Planet Golob

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
Bi znalo kaj biti na tem, da krompir iz Egipta raste v megalomanskih količinah skorajda v idealnih pogojih s kupom zaščitnih sredstev, ki so pri nas že dolgo prepovedana, pa tudi plače delavcev tam dvomim, da dosegajo naše.

Na drugi strani pa smo pri nas zanje praktično vrtičkarji, delovna sila stane kolikor pač stane, vsako leto so ali poplave ali suša, registriranih zaščitnih sredstev pa je zgolj ene par.

In ti sedaj pričakuješ, da lahko slovenski kmet pridela krompir po taki ceni, kot pride z ladjo iz Egipta?

Malce utopično, ampak tako pač je.

Tudi Poljska ima viška poceni mesa, ki ga naši trgovci in predelovalci masovno uvažajo, Slovensko pa pač gre v tujino, ker so pri nas standardi precej strožji kot tam, tujec pa rad kupi kvaliteto oz. jo vsaj plača po taki ceni, da se na koncu ne počutiš kot butl, ker si prideloval hrano.
Pišem o ISTI zadevi. Recimo krompir ali pšenica ali sadje. V zadrugo odda kmet po x, v trgovini je cena za potrošnika 4x (pišem na pamet, ne vem točno), kmet prodaja po 5x direkt potrošniku ali pa recimo isto po 4x. Namesto, da bi dal recimo 3x morda se kaj manj in tako dobil redno stranko.
Ker za 4x potrošniku dol visi in pač spotoma kupi v trgovini. Kjer mu trgovec kadarkoli lahko uturi uvoz.

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
Pišem o ISTI zadevi. Recimo krompir ali pšenica ali sadje. V zadrugo odda kmet po x, v trgovini je cena za potrošnika 4x (pišem na pamet, ne vem točno), kmet prodaja po 5x direkt potrošniku ali pa recimo isto po 4x. Namesto, da bi dal recimo 3x morda se kaj manj in tako dobil redno stranko.
Ker za 4x potrošniku dol visi in pač spotoma kupi v trgovini. Kjer mu trgovec kadarkoli lahko uturi uvoz.
Dodajam še to, ker ne morem popravit posta.
Recimo tašča je redno kupovala jajca direkt pri kmetici. So bila nekje 75% cene v trgovini. Z vsemi temi podražitvami je kmetica dvignila ceno na 1.25 v trgovini (na že “prilagojeno” višjo ceno v trgovini). Ko ji je tašča omenila, da je pa to že malo drago, ji je zabrusila, da ne rabi kupiti pri njej. No, redna stranka je šla za vedno. Očitno gre nekaterim predobro.
PS: ne pišem, da so vsi ali večina kmetov bogatuni in nateguni. Ampak nekaterim je udarilo v glavo.
Še to: ista zadeva je s ceno mleka v mlekomatih. Dražje kot v trgovini, kjer je ogromno logistike in marž vmes. Pa razumem, da je investicija v mlekomat.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.962
3.616
113
Dodajam še to, ker ne morem popravit posta.
Recimo tašča je redno kupovala jajca direkt pri kmetici. So bila nekje 75% cene v trgovini. Z vsemi temi podražitvami je kmetica dvignila ceno na 1.25 v trgovini (na že “prilagojeno” višjo ceno v trgovini). Ko ji je tašča omenila, da je pa to že malo drago, ji je zabrusila, da ne rabi kupiti pri njej. No, redna stranka je šla za vedno. Očitno gre nekaterim predobro.
PS: ne pišem, da so vsi ali večina kmetov bogatuni in nateguni. Ampak nekaterim je udarilo v glavo.
Še to: ista zadeva je s ceno mleka v mlekomatih. Dražje kot v trgovini, kjer je ogromno logistike in marž vmes. Pa razumem, da je investicija v mlekomat.
Menjaš dobavitelja in poiščeš bolj poštenega. Pri mlekomatu ni samo mlekomat ampak je tudi kup logistike povezane z vmesnim hladilnikom in prevažanjem mleka sem in tja praktično dnevno. Mleko mora namreč ostati hladno, ni to isto mleko, kot ga kupiš v trgovini.

Sicer sem tudi sam dolgo časa tu in tam "prodal" mleko komu direkt iz hladilnika. Najprej za 50 centov, nato, ko je cena odkupovalca presegla 50 centov sem dal za 70 centov. Ampak tega je bilo morda 10 litrov na mesec. Zdaj že dolgo ni bilo nikogar, ker si ljudje enostavno ne vzamejo časa, da bi doma delali sir in jogurt.

Je pa seveda tudi razlika v količini, masovni odkup gre ponavadi v tonah, domača prodaja pa v kg, pa še zmeraj moraš biti tam za vsako stranko. Se pa strinjam, da je marsikdo pretiral z ceno ampak takemu je najboljša šola, da kupiš drugje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
Še vedno: kmetje po eni strani jamrate, da vi ne dobite nič, da samo ostali živijo kot kralji na vaš račun, potem pa za visoko ceno pri vas, ja logistika je zadaj, itd.
Po moje bi se morali zorganizirati in pošteno zase in za potrošnike zastaviti dolgoročno sodelovanje. Ampak ja, je treba nekaj delat na tem.
Pa ne mislit, da sem proti kmetom. Sam menim, da trgovci nenormalno navijajo cene, kmetje in predelovalci pa (pre)malo poberejo.

Sicer pa samo primer: ko sem bil mali, sem s kanglico hodil k lokalnemu kmetu vsak drugi dan po sveže mleko. In še kar nekaj ostalih sovaščanov. 3/4 mleka je tako prodal, viške (cca. četrtino) je oddal v mlekarno.

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.275
986
113
Še vedno: kmetje po eni strani jamrate, da vi ne dobite nič, da samo ostali živijo kot kralji na vaš račun, potem pa za visoko ceno pri vas, ja logistika je zadaj, itd.
Po moje bi se morali zorganizirati in pošteno zase in za potrošnike zastaviti dolgoročno sodelovanje. Ampak ja, je treba nekaj delat na tem.
Pa ne mislit, da sem proti kmetom. Sam menim, da trgovci nenormalno navijajo cene, kmetje in predelovalci pa (pre)malo poberejo.

Sicer pa samo primer: ko sem bil mali, sem s kanglico hodil k lokalnemu kmetu vsak drugi dan po sveže mleko. In še kar nekaj ostalih sovaščanov. 3/4 mleka je tako prodal, viške (cca. četrtino) je oddal v mlekarno.
Če ne bi kmetje sami (veliki) Zadruge zjebal in pokral bi se lažje za ceno pogajal, tko pa vsaka vas, vsak kmet, po svoje.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.962
3.616
113

Trenutno je v Sloveniji statistično gledano glede na trend padanja še zmeraj več kot 55000 kmetij (letos bo število po moje drastično padlo, glede na to, da statistiko povzemajo glede na vloge subvencij, sam pa sem letos prevzel gerke dveh drugih kmetij, ki sta jih držali zgolj zaradi zgodovinskih plačil). Pričakovati, da v taki masi ljudi ne bo kdo jamral je že v osnovi utopično, torej tudi, ko bo v Sloveniji zgolj še nekje 10k kmetij boš še zmeraj slišal koga jamrat.

Realno gledano jaz ne rabim jamrat. Ustavim vse investicije in s prihodkom od dela in trenutno še subvencijami (kar je problematično, ker prihajamo v situacijo, kjer bomo živeli od državnih pomoči, ker se očitno od dela ne da več) živim in delam kakor dolgo bom še lahko. Ali bo to delal še kdo za mano je pač večno vprašanje, ker glede na pomanjkanje delovne sile v vseh ostalih sektorjih, kjer je delovna obremenitev precej manjša bomo težko razložili mladim, naj v kmetijstvu delajo več in na koncu nimajo niti kaj dosti prostega časa, kaj šele, da bi jim ostalo kaj denarja. Obenem bo obstajalo kup predpisov, ki jih bojo omejevali in kup kontrolorjev, ki jim bojo z veseljem jemali prihodek s kaznimi, če kaj ne bo 100% tako kot je bilo predpisano v zakonih predlaganih iz strani kupa raznoraznih ljubiteljskih organizacij. Da sploh ne omenjamo popolnoma zmešane situacije pri vseh kmetijah na območjih kjer se pojavljajo zveri že od prej in pri tistih kjer se pojavljajo na novo.

Pač svet bo šel svojo pot, narava bo obdelana kolikor pač bo, ker kmetije, ki nimajo dovolj prihodka za investiranje so dolgoročno obsojene na propad in jaz sem zadnji, ki se bo za to sekiral. Zame, ženo in starše bo še poskrbljeno, otroku pa bo dana možnost, da izbere drugo pot, ker mu te niti slučajno ne privoščim. Če bo pa želel pa ga bom v to usmeril in mu pokazal vse pasti in omejitve sistema, ki bojo takrat trenutno v veljavi in mu zaželel vso srečo, saj jo bo vsekakor potreboval.

Poudarek na tvojem primeru je sicer na dejstvu "JE PRODAL". Torej kakšno je stanje sedaj? Predvidevam, da je ali enormno zrasel ali pa zaprl vse skupaj.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.660
6.423
113
Večina vodilnih politikov ni pravilno prijavila premoženja. Medtem pa je za državljane pomembno, da vedno vzamejo račun za kavo.

Danes zaradi odsotnosti za to področje skrbi samo en uslužbenec komisije, pri čemer nadzira poročanje o premoženju približno 22 tisoč zavezancev. Kršitve so pogoste, je pokazal letošnji nadzor KPK nad pravilnostjo poročanja funkcionarjev državnega zbora, vlade in ministrstev. 41 od 62 »vladnih zavezancev« ki jih je zajela v pregled, pri prijavi premoženjskega stanja ni pravilno izpolnilo svojih zakonskih obveznosti.
Od 21 članov vlade je Oštru kopijo obrazca za prijavo premoženjskega stanja KPK, ki sicer ni javna, sprva posredoval le minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, na vnovično zaprosilo pa še trije.
Kopije dohodninskih napovedi so dali na vpogled štirje ministri in ministrice.
Komisiji kar šest ministrstev ni posredovalo podatkov o podjetjih, ki so povezana z ministri in ministricami, da bi jih KPK uvrstila na seznam podjetij z omejitvijo poslovanja s pripadajočimi državnimi organi.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.444
6.960
113
s tem, da v Sloveniji imamo res evidentno slabšo robo istega proizvajalca. nam narobe računa...

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.765
2.594
113
Ne moreš kupovat samo artikle, ko so znižani.
Tal COOP letak. Ja je velik popust, dokler ne prideš na blagajno.