
V petek popoldan sem dobil link (med zadnjimi objavljenimi novicami) na Siolu, mogoče zdaj še kaj naknadno spreminjajo... Povezavo pa odpre?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
So spoznali, da ce sami ne bodo prevzeli iniciative(predvsem hitrih polnilnih postaj, ki so drage), da drugi ne bodo. Tesla Motors jim je postavila lep zgled.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Super! Zdaj morajo priti samo še avti. Mislim, da in e-Up in e-Golf podpirata DC polnjenje, mislim, da tudi i3.

Zdaj se lahko začenja pokrivati avtocestni križ s combo postajami (DC+22kW AC). Petrol, slišiš?
wink-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Mi je pa zanimivo, zakaj tak Frankestein vtikač za DC polnjenje, če je Tesli uspelo pripeljati 135kW (SuperCharger) skozi navaden Type2 Mennekes vtikač.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.908
58
63
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Mi je pa zanimivo, zakaj tak Frankestein vtikač za DC polnjenje, če je Tesli uspelo pripeljati 135kW (SuperCharger) skozi navaden Type2 Mennekes vtikač.
Splošno je znano, da tisto, kar je po evropskih standardih za 50kW, je po ameriških za 100kW. Američani dopuščajo, da se zadeva tudi malo greje, in celo vgrajujejo neke termo senzorje.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Ja, samo tukaj je v Evropi uporabljen Mennekes Type2 vtikač na Modelu S, ki je uporabljen in za 16A enofazno, trifazno do 22kW in za 135kW SuperCharger - vse na enem vtikaču - torej po EU standardih.
Čemu potem CCS in dodatna dva pina za DC, če uspe Tesli 135kW spraviti v navaden type2 Mennekes vtikač?

P.S.: V USA ima Tesla itak drugačen vtikač v avto, za polnjenje.

Edit:

USA:

EU:

CCS:

Nazadnje urejeno:

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
A bi bilo možno katero (oz. katero) od teh polnilnic uporabiti tudi z navadnim 220V polnilcem (za motorje, skuterje) ? Navadna vtičnica?!

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.908
58
63
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Ja, samo tukaj je v Evropi uporabljen Mennekes Type2 vtikač na Modelu S, ki je uporabljen in za 16A enofazno, trifazno do 22kW in za 135kW SuperCharger - vse na enem vtikaču - torej po EU standardih.
Čemu potem CCS in dodatna dva pina za DC, če uspe Tesli 135kW spraviti v navaden type2 Mennekes vtikač?
Vsak konektor po evropskem standardu dovoli najman še enkrat višjo obremenitev od predpisane. Če Mennekes Type 2 dovoljuje obremenitev 70kW, boš z lahkoto spravil skozi tudi 135kW. Mogoče se bo malo grel, sčasoma tudi malo oksidiral in z leti bo postajal vedno manj zanesljiv in celo nevaren. Nekaj podobnega se je že dogajalo s tistim Teslinim garažnim požarom in s težavami in pritožbami lastnikov Tesel, ki so bili vslišani šele takrat, ko se je vmešala NHTSA.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik Yagi pravi:
A bi bilo možno katero (oz. katero) od teh polnilnic uporabiti tudi z navadnim 220V polnilcem (za motorje, skuterje) ? Navadna vtičnica?!

Če pollnilna postaja nima navadne Schuko vtičnice, potrebuješ adapter, ki polnilni postaji simulira prikljčen avto in potem lahko priključiš skuter na tak kratek podaljšek, ki gleda iz adapterja.
Če tak adapter potrebuješ, mi povej, te bom povezal z osebo, ki ti to lahko naredi.

Npr. on je naredil adapter, ki ga daš v Mennekes type2 polnilno postajo, izhod iz adapterja pa so 3 schuko vtičnice, vsaka na svoji fazi, to pomeni, da se lahko iz ene trifazne Mennekes vtičnice polnijo troje avti na teh treh Schuko vtičnic in tega adapterja.

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
Hvala AndY1, za odgovor! V bistvu sprašujem, ker ko bom imel skuter v prafaktorjih, če se bo dalo tudi kaj v tej smeri urediti (si mi že odgovoril), da bi lahko uporabljal npr. tudi te avtomobilske polnilce. Te bom kontaktiral, ko bo čas za to..... !

Lp, Yagi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Mogoče me bo andy popravil ampak kar sem jst gledal te stebričke v moji okolici jih ima večina tudi šuko vtič tako da se ti splača ohranit tak vtič tudi primarni. Če cukne iz šukota do 16A imaš za motor čisto dovolj pa tudi če da samo 10A ti nafila tvoje baterije v 2h, nad 0.5C pa itak ni priporočljivo filat baterij brez dodatnih varovalk (predvsem termičnega nadzora baterij(e) v kombinaciji s polnilcem ki lahko prilagaja tok).

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
Sej, primarni vtič bi obdržal, le fizično (ločeno) bi dodal tisti adapter, da bi lahko uporabljal polnilnice !

Hvala, lp

Yagi

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mogoče me bo andy popravil ampak kar sem jst gledal te stebričke v moji okolici jih ima večina tudi šuko vtič tako da se ti splača ohranit tak vtič tudi primarni. Če cukne iz šukota do 16A imaš za motor čisto dovolj pa tudi če da samo 10A ti nafila tvoje baterije v 2h, nad 0.5C pa itak ni priporočljivo filat baterij brez dodatnih varovalk (predvsem termičnega nadzora baterij(e) v kombinaciji s polnilcem ki lahko prilagaja tok).

Na srečo ima večina polnilnih postaj tudi Schuko vtičnico, ker smo na DEVS-u predlagali/zahtevali, da postavljajo combo Mennekes(type2)/Schuko polnilne postaje ravno zaradi takih uporabnikov, ki imajo le Schuko priklop ali pa si ne dokupijo Mennekes(type2)-> J1772 kabla, ker pri avtu dobiš le 10A EVSE, ki gre v Schuko vtičnico, ampak vseeno - takih ne moreš kar odrezati. Seveda so pa tudi skuterji, ki imajo direkt le Schuko vtikač, npr. moj Vectrix.

Na začetku so hoteli postavljati le polnilne postaje z dvema Mennekes priključkoma - ena taka je v Kočevju:
http://www.elektro-crpalke.si/1/Polnilna-mesta/PregledCrpalke.aspx?ID=62

pa v Kamniku:
http://www.elektro-crpalke.si/1/Polnilna-mesta/PregledCrpalke.aspx?ID=81

pa pred GH Union:
http://www.elektro-crpalke.si/1/Polnilna-mesta/PregledCrpalke.aspx?ID=1

ampak, mislim pa, da je to vse.