Polnilne postaje za vozila na alternativni pogon

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Oz. drago polnjenje na javnih polnilnih postajah. Kar naj, bodo videli, da ne bodo imeli odjemnikov za tako ceno.
Računati X EUR/ uro za celotno polnjenje je napačen koncept. Pravi bi koncept bi bil:
- za čas polnjenja: n EUR/ uro (simbolična cena, da vzpodbudi uporabnika polniti z max. močjo, ki jo avto in polnilna postaja omogočata) + m EUR/kWh
- ko je avto poln, pa mora biti cena X EUR/ uro in ta mora biti dosti višja, kot za komercialno parkirno mesto, ker le to bo vzpodbudilo voznika, da ko bo avto poln, da bo avto umaknil na drugo parkirno mesto in prepustil polnilno postajo nekomu drugemu, drugače se bo začelo dogajati, da bodo ljudje uporabljali parkirna mesta za polnjenje električnih avtomobilov kot njihovo privat parkirno mesto in bodo, ko bodo prišli v službo, avto parkirali, ga dali polniti in kljub temu, da bo čez par ur avto poln, avto parkiran tam za cel čas službe in bo s tem onemogočil polnjenje drugim in ni s tem nič boljši, kot če bi na parkirno mesto parkiral navadni avtomobil.

Cena polnjenja mora biti še vedno nižja kot cena vožnja na bencin, ker drugače v primeru npr. Ampere ali i3 se bo bolj splačalo, ko bo baterija prazna, se voziti na bencin, kot polniti na tako dragi polnilni postaji.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.908
58
63
Nove polnilne postaje v Nemčiji:

Hunderte neue Elektroauto-Ladestationen: “Charge Lounge” will deutsche Antwort auf Tesla werden (Bilder & Video)

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Kaj češ. EU je zamujala z uvajanjem standarda (v bistvu je enako v USA) in je CHADEMO postal de-facto standard. Kombinirane polnilne postaje, ki imajo in 22kW Mennekes in CHADEMO in Mennekes DC, pa postajajo nekaj običajnega. Lansko leto smo na Ecartecu videli takih polnilni postaj polno.
Sicer pa bodo s to odločitvijo zadovoljni tudi lastniki Tesla Model S-ov, ki bodo z prihajajočim CHADEMO->SuperCharger adapterjem lahko polnili tudi na Chademo polnilnih postajah in to z max. močjo, ki jo bo CHADEMO polnilna postaja omogočala.

http://shop.teslamotors.com/products/chademo-adapter

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
V bistvu je to pametna odločitev. Predpisali so standard (Type 2 + Combo2), Chademo pa ostaja dovoljen kot opcija za tiste, ki ga rabijo, če se bo tisti, ki postavlja postajo, zanj odločil. Potem bo pa čas in trg pokazal, ali bo Chademo preživel.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.908
58
63
Ja samo s tem, ko je Chademo dovoljen kot opcija, bodo japonski proizvajalci še najmanj 3 leta v svoje EV vgrajevali Chademo konektorje. Čez tri leta pa nekatere polnilne postaje ne bodo Chademo več podpirale, kar pomeni zopet neki nered in težave teh lastnikov EV. Mislim, da bi bilo edino pravilno, da bi se neevropski proizvajalci, ki EV prodajajo v Evropi čimprej podredili evropskim standardom. Že nekaj časa imam namen kupit EV, samo zaenkrat je še preveč pomanjkljivosti, vsekakor bo pa pogoj da podpira predpisani evropski standard.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
O tem, kaj bodo v naslednjih letih japonci vgrajevali v avte, v resnici odločajo kupci. Če se bodo držali stran od Chademo vozil, bodo japonci hitro dojeli, da bo treba kaj drugega počet. Moje mnenje je, da sam ne bi kupil vozila s chademo priključkom.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Danes se mi je ponovno zgodilo, da nobene polnilne postaje Elektra Ljubljana nisem mogel aktivirati z SMS-om - nisem niti dobil SMS odgovora. Nazadnje je bilo to cca. 1 mesec nazaj, vmes pa njihovih polnilnih postaj nisem uporabljal.

Tako, da njihovie polnilne postaje so postale kar nezanesljive in se nanje ne moreš zanesti. Niso resni.

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
Če sem prav videl, je v Celju ena vtičnica "postala" Mennekes! Če pa deluje ali ne pa še ne vem...
smile-1.gif

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
Ja tista! Desna je "normalna", leva pa ima po novem črn pokrovček z napisom Mennekes.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Cool, hvala za informacijo! Se je že nekajkrat zgodilo, da sem tam polnil. Sicer z mojim 16 EVSE-jem, ampak z Mennekejem bo lažje, ker če bo deževalo, ne bo moja homemade EVSE škatla izpostavljena dežju.