Bi znalo kaj biti na tem, da krompir iz Egipta raste v megalomanskih količinah skorajda v idealnih pogojih s kupom zaščitnih sredstev, ki so pri nas že dolgo prepovedana, pa tudi plače delavcev tam dvomim, da dosegajo naše.Tega tudi jaz ne razumem. Pa ni treba 50% pod, lahko vsaj nekaj pod ali vsaj enako.
Ne pa, da greš recimo kupit krompir (torej ni predelave) h kmetu in je x2 kot krompir v trgovini. Ali pa recimo sadje. Ista zadeva. A te iste pridelke pa oddajajo za drobiž.
Ista stvar predelovalna industrija. Imajo tovarniško trgovino, a ISTI izdelek ceneje kupim pri trgovcu.
Na drugi strani pa smo pri nas zanje praktično vrtičkarji, delovna sila stane kolikor pač stane, vsako leto so ali poplave ali suša, registriranih zaščitnih sredstev pa je zgolj ene par.
In ti sedaj pričakuješ, da lahko slovenski kmet pridela krompir po taki ceni, kot pride z ladjo iz Egipta?
Malce utopično, ampak tako pač je.
Tudi Poljska ima viška poceni mesa, ki ga naši trgovci in predelovalci masovno uvažajo, Slovensko pa pač gre v tujino, ker so pri nas standardi precej strožji kot tam, tujec pa rad kupi kvaliteto oz. jo vsaj plača po taki ceni, da se na koncu ne počutiš kot butl, ker si prideloval hrano.