Kako je isto? Če prav razumem, v JS nekdo napreduje v razredih po x letih, kar je neumno iz večih razlogov. Zakaj šele po x letih, če je bolj uspešen od sodelavca sedaj? In zakaj za stalno napreduje? Ker potem pride do tega, da recimo džombe v šolstvu z max razredom in nazivom svirajo k…, pa jim nihče nič ne more, novinci pa se utapljajo v delu za minimalca.
Če bi jaz začel svirat k.., bi takoj najmanj plača šla dol za uspešnost. Ker naziv in “razred” sem obdržal enak, jaz nisem nič “napredoval” na papirju. Samo (netrajni) dodatek za uspešnost sem dobil, ki sem si ga moral vsako leto prislužit. Če je pa to zate horizontalno napredovanje, pa naj bo.
Sicer pa točno to sranje s trajnim napredovanjem na x let povzroča to, da uspešni kadri spokajo drugam, ostanejo pa vemo kdo. In NE, ne pravim da so v JS samo lenuhi in nesposobni. Jih je pa konkretno več kot v privat sektorju.
Napreduje po x letih v kolikor je v teh letih na ocenjevanjih dosegel dovolj visoko oceno.
V JS ne obstaja drug instrument nagrajevanja oz stimulacije. Je sistem popoln? Ni. Trenutna zakonodaja pač ne omogoča drugega. Pa da ne bo kdo mislil, razlika med min in max plačilnim razredom v večini JS ni več kot cca 200€. V najboljšem primeru to doseže po 15 letih in 15 ocenah odlično. Bogatija ti rečem.
Po drugi strani pa imata pri nas npr Lidl in Hofer "avtomatiko" pri napredovanju. Po toliko letih zaposlitve ti "pripada" toliko in toliko več.... Sicer je par hakeljcev vmes, ma ne bom sedaj o tem tu. Pa ti dve "privat" podjetji niti od daleč nista edini.
Vsako relativno uspešno podjetje ima nek svoj sistem nagrajevanja uspešnih. Manj kot je taka nagrada "trajna", višja je. Vsaj po večini. So pa sploh korporacije hudo kreativne z izmišljanjem raznih nazivov ipd. z različnimi plačami.
Če pa kdo dela za nek lokalni s.p. pa verjamem da take "drame z napredovanji ni.