Plakati v Zurich-u

ghost

Pripravnik
6. sep 2007
76
0
6
A nekdo, ki verjame v boga, višjo silo ali kaj podobnega, ki ga varuje pa nima opranih možganov ? Znanost je preverljiva, izraža dvom v nedokazane stvari in jih skuša na nek način raziskati in svoje domneve potrditi z nekimi oprijemljivimi dokazi. Kdo ma potem bolj oprane možgane: nekdo, ki zahteva dokaze za določene trditve ali nekdo, ki verjame v neke trditve na podlagi zgodb, govoric brez neke argumentirane podlage?

Nazadnje urejeno:

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Jaz nisem na nobeni ekstremni strani, ne verskih fanatikov, ki imajo res oprane možgane in ne tistih, ki verjamejo, da človek lahko razloži vse, kar se dogaja na tem planetu, čeprav je nastal kot zadnji. Še tega ne vedo, iz česa smo nastali. Nazadnje sem brala, da sploh ne iz opic. Kakšno bo vreme čez teden dni? ... Kakorkoli že, pri veri izpuščate pomembno kompomento - zadoščenje. Najbolj me razkuri ta 'know-it-all' odnos veleumnih znanstvenikov.

ghost

Pripravnik
6. sep 2007
76
0
6
Sej mene ne moti, če nekdo verjame v neko takšno ali drugačno nadnaravno silo, če to hoče ali mu je tako lažje. Odločitev vsakega posameznika. Osebno sem sicer mnenja, da do tega prihaja, ker ljudje včasih težko sprejmejo odgovornost za posledice preteklih ali prihodnjih odločitev in zato to prevalijo na usodo, boga, nadnaravno silo,,,itd. Ampak če jim je tako lažje ok. Moti me pa da nekdo demantira neke trditve brez kakršnikolih dokazov.

Znanost seveda ne ve vsega, zna pa marsikaj pojasniti in iz dneva v dan napreduje. Vreme se da z nekim odstotkom napovedati za teden dni vnaprej- verjetno je ta odstotek višji kot 15 let nazaj čez 15 let pa bo še boljši.

Raziskavi, ki jo je jernej prej omenil bi pa povsem verjel. in tudi avtorja lepo zaključita da se manj inteligentni ljudje prej zatečejo k religiji. Nekdo z visokim IQ-jem bo skeptičen do "resnic" ki jih prodajajo religije in bo želel razlage, dokaze,ozadje,... religije pa temeljijo na prepričanjih in ne dopuščajo dvoma, ker nimajo oprijemljivih dokazov za svoje trditve ali zgodbe, kakorkoli jih že poimenujemo.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Verjamem, da znanost ni in ne bo zmožna dokazati vsega. Problem je, da slepega verovanja v znanost obsojaš na podlagi zelo enostavnega poskusa: vzemimo nekaj vernikov in ateistov, izmerimo jim IQ in primerjajmo. Ja, znanost je s tem poskusom bila čisto preobremenjena.
hysterical-1.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Že samo merjenje IQ je zelo vprašljivo in ima veliko skeptikov. Zopet človekova potreba, da vse pretvori v številke in meri ter primerja. Je nek ultra matematični genij, a zraven asocialen tip z EQ = 0 zate pameten / inteligenten ali ne? Že pri IQ znanost zmerno do pretežno pogrne.
cry12bpy.gif

ghost

Pripravnik
6. sep 2007
76
0
6
IQ testi so več ali manj osnovani na ocenjevanju zmožnosti logičnega sklepanja. Nekdo, ki ma višji IQ bo hitreje dojel logične povezave med posameznimi dogodki, znanji, pojavi,... in je bolj inteligenten kot nekdo z nižjim IQ. Kaj ma inteligenca veze z asocialnostjo?

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
Že samo merjenje IQ je zelo vprašljivo in ima veliko skeptikov. Zopet človekova potreba, da vse pretvori v številke in meri ter primerja. Je nek ultra matematični genij, a zraven asocialen tip z EQ = 0 zate pameten / inteligenten ali ne? Že pri IQ znanost zmerno do pretežno pogrne.
cry12bpy.gif

Zelo verjetno je ultra matematični genij z EQ = 3 bolj inteligentnen od tistega z EQ = 0. To je ravno lepota številk - da so konkretne in v večini primerov bolj objektivne kot besede "veliko", "ultra", "zmerno", "pretežno".

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Problem IQja je ravno v tem, da se preveč osredinja na logično-matematično sklepanje in potem meri. Kako pa izmerimo talent za glasbo ali likovno umetnost? Kako izmerimo, kdo nekaj bolje nariše? Če nekdo ne sklepa dobro, je pa glasbeni genij, ni inteligenten? Veliko pomanjkljivosti je tu. Smo pa zelo offtopic, jaz se na tem mestu poslavljam, ker se že ponavljam.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Dzexon pravi:
Verjamem, da znanost ni in ne bo zmožna dokazati vsega.
Seveda ne. In znanstvenik ti bo tudi lepo razložil, katere stvari so to.
Fanatik pa ti bo palamudil. To je razlika.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Jaz nisem na nobeni ekstremni strani, ne verskih fanatikov, ki imajo res oprane možgane in ne tistih, ki verjamejo, da človek lahko razloži vse, kar se dogaja na tem planetu, čeprav je nastal kot zadnji. Še tega ne vedo, iz česa smo nastali. Nazadnje sem brala, da sploh ne iz opic. Kakšno bo vreme čez teden dni? ... Kakorkoli že, pri veri izpuščate pomembno kompomento - zadoščenje. Najbolj me razkuri ta 'know-it-all' odnos veleumnih znanstvenikov.
Kdo pa je napisal, da ne iz opic?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Pa še to: delitev ljudi na vernike, ki so vsi totalno neumni in omejeni in neinteligentni ter na ateiste, ki so edini pametni na tej obli, je pa sploh primitivno.
Primitivno je predvsem ljudem priposvat nekaj, česar niso storili. Nihče ni napisal da so eni ttalno neumni, drugi pa edni pametni. Zapisana je bila le ugotovljena razlika pri raziskavi (in ta, bodimo realni, ni prav zelo visoka - ampak obstaja pa le).

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
....ksz

Se nisem bral cele teme pa ne vem točno zakaj se gre.....ampak me zanima naslednje....

Kaj sn rasist, če mislim, da to ne spada v naše okolje in sem proti temu???

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Popolnoma razumem, kako potencialno žaljive so te misli, še bolj zato, ker so podkrepljene z znanstvenimi raziskavami. Je pa to zgolj dokaz, da povprečno "stanje duha" svetovnega prebivalstva še zdaleč ni pripravljeno na ideje, ki sta jih lepo povzela Darjan in Commodore.

Natrosil si prevec prevec neumnosti da bi se sploh lotil komentiranja ampak vseeno. V razmislek:

Famous Christians in Science, Technology and Exploration
Christohper Columbus
Samuel Morse -morse code dude
Isaac Newton - inventor, scientist
Wright Brothers
Arthur Eddington, an important mathematical cosmologist, was a Quaker.
Georges Lemaître, a Roman Catholic priest, proposed the Big Bang theory.
Henry F. "Fritz" Schaefer is one of the foremost theoretical chemists of our day.
William Phillips was co-recipient of the . 1997 Nobel Prize in Physics
Francis Collins (also here) is the director of the U.S. Human Genome Project.
Rustum Roy, one of the world's foremost materials scientists, holds three chairs
Nicolaus Copernicus: 1473-1543 Polish AstronomerDeveloped the heliocentric theory of the solar system.
Galileo Galilei: 1564-1642 Italian Physicist
"I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgo their use."
Johannes Kepler: 1571-1630 German Astronomer
The 3 laws of planetary motion. Advanced Copernicus' heliocentric theory.
"Since we astronomers are priests of the highest God in regard to the book of nature, it befits us to be thoughtful, not of the glory of our minds, but rather, above all else, of the glory of God."
Blaise Pascal: 1623-1662 French Mathemetician
There is a God-shaped vacuum in the heart of every man which cannot be filled by any created thing, but only by God, the Creator, made known through Jesus Christ." (Pensees)?
But by Jesus Christ and in Jesus Christ, we prove God and teach doctrine and morals. Jesus Christ, then, is the true God of men."
Newton Isaac: 1642-1727 (born Dec 25) English Mathemetician
Laws of gravitation and motion, developed calculus. Major contributions to optics, physics, math and astronomy.
The solar system itself could not have been produced by blind chance or fortuitous causes but only by a cause "very well skilled in mechanics and geometry."
Michael Faraday: 1791-1869 English Chemist
Discovered Benzene, electromagnetic induction, lines of force, relationship between polarized light and magnetic fields. Strong believer in the literal interpretation of Scripture. Deacon and elder in his church.
Since peace is alone in the gift of God; and since it is He who gives it, why should we be afraid? His unspeakable gift in His beloved Son is the ground of no doubtful hope."
Lord Kelvin: 1824-1907 (William Thomson) British Physicist
First and second laws of thermodynamics. Absolute temp scale. Trans-Atlantic cable.
"I believe that the more thoroughly science is studied, the further does it take us from anything comparable to atheism."
...
..
.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Popolnoma razumem, kako potencialno žaljive so te misli, še bolj zato, ker so podkrepljene z znanstvenimi raziskavami. Je pa to zgolj dokaz, da povprečno "stanje duha" svetovnega prebivalstva še zdaleč ni pripravljeno na ideje, ki sta jih lepo povzela Darjan in Commodore.

Pa se manjsa podrobnost iz tvojega link in oh in sploh relevantne raziskave:
Atheists were third highest in the study overall, behind Jews and Anglicans.

Pa je sla teorija o nadpovprecni inteligentih ateistih po vodi
grims-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

V enem stavku me pohvališ, da sem racionalist, v drugem pa, da imam oprane možgane.

Kako sedaj?
confused-1.gif

So mi oprali možgane, da sedaj znam kritično razmišljat o svetu? Ko bi jih le še komu...

A če so sedaj odkrili neko vrzel v liniji človeških prednikov, je to zdaj indic, da morda pa le evolucija ne drži? LOL. Dvomiti v teorije evolucije je nekako tako kot dvomiti v gravitacijsko teorijo. Morda pa tole jabolko vendarle ne bo padlo z drevesa in bo ostalo v zraku. Morda. Samo skrajno neverjetno... Celo tako neverjetno, da ljudje pač predpostavimo, da vsa jabolka padejo z drevesa.

Kdaj boš končno razumela, da ni take stvari kot je ekstremno iskanje resnice. Ni ekstremnih znanstvenikov. Če v zaverovanosti v svoj prav ne sledijo določenim metodam, potem je pod vprašaj postavljena njihova objektivnost. Če pa le zavzeto in strastno raziskujejo bistva narave - to ni ekstremizem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pa še tebi v razmislek:

Pozorno preberi še enkrat tale tvoj copy&paste-an seznam zgodovinskih osebnosti.

Veliko teh ljudi je bilo v hudih sporih s cerkvijo in so se "po takratnih standardih" cvrli v peklu. Keppler, Galileo... Ironično, kaj? Sploh to, da so danes reklama za to isto religijo, ki jim je grenila (in marsikomu tudi končala) življenje.

Mrtve ljudi je tako enostavno versko rehabilitirati... Tudi če so vse življenje trdili, da so brighti, tik pred smrtjo so se pa zagotovo spreobrnili, a ne? Bolano...