Placilo vrtca, varcevanje ipd...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.980
6.152
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:Se ne strinjam. Vrtci so dragi ker jih nekateri plačujejo, nekateri pa ne.
Malo matematike: v najmanjši skupini je normalni normativ 12 otrok (pozabimo +2 - to bi naj bila izjemna situacija). Če je ekonomska cena 450€ se nabere 5400€ na mesec. Rabiš skoraj tri zaposlene za tako skupino, ker so otroci lahko 9 ur v vrtcu, vzgojiteljica pa je bila včasih 6.5 ure v skupini. Plače so teh treh so na palec 2500€ + 1400€ + 1000€ (računati moraš seveda bruto zneske + prispevke delodajalca + prevozne stroške). To je 4900€ na skupino. Nekaj malega še je hrana + obratovalni stroški + amortizacija prostora.
Vrtec nikakor ne more biti 70€ na otroka. To se ne moremo slepiti. Lahko se pač krije iz drugih davkov manjkajočih 400€, vendar to še zdaleč ne pomeni, da je samo toliko. Ali pa znižanje normativov, izobrazbenih zahtev itd. O tem je bila tema na alterju in mislim, da so bili ljudje izrazito proti.
In še ena reč: ko se v naši občini kaj spremeni v javnem vrtcu - kako novo igralo, je to postavka v občinskem proračunu. Vrtec nikoli nima svojih sredstev. Imamo tudi en zasebni vrtec s koncesijo, ki ima bistveno boljša igrala in ne "hodi" po denar zanje v proračun občine. Kljub vsemu pri vsaki skupini prihranijo 50€-100€ na mesec in iz tega delajo investicije. Zakaj to ni možno pri javnem vrtcu? Aja, pri zasebnem je vodja vrtca tudi nekaj časa v skupini (zjutraj, popoldne), v javnem je pa pač ravnateljica, pomočnica, tajnica in računovodkinja, ki skupine niso videli.

Nevem zakaj se obešaš na teh 70eur, kot da se norca delaš. Bistvo je, naj za vrtec vsi plačajo isto. Ni treba da občina nekomu subvencionira 500 eur, nekomu pa niti evra. Enostavno ni fer. Vsi otroci isto hrane pojedo, isto čaja popijejo, vsi imajo isto vzgojiteljico, iste igrače, samo nekateri za to plačajo 400 eur, drugi pa nič.

Se popolnoma strinjam s teboj. Ko jaz avto peljem na servis me noben ne vpraša kakšno imam plačo in v primeru brezposelnosti, mi ga noben ne popravi zastonj.
Vem da smo kao socialna država, ampak ne more bit nekaj na eni strani zastonj na drugi pa 400 eur za enako storitev. Najnižja vrednost bi morala biti postavljena na 50 do 100 eurov in bi potem najvišja v trenutku padla vsaj za 30%. Plus vsi cigani, brezposelni bi potem premislili če bi svojga Æamirija tiščali v vrtec od njegovih 11 mescev starosti naprej.

Nazadnje urejeno:

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Ja, pol bo pa ena druga teme kjer se bo(ste) spraševal, kako socializirat cigote. Ahhh, država najpametnejših......

newsflašh. Ne da se jih socializirat
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
Saj na vlogo si vsaj predlani lahko napisal samo tri vrtce.
Ja, dobro ga je imeti nekje blizu doma, službe ali nekje vmes. Najbolje doma, da gre potem v šolo z istimi vrstniki,

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Otroci so luksuz. In za svoj luksuz naj skrbi vsak sam. Kakšne olajšave neki. To je živa bedarija in ostanek socializma.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Otroci so luksuz. In za svoj luksuz naj skrbi vsak sam. Kakšne olajšave neki. To je živa bedarija in ostanek socializma.

Se strinjam. Samo naj bo potem za vse enako. Ne pa da je otrok nekoga drugega več "vreden" kot drugega
wink-1.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Ne oporekam. Vrtce naj plača vsak sam, nobenih olajšav. Enaka cena za vse, ne glede na +/- stanje na računu. Konec koncev plačamo to potem ostali. In potem smo pa priča scenarijem, kjer ima nekdo 3 otroke in joka, kako je vse drago, kako nima denarja, kako je brez službe... ipd. Ja kje si imel glavo, ko si jih delal?

Res me raspeesdi tole. V tej državi je tepen tisti, ki živi po svojih sposobnostih in malo razmišlja.
frown-1.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Ne oporekam. Vrtce naj plača vsak sam, nobenih olajšav. Enaka cena za vse, ne glede na +/- stanje na računu. Konec koncev plačamo to potem ostali. In potem smo pa priča scenarijem, kjer ima nekdo 3 otroke in joka, kako je vse drago, kako nima denarja, kako je brez službe... ipd. Ja kje si imel glavo, ko si jih delal?

Res me raspeesdi tole. V tej državi je tepen tisti, ki živi po svojih sposobnostih in malo razmišlja.
frown-1.gif
Vsak kolikor toliko normalen človek si prej ali slej "omisli" tudi otroke. Se pa strinjam: lahko se ukine subvencioniranje samo potem pristanem na nič manj kot 50% znižanje dajatev pri plači! Ali pa naj bo opcijsko. Tako kot vse mogoče vrste zavarovanja (premoženja, zdravja, ....).

hrci

Pripravnik
22. jan 2008
865
2
18
Citat:

frown-1.gif

tak bi moglo bit, ne pa da socialni primerki ne dajo skoraj nič.. a tisti ki padela vsaki dan ko črnec za minimalca pa da polno ceno.. glupa država

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik hrci pravi:
tak bi moglo bit, ne pa da socialni primerki ne dajo skoraj nič.. a tisti ki padela vsaki dan ko črnec za minimalca pa da polno ceno.. glupa država

Ne klobasaj bedarij. Tisti ki dela za minimalca ne plača praktično nič vrtca oz. je zelo blizu tistemu na socialni. Za oboje pa v vsakem primeru plačujejo tisti, ki so v življenju nekaj dali od sebe.

hrci

Pripravnik
22. jan 2008
865
2
18
matera je vzgojiteljica.. tričetrt frocovja je od brezposelnih in tisti starši so najbolj pametni in najbolje vedo kaj je za froca pomembno.. najdejo se ljudje ki majo lepe plače, vozijo froca z novimi avti v vrtec in plačujejo minimalec ker znajo opeharit državo, še njena sodelavka ne plačuje cele cene ker so pač znali zjebat sistem, ma pa noviga megana mož pa ji v tujini dela.. tak da tudi tisti ki majo dnar "kradnejo" državo.. iste cene vsem pa je to to.. pa me boli [cenzura] če ovi socialn ne bo mel za jest

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:

frown-1.gif
Vsak kolikor toliko normalen človek si prej ali slej "omisli" tudi otroke. Se pa strinjam: lahko se ukine subvencioniranje samo potem pristanem na nič manj kot 50% znižanje dajatev pri plači! Ali pa naj bo opcijsko. Tako kot vse mogoče vrste zavarovanja (premoženja, zdravja, ....).
No, vsekakor je potem za ravnotežje potrebno ukiniti pokojnine ZPIZ-a za tiste brez otrok. Plačevati seveda morajo, saj plačujemo za trenutne pokojnine za prejšnje generacije in ne za svojo pokojnino. Za njihovo ne bo mogel nihče plačevati, ker "luksuza" v obliki otroka niso privoščili.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:

frown-1.gif
No, vsekakor je potem za ravnotežje potrebno ukiniti pokojnine ZPIZ-a za tiste brez otrok. Plačevati seveda morajo, saj plačujemo za trenutne pokojnine za prejšnje generacije in ne za svojo pokojnino. Za njihovo ne bo mogel nihče plačevati, ker "luksuza" v obliki otroka niso privoščili.

Zaradi mene jih lahko ukinejo. Ampak ukinejo naj se vsi socialni prejemki, otroške doklade, subvencije vrtca, in seveda prispevki, ki se jih plačuje za penzije. Tako ali tako ne pričakujem, da penzija kdaj bo. Sem za! Si ti tudi ?

Marije Terezije, otroke imate zaradi drugih, a ne? Waaaaau! NOT

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik hrci pravi:

Ne klobasaj bedarij. Tisti ki dela za minimalca ne plača praktično nič vrtca oz. je zelo blizu tistemu na socialni. Za oboje pa v vsakem primeru plačujejo tisti, ki so v življenju nekaj dali od sebe.

Točno tako! In tega se nabije na ku...c, ko je treba plačati vrtce, ali karkoli dobiti od države.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik hrci pravi:
matera je vzgojiteljica.. tričetrt frocovja je od brezposelnih in tisti starši so najbolj pametni in najbolje vedo kaj je za froca pomembno.. najdejo se ljudje ki majo lepe plače, vozijo froca z novimi avti v vrtec in plačujejo minimalec ker znajo opeharit državo, še njena sodelavka ne plačuje cele cene ker so pač znali zjebat sistem, ma pa noviga megana mož pa ji v tujini dela.. tak da tudi tisti ki majo dnar "kradnejo" državo.. iste cene vsem pa je to to.. pa me boli [cenzura] če ovi socialn ne bo mel za jest

Vsak naj plača polno ceno in hvatanja krivin ne bo! Kdor ima froca, naj ga tudi vzdržuje! Jaz moram za vse plačati 100%.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Ko greš k zdravniku plačaš 100% storitve? Pa ne mi zdej, da ti nikoli ne greš k zdravniku. Že jutri lahko fajn najebeš v nesreči, si pripravljen plačevati 100% zdravniško oskrbo?

Za razliko od tebe država nekako vidi potrebo po naraščaju in zato to spodbuja, če pa nas bi bilo 1x preveč, pa verjetno tega ne bi bilo.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Ko greš k zdravniku plačaš 100% storitve? Pa ne mi zdej, da ti nikoli ne greš k zdravniku. Že jutri lahko fajn najebeš v nesreči, si pripravljen plačevati 100% zdravniško oskrbo?

Za razliko od tebe država nekako vidi potrebo po naraščaju in zato to spodbuja, če pa nas bi bilo 1x preveč, pa verjetno tega ne bi bilo.

Npr. zobozdravnika si plačujem 100% sam (privat). Za dodatno zdravstveno varstvo pa plačujemo vsi enako, ne glede na število otrok. Za penzijo pa tudi skrbim že zdaj in ne računam nič na državo.

Država ne razmišlja več drugega kot to, kako bo čimbolj ožela navadne državljane, ki nekaj ustvarjajo in se trudijo. Če bi država res hotela "nataliteto", bi morala nekako poskrbeti za službe, "varnost" in frocovja bi se trlo. Brez nekih subvencij. Seveda se tega ne da narediti.

Kdo ima pa danes otroke? Naj si odgovori vsak sam.