Plača leta 1991

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.357
3.045
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik capl pravi:
se poskušam spomnit višino plač za takrat
mislim, da je bla delavska v normalni fabriki okol 400-500DEM
se pravi bi lahko bla povprečna plača nekje okoli 800-900DEM,.....če se prav spomnim so imeli babe na SDK 1300-1600DEM...
tak da si upam rečt, da je bila takrat povprečna plača preko 400€

Jaz se spomni, da sem imel plačo od leta 91 do 93 natanko 50.000sit za cca60 urni delavnik tedensko. Koliko mark je to bilo takrat ne vem.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Evo vam malo adaptirane razlike po Capljevi logiki:
grin1.gif

Leta 1991, je ob sobotah srednjeslojaški delavec, s polnimi žepi deviz, z avtom stal na mejnem prehodu v koloni, ter se počasi pomikal proti Avstriji ali Italiji.

Leta 2013, ta isti slovenski delavec stoji praznih žepov v vrsti, pred Rdečim križem ali Karitasom ter čaka na prehrambene pakete s pretečenim rokom trajanja.

Ampak, to srednjeslojaši (po atu in mami), bolj težko zastopite.
wink-1.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
Jaz se spomni, da sem imel plačo od leta 91 do 93 natanko 50.000sit za cca60 urni delavnik tedensko. Koliko mark je to bilo takrat ne vem.
Mislim da bi lahko bilo nekje okol med 500 in 400DEM ,, ker je marka počasi rastla in si imel vsako leto nekaj manj,
v tolarjih se ne morem spomnit cifer, ker smo refleksno vedno vse sproti preračunavali v marke

pa ka ni nobenih Bosancov tu gor, ti bi se morali spomnit, ker so nam marke prodajali,.....ampak še danes ne zastopim, na kak način so bile marke v Bosni cenejše kot pri nas, ---to prej še v yugoslaviji, potem so ostali brez biznisa, ker so pri nas dovolili menjalnice in na banki si tudi dobil

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Pred uvedbo € 7 ali 8 let nazaj.

KAVA 160 SIT, DANES 1,5€+
PIVO DO 300 SIT, DANES 2€ +
PICA 800-1000 SIT, DANES 5/6€'+
BENCIN 200 SIT in manj, DANES 1,4€
PETEK IN SOBOTO imel s sabo jurja do 5, z 10 jurji sem bil KRALJ in sem lahko častil 2-3 rund z 4-5 kolegi, DANES če nimaš 20€ te še povohajo ne, s 50€ komaj kaj spiješ. Upaš iti ven v diskoteko s 4-5 kolegi in 50€ za vse? yeah, right. Razen če srpate vodo po slamici.
KOMUNALA, STANOVANJE vse je bilo vsaj 2-3x cenejše......danes položnice nanesejo 150-200€ takoj.
KINO karta 700/800 sit, danes 5/6€+
Trgovina hrana občutno ceneje, kaj dobiš danes za 20€? Prazen voziček....

Edina stvar, ki se je resnično pocenila, je računalniška oprema itd....in to občutno....takrat za 100.000 SIT si dobil en jajc od laptopa, danes za 400€ že solidnega....potem TV in bela tehnika, to se je pocenilo za 50%.

Pa ne mi z nebulozami, ja pa si folk kupuje gsm po 600€....naj si ga, jaz vzamem rabljenega po 200€ max na 2 leti+....

Povej mi, kje je standard boljši? KJE, LEPO TE PROSIM KJE????? Mi pojasniš?
1. Kava je cca en evro, marsikje tudi manj. 1,5 € je že kar fini lokal.
2. Pivo je res 2 evra, vendar najdeš tudi manj, tudi v LJ.
3. bencin je res dražji, ampak to je po celem svetu. Si predstavljaš, da bencin celo v državah, kjer je povprečna plača 50 evrov, stane preko evra za liter?
4. kaj in kako zapravljaš v diskačih, ne bi vedel, ti pa povem, da sem 7 let nazaj za diskač rabil 5 jurjev samo zase, če sem bil zelo šparoven. Kralj si bil pa lahko samo ulice, nikakor pa ne med kolegi. 5 jurjev je bilo veliko 20 let nazaj, ne pa 7.
5. stanovanjski stroški so res višji, vendar ne 2-3x.
6. Kino karte so bile po jurja, danes so po 5 evrov, ni neka razlika.
7. Jaz za 20 evrov lahko dobim nabasani dve veliki vreči. Hrane. Plato piva pa tudi nekje 20 €.

Seveda je pod evrom nominalno dražje, dejansko pa cene niso višje glede na plače. Ker so tudi plače višje kot pod tolarjem, če nočeš verjeti, tvoj problem ali pa še kaj bolj caplastega. Standard je v povprečju boljši kot 20 let nazaj in pika, tukaj sploh ni debate. Standard ni samo cena hrane (pa še te dobiš več kot včasih za povprečno plačo). Standard je tudi boljše prometne povezave, standard je možnost nakupa cenejše tehnike (vsi omenjate računalnike, a pralni stroj pa nihče ne omenja), standard je tudi cenejša in dostopnejša medsebojna komunikacija, standard je možnost preživljanja cenejših in boljših dopustov itd itd.

laksikon

Pripravnik
11. dec 2008
220
0
16
jaz se še spomnim, da sem dobil za 500 SIT velik pir in pizzo.

pa da je bencin bil 95SIT in 98SIT - to se spomnim, zato ker je bilo isto SIT z št. oktanov.

Pa da ne omenjam, da nisem nikoli razmišljal, koliko mi avto pije, vozil sem športne bencinarje, CRX, GTI-ji,... vozjakali smo se na izlete s puncami, čez vikende na morje itd., jedli in pili pa še privarčeval sem dovolj. Pa zagonu sem tudi dosti denarja za motorje.

Pa da smo požrli v gostilni po 10 rund in ni bilo problema plačat.

Zdaj pa je čisto drugače...

Nazadnje urejeno:

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Ne vem, kaj kravakonj hoče povedat s temi podatki.
Zakaj enostavno kmečko logično ne razmišlja?
Poglej - še 1x. Leto 2000. Moja izkušnja. Urna postavka 800SIT/h - v oštariji je bil DRAG pir 250. Se pravi nekje normalno je bilo 4pivake/uro dela.
Danes za isto delo max 4EUR/h - v oštariji je to koliko pirov?
To apeliram na kravakonj, ker je neke pire ven potegnil iz raziskav.

Pivo ni ravno realna primerjava.... Trošarina na alkohol so se v tem času 4x zvišale (2000, 2009, 2010, 2012).

Aja, seveda bencin tudi ni primerljiv. Globalno se cena dviguje, hkrati je država tudi tu dvigovala trošarine.

Bo kdo še cigarete vmešal?
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.357
3.045
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik laksikon pravi:

pa da je bencin bil 95SIT in 98SIT - to se spomnim, zato ker je bilo isto SIT z št. oktanov.

Pa da ne omenjam, da nisem nikoli razmišljal, koliko mi avto pije, vozil sem športne bencinarje, CRX, GTI-ji,... vozjakali smo se na izlete s puncami, čez vikende na morje itd., jedli in pili pa še privarčeval sem dovolj. Pa zagonu sem tudi dosti denarja za motorje.

Seveda je drugače, zdaj si star pa zatežen, ker te mama nič več ne financira
hysterical-1.gif

Ne bom hvalil današnje situacije v naš sloveniji saj čisto malo manjka pa bo tako, kot v Jugi v osemdesetih. Ampak jaz sem si, ko je bil liter bencina manj, kot 100sit komaj privoščil nekaj litrov v tank. Dobro sem premislil ali bom tankal polno ali malo manj, da bom imel še za sendvič in pijačo. Danes s tem nimam problemov, vsaj zaenkrat ne. Ampak z vse višjimi davki in novimi davki bo ta slovenija in njeno ljudstvo propadlo.

laksikon

Pripravnik
11. dec 2008
220
0
16
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:

Seveda je drugače, zdaj si star pa zatežen, ker te mama nič več ne financira
hysterical-1.gif

ja pa kaj še, sem še iz Titovih časov in bilo je veliko boljše in pogrešam stare čase. Nisem mamin sinko, mogoče si ti, ko takšne bedarije pišeš. Sam sem si služil denar med počitnicami v srednji šoli, pa tudi med faksom sem delal, čeprav je bilo pri hiši dosti denarja. Glej tako so me vzgojili, da nisem razvajen otrok, ko misli, da denar pade z lufta, ter sem hvaležen staršem za takšno vzgojo.
Veš, včasih so skoraj vsi imeli službo, firme so delale na polno, ljudje so bili srečni, družili smo se veliko bolj, poštenja je bilo veliko več. Če je kdo naredil kakšno guljufijo, je šel po hitrem postopku v čuzo. Razmerja med delavci in šefi je bilo od oka 1:3, v današnjih časih si pa talajo nagrade po milijon eurov??? Na koncu si pa nakradejo, spravijo firme v stečaj, potem še nakradejo do državnih pomoči za reševanje firme itd.
Lej v mojem kraju nisem prej nikoli videl klošarjev, zdaj pa fehtajo pred trgovinami in javnimi objekti. Baje imamo lačne otroke v našem kraju - ja prav si slišal, se zbira pomoč, ker so podhranjeni, saj nimajo rednih in zadostnih obrokov. Sploh si ne predstavljam, da kdo trpi lakoto...Ampak to se dogaja v naši deželi.
Družine je pa sram prositi za pomoč, otroci pa kost in koža.

Kaj pa je zdaj? Samo slabo, hinavščina, zahrbtnost, goljufije, kriminal, siromaštvo, beda, korupcija,...in to ti je Slovenija.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.552
2.337
113
Citat:
Uporabnik QBR pravi:
Evo vam malo adaptirane razlike po Capljevi logiki:
grin1.gif

Leta 1991, je ob sobotah srednjeslojaški delavec, s polnimi žepi deviz, z avtom stal na mejnem prehodu v koloni, ter se počasi pomikal proti Avstriji ali Italiji.

Leta 2013, ta isti slovenski delavec stoji praznih žepov v vrsti, pred Rdečim križem ali Karitasom ter čaka na prehrambene pakete s pretečenim rokom trajanja.

Ampak, to srednjeslojaši (po atu in mami), bolj težko zastopite.
wink-1.gif

Citiram nate, ker si dal dobro analogijo.
Vsi gledate samo statistične podatke z ene strani, kaj si lahko kupiš bla bla... To niti ni toliko relevantno.

Največji problem pri nas je, ker je delo povsem razvrednoteno, pa naj bo to fizično, intelektualno...

Jaz sem že nekaj časa v istem poslu, nekoč v firmi, potem na svojem. Recimo da lahko realno gledam od leta 2000 naprej.
Pa vam povem da sem z delom v firmi zaslužil in si privoščil več, kot pa sedaj v privat sektorju. Tukaj ni nobene logike več.
Cene materiala rastejo nonstop, cene dela padajo, RVC-ja je komaj še za stroške pokrivat in mi naj bi zagnali gospodarstvo. S čim, s kurcom v riti ne bo šlo. Urne postavke fizičnega dela za ljudi ki dejansko nekaj znajo narediti pa 5€/uro.
Pa saj smo realno več zaslužil kot študenti leta 2000.

Danes 5€/uro pa recimo 200 ur na mesec = 1000 €
Leta 2000 ali pa malo kasneje sem imel 800 SIT/uro pa 200 ur na mesec = 160.000 SIT

Pa ne rabim gledat nobene statistike ker točno vem da sem si lahko za 160 jurjev privoščil precej več kot pa danes za jurja evrov.

Se mi neumno zdi delat pa plačevat davke v taki super državi, ko pogledam, da sem kot študent ali potem zaposlen živel bolje kot pa sedaj ko sem privatnik.

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Leta 1999 sem na Korčuli plačal za štiri hobotnice v solati in štiri porcije škampov-seveda z vso prilogo in 8 pirov točno 100 dem,je pa res,da je bilo že čez dve leti v isti gostilni za pol manjše porcije potrebno dati 200 dem..

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Ne vem, kaj kravakonj hoče povedat s temi podatki.
Zakaj enostavno kmečko logično ne razmišlja?
Poglej - še 1x. Leto 2000. Moja izkušnja. Urna postavka 800SIT/h - v oštariji je bil DRAG pir 250. Se pravi nekje normalno je bilo 4pivake/uro dela.
Danes za isto delo max 4EUR/h - v oštariji je to koliko pirov?
To apeliram na kravakonj, ker je neke pire ven potegnil iz raziskav.

Pivo ni ravno realna primerjava.... Trošarina na alkohol so se v tem času 4x zvišale (2000, 2009, 2010, 2012).

Aja, seveda bencin tudi ni primerljiv. Globalno se cena dviguje, hkrati je država tudi tu dvigovala trošarine.

Bo kdo še cigarete vmešal?
hysterical-1.gif
Se pravi, v kolikor bi trošarine na alkohol ostale na nivoju leta 1991, potem bi lahko z današnjo plačo kupil še nekaj deset piv več. Enako s cigareti - bottom line je, da si danes lahko Slovenci privoščijo več kot nekoč.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
KSZ

A je danes možno s plačo 1k (da ti dejansko kapne na račun) dobit puf, da si nekaj sam ustvariš? Ajd OK, imaš "odročne" kraje, kjer so parcele poceni itd. Neka srednja varianta. Da ni poceni in da ni astronomsko.
Dejanskih 1k na račun se mi zdi kar solidna plača. Predvsem solidno se mi pa zdi, da sploh imaš relativno ziher zaposlitev.

In še ko je nekdo omenil - solidarnosti ni več med slovenci. Samo še foušija. Kje so cajti, ko se je za malco, dobro voljo pa par perčkov zidalo cel dan? Se je ogromno prišparalo na ta račun. No, vsaj v naših koncih. Zdaj pa samo še nategi doo.
Meni je prav luštno nekomu pomagat. In sem vesel, ko mi ta vrne uslugo, ko ga potrebujem. Pa se malo čevapov speče, en 6pack odpre, eno debato udari na koncu... Prov paše malo "zastonj garat", da se možgani spočijejo. Madona, skoraj še plačam, da jaz pridem k nekomu v naravo fitnisirat z lopato
grin1.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.357
3.045
113
Lublana
Obišči stran
Citat:

ja pa kaj še, sem še iz Titovih časov in bilo je veliko boljše in pogrešam stare čase. Nisem mamin sinko, mogoče si ti, ko takšne bedarije pišeš. Sam sem si služil denar med počitnicami v srednji šoli, pa tudi med faksom sem delal, čeprav je bilo pri hiši dosti denarja. Glej tako so me vzgojili, da nisem razvajen otrok, ko misli, da denar pade z lufta, ter sem hvaležen staršem za takšno vzgojo.
Veš, včasih so skoraj vsi imeli službo, firme so delale na polno, ljudje so bili srečni, družili smo se veliko bolj, poštenja je bilo veliko več. Če je kdo naredil kakšno guljufijo, je šel po hitrem postopku v čuzo. Razmerja med delavci in šefi je bilo od oka 1:3, v današnjih časih si pa talajo nagrade po milijon eurov??? Na koncu si pa nakradejo, spravijo firme v stečaj, potem še nakradejo do državnih pomoči za reševanje firme itd.
Lej v mojem kraju nisem prej nikoli videl klošarjev, zdaj pa fehtajo pred trgovinami in javnimi objekti. Baje imamo lačne otroke v našem kraju - ja prav si slišal, se zbira pomoč, ker so podhranjeni, saj nimajo rednih in zadostnih obrokov. Sploh si ne predstavljam, da kdo trpi lakoto...Ampak to se dogaja v naši deželi.
Družine je pa sram prositi za pomoč, otroci pa kost in koža.

Kaj pa je zdaj? Samo slabo, hinavščina, zahrbtnost, goljufije, kriminal, siromaštvo, beda, korupcija,...in to ti je Slovenija.

Kakšne bedarije pa pišem?? Lej, napisal si točno to kar sem že jaz. Objokuješ stare čase, ko si bil mlad in brez skrbi žural in užival. Verjamem, da si pridno delal ampak ves denar si porabil za svoje neumnosti, ker doma je bil denar in si očitno imel zaledje. Pri nas ni bilo veliko denarja in sem resno moral paziti kaj si bom privoščil, da ne bom lačen, ko sem začel delati se je domača pipca popolnoma zaprla. Lahko sem sicer živel doma ampak za hrano sem si moral sam poskrbeti, prav tako prispevati za stroške. Saj, ko jaz pogledam nazaj mi tudi ni bilo tako hudo, kot se sliši. Prav tako sem se imel fajn ampak, kot sem že napisal si šele zadnjih osem let lahko res privoščim stvari o katerih sem prej samo sanjal in mi je resnično bolje, kot prej. Se pa res zelo bojim, da se bo to v tej zabluzeni državi končalo, ker dejansko je pri meni že nekoliko slabše, kot je bilo pred enim letom.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Vrhnika
grin1.gif

Drugače pa kramp, lopata, motorka, pa gas. Sam da so čevapi pa 6pack pa dobra družba na konc
cheer.gif