Daj mi pliz kak primer. Ker poznam kar dosti velikih firm, pa tega ne poznam (če pa je, je pa bedarija).Ja pac ne poznas kaj cmo sedaj. Se delovno mesto opravlja v vec nazivih z razlicnimi placnimi razredi oz kolicniki. Ni to JU unikum.
Daj mi pliz kak primer. Ker poznam kar dosti velikih firm, pa tega ne poznam (če pa je, je pa bedarija).Ja pac ne poznas kaj cmo sedaj. Se delovno mesto opravlja v vec nazivih z razlicnimi placnimi razredi oz kolicniki. Ni to JU unikum.
Spet: bedarija. Če mora vedno enako spucat vedno enake prostore (al pa enaka norma), napredovanje ni potrebno. Če se trudi in puca bolje, je za to nagrajevanje, ne plačilni razred. če ima bolj zahtevno delo, naj bo za to drugačno delovno mesto.Ne enostavno imas cistilka III, cistilka II in cistilka I, znotraj tega pa napredovanje ker se trudi pri delu
Seveda z izjemo par % razlike, ki jih lahko nabereš v prvih par letih dela na tem delovnem mestu (ker začetnike povsod plačajo manj), potem pa pač ostane isto.Daj mi pliz kak primer. Ker poznam kar dosti velikih firm, pa tega ne poznam (če pa je, je pa bedarija).
niti ni lastna ocena, pri nas pač nič ne funkcionira kaj bi naj, prva penzija pride pol leta kasneje, nakazilo ob rojstvu otroka pride ko je otrok star 4 mesece, itd.
pa je tega ogromno, in to so dejstva, ne pa stvar pogleda.
niti slučajno ni mentaliteta taka da VSI lenuharijo, jih je pa definitivno večji procent kot v gospodarstvu, ker se je lažje skrit.
A zato eni tako radi bone delijo, pa raznorazne bombončke pred volitvami?je pa naša mentaliteta, da radi rečemo ... sej pa država da denar, ob tem pa ne pomislimo, da smo to mi sami.
in tako se večji procent zaposlenih v ju pač obnaša. kot da je denar fairydust oni pa od boga poslani, mi smo pa samo tečnobe ki jih motimo.
v bistvu so pa oni servis za nas, oz bi naj bili.
že v gospodarstvu marsikdo ne zna zračunat svoje vrednosti in stroška za delodajalca, v ju pa sploh ne. niti se nihče ne sprašuje o tem.
Daj mi pliz kak primer. Ker poznam kar dosti velikih firm, pa tega ne poznam (če pa je, je pa bedarija).
Spet: bedarija. Če mora vedno enako spucat vedno enake prostore (al pa enaka norma), napredovanje ni potrebno. Če se trudi in puca bolje, je za to nagrajevanje, ne plačilni razred. če ima bolj zahtevno delo, naj bo za to drugačno delovno mesto.
Enostavno ni popolnoma nobene logike, da bi imeli 2 čistilki, ki opravljata popolnoma enako delo, različno plačo samo zato, ker je ena dlje v službi in je pač prakrat napredovala v nekih razredih.
Seveda pa je lahko čistilka II delovno mesto, na katerem pucaš samo tla, na DM čistilka I pa pucaš tudi aparate (kar zahteva več znanja, je bolj zahtevno in je tudi odgovornost večja).
Torej jaz naj tebi primere iscem oz predstavljam da bos ti meni lazje argumentiral kaka bedarija je to? A beres za seboj?Daj mi pliz kak primer. Ker poznam kar dosti velikih firm, pa tega ne poznam (če pa je, je pa bedarija).
ZAKAJ bi snażilka s 15 let delovne dobe za ENAKO opravljeno delo dobila 150 eur več? Torej delata isto delo, enako uspešno.Od začetnega do končnega plačilnega razreda lahko npr čistilka napreduje za cca 10 razredov, kar prinese 100 do 150€ dodatno netto. Da doseže MAX razred potrebuje najmanj 15 let. Ti rečem prava bogatija.
Pri nas imamo že kr dolgo časa zunanje izvajalce. skoraj 10 let mislim da. Bojda je ceneje, kot če je v naši JU firmi, zaposlena čistilka.
Vidim, da imaš malo več pameti, kot drugi. Bi bil naš zastopnik? Res rabimo enega takega, kot si ti, ker rabimo enga, ki bi pravosodne iz dreka potegnil? Al se celo opcija, da se pravosodne odpusti in se privat firmo da notri? Varnostnike, ki imajo nebroj bivših obsojencev zaposlenih? No, take idej ima naše vodstvo. Da bi pravosodnim pomagal varnostniki. Policija je naše itak že zdavnaj odjebala.Super, zdaj samo še ostale ljudi nadomestite pa bodo mogoče tudi davkoplačevalci imeli kaj od tega.
Outsorcing it is.Pomoje ni ceneje, se pa resis vseh nepredvidenih dogodkov - bolniskih, porodniskih, dopustov… placas samo opravljene ure in ce nisi zadovoljen prekines pogodbo in srecno. Ce ste prej imeli zaposlene s po 14 dni bolniske na mesec potem pa je tudi ceneje ja.
ZAKAJ bi snażilka s 15 let delovne dobe za ENAKO opravljeno delo dobila 150 eur več? Torej delata isto delo, enako uspešno.
Meni to enostavno ni jasno. Podjetje ima od njiju enako, prva pa stane 300 eur več. Ne razumem.
Vem, sem butelj.
Si spregledal nekaj: pišeš o najuspešnejših: če nekdo opravlja enako delo bolje kot drugi je seveda logično, da dobi višjo plačo skozi uspešnost, ne pa z drugim nazivom. Sem napisal enako uspešno.Kot kaže ti ne potrebuješ ne dobrega ne lojalnega kadra. Vse jasno.
Tujina in tudi "najtrša" kapitalistična podjetja poznajo napredovanje po horizontali ter vertikali. Tako "gojiš" svoj bodoči vodstveni kader in skrbiš za to, da bodo najuspešnejši ostali pri tebi. V praksi imaš kup npr. zdravnikov/policistov/učiteljev/trgovcev/čistilk/.... z popolnoma enakimi zadolžitvami in hudo različnimi plačami. Zakaj je to potrebno?
Če človek nikoli ni opravljal vodstvenega dela ali bolje rečeno DOBRO opravljal vodstvenega me ne čudi, da mu te stvari niso jasne oz so nepotrebne.
Še tole: ob prehodu v multinacionalko kot sveži kader sem se dogovoril za plačo x. Pot je bila jasna: po pol leta se naredi revizija. Če vse ok, se gre v zaposlitev za nedoločen čas in se plača korigira navzgor za x%. Če ni vse ok, se pogodba ne podaljša.
Čez 1 leto me je nadrejeni konec leta poklical v pisarno in mi rekel, da so sklenili, da mi plačo dodatno korigirajo navzgor zaradi uspešnosti. Brez mutenja z nazivi, itd. In imel (baje) sem višjo plačo od starejšega sodelavca ZARADI USPEŠNOSTI in dodane vrednosti za podjetje. Ne pa zaradi tega, ker sem bil na večih sindikalnih, zraven pa sviral k… In ja, če bi uspešnost padla, bi verjetno šel nazaj dol s plačo, še bolj verjetno pa dobil knjižico, kar je v JS praktično nemogoče skoraj.
Kako je isto? Če prav razumem, v JS nekdo napreduje v razredih po x letih, kar je neumno iz večih razlogov. Zakaj šele po x letih, če je bolj uspešen od sodelavca sedaj? In zakaj za stalno napreduje? Ker potem pride do tega, da recimo džombe v šolstvu z max razredom in nazivom svirajo k…, pa jim nihče nič ne more, novinci pa se utapljajo v delu za minimalca.To kar si tu opisal, je praktičen opis horizontalnegs napredovanja?
Tako da po eni strani trdiš da situacije ne poznaš in ti ni jasna, po drugi strani pa koristiš le to. V JS in uspešnih gospodarskih družbah, se dela evaluacija delavca 1x ali več letno, po 3 do 5 letih, se mu v skladu z povprečno oceno korigira plača.
Kaj kdo muti z sindikatom, sindikalnimi izleti, sviranju kurcu ipd je pa zgodba zase in ima dolgo brado tako v JS kot privat podjetjih.