Še vedno: kmetje po eni strani jamrate, da vi ne dobite nič, da samo ostali živijo kot kralji na vaš račun, potem pa za visoko ceno pri vas, ja logistika je zadaj, itd.
Po moje bi se morali zorganizirati in pošteno zase in za potrošnike zastaviti dolgoročno sodelovanje. Ampak ja, je treba nekaj delat na tem.
Pa ne mislit, da sem proti kmetom. Sam menim, da trgovci nenormalno navijajo cene, kmetje in predelovalci pa (pre)malo poberejo.
Sicer pa samo primer: ko sem bil mali, sem s kanglico hodil k lokalnemu kmetu vsak drugi dan po sveže mleko. In še kar nekaj ostalih sovaščanov. 3/4 mleka je tako prodal, viške (cca. četrtino) je oddal v mlekarno.
Trenutno je v Sloveniji statistično gledano glede na trend padanja še zmeraj več kot 55000 kmetij (letos bo število po moje drastično padlo, glede na to, da statistiko povzemajo glede na vloge subvencij, sam pa sem letos prevzel gerke dveh drugih kmetij, ki sta jih držali zgolj zaradi zgodovinskih plačil). Pričakovati, da v taki masi ljudi ne bo kdo jamral je že v osnovi utopično, torej tudi, ko bo v Sloveniji zgolj še nekje 10k kmetij boš še zmeraj slišal koga jamrat.
Realno gledano jaz ne rabim jamrat. Ustavim vse investicije in s prihodkom od dela in trenutno še subvencijami (kar je problematično, ker prihajamo v situacijo, kjer bomo živeli od državnih pomoči, ker se očitno od dela ne da več) živim in delam kakor dolgo bom še lahko. Ali bo to delal še kdo za mano je pač večno vprašanje, ker glede na pomanjkanje delovne sile v vseh ostalih sektorjih, kjer je delovna obremenitev precej manjša bomo težko razložili mladim, naj v kmetijstvu delajo več in na koncu nimajo niti kaj dosti prostega časa, kaj šele, da bi jim ostalo kaj denarja. Obenem bo obstajalo kup predpisov, ki jih bojo omejevali in kup kontrolorjev, ki jim bojo z veseljem jemali prihodek s kaznimi, če kaj ne bo 100% tako kot je bilo predpisano v zakonih predlaganih iz strani kupa raznoraznih ljubiteljskih organizacij. Da sploh ne omenjamo popolnoma zmešane situacije pri vseh kmetijah na območjih kjer se pojavljajo zveri že od prej in pri tistih kjer se pojavljajo na novo.
Pač svet bo šel svojo pot, narava bo obdelana kolikor pač bo, ker kmetije, ki nimajo dovolj prihodka za investiranje so dolgoročno obsojene na propad in jaz sem zadnji, ki se bo za to sekiral. Zame, ženo in starše bo še poskrbljeno, otroku pa bo dana možnost, da izbere drugo pot, ker mu te niti slučajno ne privoščim. Če bo pa želel pa ga bom v to usmeril in mu pokazal vse pasti in omejitve sistema, ki bojo takrat trenutno v veljavi in mu zaželel vso srečo, saj jo bo vsekakor potreboval.
Poudarek na tvojem primeru je sicer na dejstvu "JE PRODAL". Torej kakšno je stanje sedaj? Predvidevam, da je ali enormno zrasel ali pa zaprl vse skupaj.