podreti ali se preseliti

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Pa vzameš cegu in polen pa vržeš v ogenj pa vidiš kaj je trdneje....;) khm khm
Sicer zna les ob pravih "pogojih" precej zdržat v ognju (varnostno več kot AB ali jeklo) samo je potem "neuporaben" .

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
V eni vrstici pišeš eno, v drugi drugo
confused-1.gif
A nisi ti gasilec?

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Gasilec gor gasilec dol - z ognjem se ni za igrat.
S kladivom pa lahko
wink-1.gif

Ajaaa na tej temi. Joj smo že tok predebatiral, da sem že čist zbegana.

Včeraj mi je še en rekel, da je pa kupil hiško pri http://www.e-kuca.com/ pa mam še eno reč več za obdelat in proučit.
Pa vmes mal arhitektko dregat "ja a še nisi"

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Da, sem gasilec... čeprav ne ravno precej izobražen, ampak vseeno trdim da je MASIVNI LES boljši v primeru ognja kot pa jeklo oziroma AB (to so nam rekli na faksu katerga nisem dokončal
wink-1.gif
)

Jeklo vročina zvije in se mu lastnosti precej spremenijo, medtem ko pri MASIVNEM LESU samo zoogleni zunanja plast, notranjost pa še vedno "drži".

Samo imam občutek da je montažnih hišah premalo masive da bi to za njih veljalo... tista brunarica, do kateere je link v tej ali sosednji temi in je narejena iz celih hlodov, pa upam trdit da se bo precej dolgo upirala ognju(ne bo pa potem več tako lepa kot je sedaj)... (malo pomisli: od kresov v katerem so HLODI so naslednji dan še vedno "hlodi" kljub temu da je kres gorel celo noč in to precej lesa na kupu!)
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
tudi o siporexu imam svojo "teorijo"...
kaj je to sploh za en material, katerga lahko z nohtom praskaš oziroma prežagaš z vsako še tako slabo žago.....(nekoč so zidarji prenizko zabetonirali preklado, smo jo samo odžagali in malo višje postavili
wink-1.gif
)

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Veliko teorij imaš, in veliko napačnih :)
Siporex: saj hiša ni narejena iz enega bloka, kot celota je pa izolacijsko boljša kot opeka, proti-potresno in proti-požarno zaščito pa ima tudi ustrezno. To da en blok enostavno žagaš je pa samo prednost za enostavno, hitro in natančno gradnjo.

Les kot gradbeni material in ogenj: kot jaz vem, les v ognju najdlje ohranja konstrukcijsko trdnost, kar je pri hudem požaru še kako pomembno

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
tudi o siporexu imam svojo "teorijo"...
kaj je to sploh za en material, katerga lahko z nohtom praskaš oziroma prežagaš z vsako še tako slabo žago.....(nekoč so zidarji prenizko zabetonirali preklado, smo jo samo odžagali in malo višje postavili
wink-1.gif
)

Mi smo pri kolegu probali z rokami podret siporeks steno pa sploh ni izi. Če lepilo dobro drži in ti siporeks noče počit, se lahko *ebeš. Še z macolami smo se nadelali.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
ne se razburjat, vsi imate prav sploh glede siporexa... (saj sem dal
wink-1.gif
na koncu)

Glede lesa mi je pa že grobo pritrdil in s tem zanikal grubeta

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
No saj jaz sem mislil hiš iz brun
smile-1.gif

Kar se pa siporeksa tiče je pa tako. Itak hiše ne zidaš z desetko, jo zidaš s 40ko. Tako da bo kar malo težka za podret ali pa prežakat, ko bo enkrat sezidana. Kot je pa že grobo prej napisal, je pa pri gradnji to samo prednost.

Poznam pa idealen material zate, za zidat hišo: Topterm
Skozi zidak boš že prišel, naprej pa ne.
tongue-1.gif