Plača leta 1991

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
je pa v tem, kar sem napisal, več resnice kot v prepričanju nekaterih, da evropejsko mladino sestavljajo lenuhi.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.078
852
113
Glede raznih računalnikov, dlančnikov, tablic... in vsega sranja.
1. Če nimaš šihta in ti ni za delat si na socialki, a potem rabiš računalnik, telefon in vso zabavno elektroniko ?
2. Če hodiš na šiht kjer se to uporablja, boš to dobil na šihtu ali pa boš zaslužil dovolj da si boš to privoščil.

Gelde plače in standarda, ali dobrodošli v Kapitalizem:
Vsak ima to kar si lahko privošči. Če si v 15stih letih še vedno v slabo plačani službi ali na socialni podpori, si si kriv čisto sam. Oz. pač živiš tako kot si živel pred 15 leti. Brez avta, telefona, računalnika... Za svoje "neuspehe" ne moreš krivit drugih. Kako lahko nekdo pričakuje, da bo imel vse dobrine, če pa ni osebno napredoval ? Jaz vem, da če se nebom potrudil bom v službi ostal tu kot sem.

V 8 leth delovne dobe se mi je plača pomnožila ziher za skoraj 3x. A sem se za to moral kar pošteno žrtvovat in dosti naredit v svojem prostem času. na koncu je vedno to izbira vskega posameznika.

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
je pa v tem, kar sem napisal, več resnice kot v prepričanju nekaterih, da evropejsko mladino sestavljajo lenuhi.
pravzaprav ne
problem takrat je bil v bistvu enak kot je sedaj. samo emo malo obdobje je bilo, nekje v 70 letih, ko ni bilo problemov.
potem pa so se začele stabilizacije, devalvacije, par-nepar, obvezna pomoč xy projektom oz firmam, depoziti na meji itd. službo si dobil ( enako kot danes ) samo če si bil v (pravi) stranki oz po vezah in poznanstvih.
vse to pa je izhajalo iz požrešnosti politikov in enako je tudi danes, samo malce drugače zavito. poglej grčijo, španijo, slovenijo itd
danes pa se še pojavlja postindustrijski sindorm, ki ga bo potrebno rešiti lai pa bo šel kapitalizem u qrac

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
V 8 leth delovne dobe se mi je plača pomnožila ziher za skoraj 3x. A sem se za to moral kar pošteno žrtvovat in dosti naredit v svojem prostem času. na koncu je vedno to izbira vskega posameznika.
kolk je to pol , 300% komaj?
lenuh nesposobni
men so zračunali da se mi je 1700% al kolk že, -se mi ne ljubi nazaj pogledat kolk je napisano

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Mislim, da se je takrat še dobil "mehki" Marlboro in Winston iz Makedonije ali od kod.
smile-1.gif

Brskam po alterju; vem da sem enkrat odprl temo, koliko plač je stal avto v sedemdesetih letih, pa ne najdem...

Članek je bil iz Avtomagazina, če me spomin ne vara.

http://www.avto-magazin.si/novice/razkrivamo-so-bili-vcasih-avtomobili-res-cenejsi/

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.166
7.880
113
Citat:
Uporabnik spanspan pravi:
Leta 89, v času največje inflacije sem delal prek študentskega in za mesečno plačo, ki sem jo takoj pretopil v DEM, sem dobil natančno 400 dojčmark in po 2 mesecih dela sem kupil 7 let star fičo za 800 dem. Natančno se tudi spominjam leta 1990, v času dinar =šiling, da so omenjali elan, kjer imajo delavci dobre plače, okrog 500 nemških mark.

Leta 1989 sem delal v ELAN-u kot električar ( začetnik ), saj sem ravno prišel iz JLA. V ELANU sem delal do stečaja, kjer so nas mislim da od 1200 zaposlenih 400 odpustili. Skratka, v ELAN-u sem vsak mesec zaslužil cca. 15-20% več v tolarjih, v markah pa je bilo vedno 580 DEM! Takratni generalni direktor ELAN-a Uroš Aljančič, pa je zaslužil 2500 DEM. To se spomnim, ker je bilo objavljeno razmerje na oglasni deski, ko se je začela pizdarija s črnimi krediti itd...

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Ker tudi že osem let dlje delaš, ane? Če pa sedaj začneš delati, si pa v riti, kar vprašaj mladino.

Delal sem tudi že prej, od leta 91 naprej. Vmes sem večkrat ostal brez službe. Nazadnje lanskega septembra in bil do letošnjega februarja brez službe. In kaj naj zdaj vprašam mladino?

Če si začel delat 91, je logično, da imaš nekaj debarja šele čez par let ane? Če bi začel delati sedaj, bi bila Godba ista.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Ker tudi že osem let dlje delaš, ane? Če pa sedaj začneš delati, si pa v riti, kar vprašaj mladino.

čisto odvisno od poklica, ki si si ga izbral. Jaz sem s plačo (relativno) zadovoljen.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Govorim o tem, da danes rečeš, da pač končno imaš nekaj denarja. Nimaš ga zaradi situacije, ampak, ker pač veliko let že delaš. Mladi bomo večno brez denarja...

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Smo pa na občutno slabšem danes, kot pred leti, to je DEJSTVO.
To ni dejstvo. Mogoče za nekatere, večini je pa standard lepo narasel, tako da ne stresaj nebuloz.
Si isti kot moj žlahtnik, samo jamra, kako je oblast katastrofa, pa cene gor, pa država razpada pa ne vem kaj, hkrati pa se v novem passatu odpelje na nov kupljen vikend v Dalmaciji, pa za to ni nič stradal.

Pred uvedbo € 7 ali 8 let nazaj.

KAVA 160 SIT, DANES 1,5€+ 0,66 EUR
PIVO DO 300 SIT, DANES 2€ +1,25 EUR
PICA 800-1000 SIT, DANES 5/6€'+3,75 EUR
(sem dopisal SIT pretvorjene v EUR po tečaju 240,00)

Koliko pa si imel plačo takrat? 25-50% nižjo?

Pa pivo je marsikje bilo čez 400 SIT pred menjavo na evre.

Je pa res, da je dandanes malo slabše. Imam(o) namreč dobrih 10% nižjo plačo na račun krize.

Tako da ja. Zadnjih 1-3 leta je slabše. Pa ne toliko. Je folk pač razvajen. Če nima vsaka 3 meseca novi "foun" pol že ni kul...
Pa ena "tablica", pa en laptop, pa dva PC-ja na podstrešju, 3 TV aparata, 200 TV kanalov na kablu, internet 20 megabitov, dva avtomobila, klima, itd...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Leto 1991 je izbrano neprimerno, prvič zaradi ponovitve inflacije dinarja pa vse do uvedbe tolarja 8 oktobra in velikih nihanj njegove vrednosti.
Na takšnih osnovah se da "dokazovati" vse.

Edit: nisem bral vse debate, morda je to že kdo ugotovil pred menoj: mesečna (!!!) obrestna mera decembra 1991 na vezavo tolarjev je bila 23%

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Govorim o tem, da danes rečeš, da pač končno imaš nekaj denarja. Nimaš ga zaradi situacije, ampak, ker pač veliko let že delaš. Mladi bomo večno brez denarja...

Manj jamrat, pa več delat.
A misliš, da je bilo kdaj biti mlad in začeti enostavno? A misliš, da so kadarkoli v začetnike metali denar? Bo treba nabrat kakih 5 let delovme dobe, potem se bomo pa začeli pogovarjat.
A misliš, da ustvarjanje družine nikoli ni pomenilo odpovedovanja?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Me prav zanima, recimo, koliko začetnikov se je na tole odzvalo. Moram prav vprašat ...

Citat:
Izkušnje
Iščemo sodelavce.
Na firmi imamo delovno mesto, na katerem se dela tole:
* Hodiš na sestanke z naročniki, popiješ kavo z njimi, včasih tudi limonado ali vodo, odvisno, koliko kav si že vrgel vase.
* Vsakič, ko si na teh sestankih naročnik zaželi belega medveda in ti to pove na glas, rečeš DA, GA BOMO NAŠLI.
* Vsakič, ko si naročnik zaželi belega medveda in ti tega NE pove na glas, rečeš SI ŽELITE BELEGA MEDVEDA? NI FRKE, GA BOMO NAŠLI.
* Prideš v pisarno, zbereš ljudi in jim poveš, da iščemo belega medveda.
* Medtem, ko drugi iščejo belega medveda, ti razmišljaš, da bi ob tem bilo dobro poiskati še kakšno štiriperesno deteljo, sigurno obstaja kak naročnik, ki jo potrebuje.
* Spet zbereš ljudi okrog sebe in jim razložiš, da ne bodo porabili nič več časa, če bodo ob belem medvedu iskali še štiriperesno deteljico.
* Ljudje ti verjamejo.
* Ob koncu dneva pogledaš skozi okno na Lj. grad in Alpe, si zadovoljen, imaš občutek, da si veliko naredil za naročnike in za svoje sodelavce.
* Konec meseca si finančno nagrajen za svoje delo.

Na žalost je to delovno mesto zasedeno. Je moje.
In ker je belih medvedov malo in štiriperesnih deteljic prav tako, odpiram naslednje delovno mesto:
* Delali boste od jutra do večera.
* Delali boste za malico, brez plače.
* Delali boste hitro in učinkovito.
* Delali boste z mano in mojo ekipo. Če boste pametni, boste izvedeli vse, kar ste si kadarkoli želeli vedeti.
* Delali boste na projektih Samsung, Nivea, Labello, SAP.
* Delali boste na projektih, ki jih ne smem omenjati.
* Delali boste online in offline.
* Aja, seveda, delali boste PR in Event Management.

Saj vem, vse je super, samo tale točka dve, da boste delali za malico, vas bega… vem, vem,… ampak dajte to pogledati drugače. Ker, če znate pogledati drugače, ste oseba za nas.
Moj email: kamenko(at)adrema(pika)eu.
P.S.
* Ne pišite mi, kako bi si srčno želeli delati z nami. Vsi to napišejo.
* Ne pošiljajte mi CVjev, ker so si vsi podobni.
* Ne naštevajte mi vseh administrativnih del, ki ste jih v življenju delali. Vsi smo jih.
* Ne pišite, da si želite nabirati izkušnje. Vsi to napišejo, redki si to resnično želijo.
* Sprašujte. Saj ne boste kar na slepo prišli k nam! In to za ceno malice!

Odgovori na vaša možna vprašanja:
Zakaj bi delal zate?
Glej, na svetu je toliko sranja, zberi si eno. Če nič druga, ti bom povedal vse, kar vem. In vem VELIKO.

A te bom res lahko vprašal čisto vse?
NE. Moje privat življenje pusti pri miru. Vsaj prvi teden, prosim.

Kdo za vraga je sploh Adrema?
Točno tako. Zato pa delamo z največjimi, ker smo PR agencija, ne samopromocijski studio.

Bom lahko šel vsak dan na kosilo?
TO MI DELAJ! Da, vsak dan. Ker je zdravo. In ker vsi ostali tudi gremo vsak dan na kosilo.

Koliko časa bom pa delal pri vas?
Končno nekdo, ki je opazil, da tega nisem napisal. Od začetka do konca junija.

A to pomeni, da moram pohiteti?
A to je retorično vprašanje?

Kaj naj rečem staršem, ko bodo izvedeli, da delam samo za malico, da nisem sposoben zaslužiti s tem, kar delam?
Reci jim, da na faksu ni nič drugače, samo, da se boš tukaj RES naučil stvari. In povej jim, da če tega ne razumejo, da se boš odselil.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Meni se to ne zdi niti približno podobno. Eno je praktično učenje, za točno določen čas (v bistvu dobiš 20-dnevno hands-on izobraževanje, kako delo v agenciji poteka v praksi, kar je vredno več kot vsaj pol leta na faksu). Tvoja linka sta eden za nekakšno osebno asistentstvo 24/7 za smešen denar (ob katerem se, vsaj iz opisa je tako vidno, ne naučiš ničesar), drugi je pričakovanje profesionalnega izdelka nekoga, ki že zna, kar je potrebno, za nič denarja.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.628
3.997
113
Je podobno. Pri vseh treh bi radi dobili nekaj za nič. In tista agencija je ni vredna pol k. mrzle vode, če mora iskat ljudi da jim delajo zastonj. Pri dobrih agencijah, tudi slovenskih, ljudje sami stojijo v vrsti da bi se zastonj učili. Teli pa niso nič boljši od Saša Pappa. Bi rekel da je več vredna referenca od Cankarjevega doma kot brezplačno delo pri nekih bleferjih.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:

Manj jamrat, pa več delat.
A misliš, da je bilo kdaj biti mlad in začeti enostavno? A misliš, da so kadarkoli v začetnike metali denar? Bo treba nabrat kakih 5 let delovme dobe, potem se bomo pa začeli pogovarjat.
A misliš, da ustvarjanje družine nikoli ni pomenilo odpovedovanja?

Že že, saj jaz nisem več mulo, zato pa pravim, da mladi nimamo denarja. Ne mislim mladina, ampak mladi do 40 let. Šele potem se počasi začne vse obračat na gor. Ko mularija zraste, its. Ko dobiš prvo službo si moraš tako vse kupit iz nule, avto, izpit, obleke, potem najemnina za stanovanje itd. Po recimo 5 ali 10ih letih dela pa že imaš svoj avto, stvari malo bolj urejene in ti že kaj ostane za luksuz.

Logično pa je, da imaš več denarja, ko delaš par let skupaj in to bi se zgodilo tudi, če bi bili sedaj še v jugi.

I

Izbrisan uporabnik #9334

ksz

Slovensko gospodarstvo je bilo vedno navezano na DEM. Sredi 80. let je bila neka normalna delavska plača za 4. stopnjo 600 - 800 DEM. Če si imel 5. stopnjo, je bila plača okoli 800 DEM, v kaki zelo dobri firmi tudi 1200 DEM, bil si pa najmanj skupinovodja.
Kar spomnite se ajzenponarskega štrajka na Zaloški, okoli 86. - 88. leta, ko so zahtevali 1.000 DEM neto plače za strojevodje. V bistvu je to bila takrat pobožna želja in magična meja za cel srednji sloj.

Ko je šla EU na Evro, se je pa zgodil nateg vseh nategov! Kpl. življenje pri nas je bilo tradicionalno vezano na DEM, potem je pa leta 2002 prišlo do zamenjave valut in tisto, kar je bilo prej vredno 2 marki, je bilo sedaj uradno 1 EUR. Neuradno pa prav tako 2 Evra!!!, ker je nemec samo valuto prepisal, cifra pa je ostala ista.
Tako smo od 2002. leta naprej kupovali (uvažali) surovine in opremo v Evrih, prodajali svoje delo pa v DEM in s tem bili avtomatsko razvrednoteni za 50%!
5 let je trajalo, da se je zadeva iznihala - naši politiki in ekonomisti pa klečeplazniško tiho!
10.gif

Konec koncev je Slo samo predelovalnega in trgovskega značaja, razvoja svojega z visoko dodano vrednostjo nimamo več, saj so ga naši vodje skenslali že 92. leta

Naj bo Drnovšek, Rop ali Janša, vse je treba v trugo zabiti in po Savi pognati na jug in v Črno morje, pa naj tam škodo delajo! Tako je to!
10.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.429
2.521
113
SV SLO
kakšna je bila plača 1991 se bolj težko spomnim. Vem pa da se je dalo živeti dobro živeti. Danes pa z 167.748 tolariji ali 1400 DEM komaj poravnam vse obveznosti z naslova položnic. Ko bi imel take dohodke kot danes leta 1991 bi bilo tudi danes lažje
evil.gif
.