Planet Golob

ferdo

Guru
3. sep 2007
11.854
4.221
113
Ljubljana
hmpg.net
Pa niti 15% razlike ni.

ker ko se od bruta odštejejo prispevki, se obračuna dohodnina, ki se bo torej obračunavala od višje osnove. Razlike bo tu samo kakih 8%.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.889
9.097
113
Pa dohodnina je upostevana. Trenutno od vsakega evra drzava pobere 65c, potem bo 50c.

Vecje razlike so pri s.p.-jih sicer. Ne vem pa kolikšen delež ti predstavljajo od teh 13k. Mogoce je pa to tisto, kar tehtnico prevesi. :sprasujemse:

jezek

Guru
24. jul 2008
5.948
2.677
113
Šivilja je zadnjic sveto zatrjevala, da bodo oni s 25k neto mesecno prinesli domov 12k vec neto. Zdaj pa, a ni ona vrhuuuunska financarka...?

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.889
9.097
113
Sori, potem sem sicer napisala, kaj sem mislila. Gledala sem z vidika zaposlenega, kar bi ocitno morala se dodatno pojasniti. In bi tudi seveda bilo prav, da bi...

Zaposleni, ki zasluzi nad 7500€/bruto na mesec, je prej od vsakega evra bruto nad tem zneskom placal cca 65c davkov, po novem pa jih bo 50. Od tod 15%. Koliko vec ostane zaposlenemu... Ce to ni zaposleni, ampak s.p., je ta razlika vecja. Prej je placal cca 70c od vsakega evra nad kapico, zdaj bo tudi on 50.

P.s.
Seveda vse ob predpostavki, da so vse olajsave pokurjene do tu. Hipotetično ima seveda lahko otrok, da bo dohodnina 0. Da ne bomo se okoli tega telovadili.

Osnovno vprasanje ostaja. Je to znesek (torej niti ne 15%), ki ogroža slovenske finance, da je treba limati pamflete "zakon za bogate".

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.889
9.097
113
Brez zamere, JJ ne bo odrešil nicesar... Kok sta singoob in JJ podobna v MO, bi lahko bila dvojcka.

Kdor misli, da mu boljse ali slabse zaradi vlade, medtem ko se izbira med tema dvema... No, eden se je posmehoval popoldanskim 8h dela, sam pa popoldne gleda sejo DZ in se cudi, da ostaja revež... Oni, ki ga ima v želodcu, bi zasluzil z gledanjem Reberška (al kaj je) natanko enako.

• Objave ne odobravam
Reactions: roCkY in BuDi

hgard

Guru
22. jul 2007
4.268
837
113
Zaposleni, ki zasluzi nad 7500€/bruto na mesec, je prej od vsakega evra bruto nad tem zneskom placal cca 65c davkov, po novem pa jih bo 50. Od tod 15%. Koliko vec ostane zaposlenemu... Ce to ni zaposleni, ampak s.p., je ta razlika vecja. Prej je placal cca 70c od vsakega evra nad kapico, zdaj bo tudi on 50.
Kolikor vem imajo s.p. že kapico - 3,5 × povprečna bruto plača

jezek

Guru
24. jul 2008
5.948
2.677
113
Jaz ne vem kaj se dogaja z Jaby...ampak jaz prakticno nobenega posta vec ne razumem. Tudi po vec branjih. V zadnjem obdobju je razvila nek slog pisanja ala V.V.Godina. Neprebavljivo. Ali pa kaksno cudno stanje da požira besede?

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.889
9.097
113
Kolikor vem imajo s.p. že kapico - 3,5 × povprečna bruto plača

Ja, trenutna kapica je pri slabih 9k€. Od tu naprej je samo dohodnina. za s.p.-je. nad 7500 in do 9000 pa drži.

Jaz ne vem kaj se dogaja z Jaby...ampak jaz prakticno nobenega posta vec ne razumem. Tudi po vec branjih. V zadnjem obdobju je razvila nek slog pisanja ala V.V.Godina. Neprebavljivo. Ali pa kaksno cudno stanje da požira besede?

Marsikaj je lahko vzrok, da ne razumes. Si pa ze drugi, ki je slog primerjal z Vuk Godino. Prva je bila prfoksa za slovenscino v srednji šoli. Ji je šlo tudi na organ. Ampak, kaj čmo... Je pa ona vsaj razumela, samo slog ji ni bil blizu.

Plešemo pa se vedno okoli osnovnega vprasanja. najbolj sporen del interventnega zakona, za kar se klice po referendumih, je kapica. Uporablja se jo v spregi s tem, da bodo zdaj slovenske finance v iber ogrozene. V absolutno stevilki - koliksen primanjklaj bo od teh 13k ljudi, da kličemo po resevanju Slovenije.

jezek

Guru
24. jul 2008
5.948
2.677
113
A, ne...nekaj ne bo stimalo. Ocitno se ti je sindrom iz sš povrnil pred kratkim. Do sedaj te je bilo zanimivo brat, kljub nadležnosti vsebin. Sedaj se te NE DA brat. Kljub trudu.

ferdo

Guru
3. sep 2007
11.854
4.221
113
Ljubljana
hmpg.net
Razlog za kapico je, da bodo perspektivni kadri zaradi tega ostajali v Slovenijo, ker sedaj derejo v službe v tujino. Sam se ne štejem v "perspektivnega" in moji perspektivni niso niti blizu temu znesku.

Je pa ta del zakona dovolj, da zakon ne more (po ustavi) na referendum.

Drugi odstavek 90. člena ustave določa štiri zakonodajna področja oziroma zakone, o katerih referenduma ni dopustno razpisati:
  • zakoni o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč,
  • zakoni o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter zakon, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna,
  • zakoni o ratifikaciji mednarodnih pogodb,
  • zakoni, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.889
9.097
113
Meni je to jasno:

Pravim, da se klice po referendumih, ne da bodo. Ali pa vsaj omembe vredni.

Kaj pravijo, da je razlog kapice, tudi vem. To ni bilo vprasanje...

jezek

Guru
24. jul 2008
5.948
2.677
113
Brez skrbi, leva vecina bo nasla nacin, da se izjemoma dopusti. Piscem odklonilnega ločenega pa predlagam, da zatrjujejo, da zakon sodi med vse 4 naštete, vkljucno z ratifikacijo MP....saj se s tem zakonom RS vrača na mednarodno sceno normalnih držav....