Plača leta 1991

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.356
3.042
113
Lublana
Obišči stran
KSZ

Spet te blesave primerjav po katerih bodo tepčki spet "ugotovili" kako fino in poceni je bilo življenje v Jugi...

Daj začnite primerjati še cene iz časa austroogrske z današnjimi
bonk.gif

Dejstvo je, da inflacija dela svoje in dejstvo je, da imamo kljub vsemu višji standard. So nekatere stvari danes dražje, kot nekoč in vam gre naprimer za gorivo večji del plače, kot pred dvajsetimi leti ampak danes lahko kupiš mnogo zabavne elektronike zelo poceni, včasih pa je stal en dober audio kasetar dve plači. Poleg tega se vsi več vozimo, kot nekoč in si to očitno lahko privoščimo! Včasih, ko je bilo gorivo nekajkrat cenejše pa je mnogo ljudi vseeno uporabljalo javni prevoz in delalo manj kratkih brezveznih voženj s svojim avtom.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Še nekaj na to temo:

Citat:
S povprečno plačo lahko kupimo skoraj 200 kg več kruha kot leta 1991
Statistični urad je primerjal cene belega kruha, 95-oktanskega bencina in skodelic kave
1. junij 2012 ob 08:54
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA
Podatki o povprečnih cenah in povprečnih plačah v Sloveniji v zadnjih 20 letih kažejo, da si je bilo mogoče leta 1991 s povprečno neto plačo v povprečju privoščiti bistveno manj dobrin kot danes.

Statistični urad je primerjal cene in plače v letih 1991, 2001 in 2011, in sicer je primerjal količino belega kruha, 95-oktanskega bencina in skodelic kave, ki jih je mogoče kupiti s povprečno plačo.

Kot kažejo v sredo objavljeni podatki, je bilo leta 1991 s povprečno neto plačo mogoče kupiti 359 kilogramov belega kruha, leta 2001 399 kilogramov, leta 2011 pa 555 kilogramov belega kruha.

Najmanj bencina s povprečno plačo leta 1991
Pri bencinu je nekoliko drugače, in sicer je bilo mogoče največ bencina kupiti leta 2001 (804 litre), sledilo je leto 2011 (765 litrov), najmanj bencina pa smo s povprečno plačo kupili leta 1991 (479 litrov).

Tudi pivcem kave je bilo leto 2001 bolj naklonjeno, saj so si v gostinskem lokalu lahko privoščili 954 skodelic kave, kar je 93 skodelic več kot leta 1991 in 103 skodelice več kot leta 2011.

Leta 1991 je bilo treba za kilogram belega kruha delati skoraj 29 minut, 20 let pozneje pa le še 18 minut. Liter 95-oktanskega bencina si je bilo mogoče leta 1991 kupiti po nekaj manj kot 22 minutah dela, leta 2011 pa po 13 minutah dela. Nakup skodelice kave v gostinskem lokalu pa si je bilo mogoče leta 1991 in leta 2011 privoščiti po 12 minutah dela.

Največ skodelic kave smo si lahko privoščili leta 1993
V preteklih 20 letih je bilo za nakup kilograma belega kruha najugodnejše leto 2011, najmanj pa leto 1991. Za nakup bencina je bilo najmanj ugodno leto 1991, najbolj ugodno pa leto 1996, saj si ga je bilo mogoče kupiti kar 1177 litrov oz. je bilo treba za liter bencina delati nekaj manj kot devet minut.

Največ skodelic kave smo si lahko privoščili leta 1993 (1149 skodelic ali devet minut dela za eno skodelico), najmanj pa leta 1998 (802 skodelici ali 13 minut dela za eno skodelico).

http://www.rtvslo.si/slovenija...eta-1991/284323

Sem pa tole našel:

Citat:
Ljubljana, 7. julija (STA) - STATISTIKA/PLAČE/1992
Povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji je leta 1992 znašala 51.044 tolarjev, od tega v gospodarstvu 48.262 tolarjev in negospodarstvu 62.427 tolarjev, je ugotovil državni zavod za statistiko.

V primerjavi z letom prej se je bruto plača povečala za 203 odstotkov, medtem ko se je v letu 1991 glede na leto 1990 povečala le za 83,3 odstotka. Lani so se plače v gospodarstvu povečale za 200,2 odstotka, v negospodarstvu pa za 210 odstotkov.
Povprečna mesečna neto plača je lani znašala 30.813 tolarjev, od tega v gospodarstvu 29.314 tolarjev in v negospodarstvu 36.949 tolarjev, ali pa za 198,7 odstotka več kot v letu 1991.
Delež prispevkov in davkov iz bruto plače se je glede na leto 1991 povečal v povprečju od 38,64 do 39,63 odstotka.
Prispevne stopnje po občinah so bile lani različne in so se gibale od 37,71 (ribniška občina) do 41,46 odstotka (piranska občina).
Tudi po panogah so bile prispevne stopnje različne in so se gibale od 37,49 (proizvodnja preje in tkanin) don 43,86 odstotka (turistično posredovanje).
Za nadurno delo je bilo lani v povprečju izplačano 536 tolarjev na zaposlenega, v gospodarstvu 473 in negospodarstvu 795 tolarjev, kar pomeni nekaj več kot en odstotek povprečne mesečne bruto plače.
Nadurno delo je lani opravljalo 8,2 odstotka vseh zaposlenih oseb, v gospodarstvu 8 odstotkov, v negospodarstvu pa 9,3 odstotka. Največ nadurnega dela je bilo v tobačni industriji, kjer je delal vsak četrti zaposleni.

Avtor: STA

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.132
11.220
113
dejstvo je: Hrana se je podražila glede na standard, tehnika pa se je pocenila.

Mene je bolj zmotilo dejstvo, da so recimo v AT cenejši mleko in mlečni izdelki kot pri nas, a začuda odkupna cena za kmeta pa v AT višja kot pri nas. Kdo bi to razumel. Dalje, greš v Hofer, pa gledaš zelenjavo s poreklom iz AT.... kako jim tam rata ob njihovem standardu, glede na našo zemljo. Čudodelci.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Si dobil pa res odlično plačano za tisti čas. Sem bil tudi sam študent od 2001 do 2006 pa delal podobna dela in je bila urna postavka 400-500sit na uro. Za 600sit/uro si moral že res srečo imet.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Mislim, da se je takrat še dobil "mehki" Marlboro in Winston iz Makedonije ali od kod.
smile-1.gif

Brskam po alterju; vem da sem enkrat odprl temo, koliko plač je stal avto v sedemdesetih letih, pa ne najdem...

Članek je bil iz Avtomagazina, če me spomin ne vara.

Ko je bil v delu včasih še enkrat na teden spisek cen avtomobilov, se spomnim, da je takrat najdražji BMW stal okrog 15mio sit
aplauz.gif
Ampak tega res ne smeš primerjat. Primerjati je treba osnovne življenske produkte, po katerih se v bistvu meri tudi inflacija. Elektrika, voda, kruh, moka, riž, meso itd.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Ja , tako začenjate srednjeslojaši, najprej parazitirate in diverzirate svobodni trg dela s pomočjo priviligiranega študentskega dela,

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
Spet te blesave primerjav po katerih bodo tepčki spet "ugotovili" kako fino in poceni je bilo življenje v Jugi...
V starih dobrih časij yugovine, sem bil nekaj časa miljonar in to vsak mesec, pol so pa qurbe nule odbile, pa nisn bil več
10.gif

ne pa taki pičkindimi srednjeslojaški, kot ste tule gor,
zato malo spoštovanja do bivšega miljonarja, prosim
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Ja res je smešno ja. Primerjat, da si lahko več zabavne elektronike namesto kruha nabaviš
bonk.gif

Vsakemu svoje, samo brez "kasetarja" za 2 plači se da preživet a ne.

Nazadnje urejeno:

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.356
3.042
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Ja res je smešno ja. Primerjat, da si lahko več zabavne elektronike namesto kruha nabaviš
bonk.gif

Vsakemu svoje, samo brez "kasetarja" za 2 plači se da preživet a ne.

Se samo delaš neumnega? Probal sem po kmečko razložiti kaj pomeni višji standard in dal omenjene primere. Danes je vse dražje ampak si s plačo vseeno lahko privoščimo več, kot včasih. Nekatere stvari so danes tako zelo poceni, da nam potem ostane dovolj denarja tudi za dražje stvari. Sploh pa kakor zdaj vidim si danes s plačo lahko kupimo več kruha, kot leta 1991. In danes ljudje nimajo samo kasetarja doma ampak cel kup elektronike, ki smo jo leta 91 videli samo v seriji Star trek, poleg tega pa še nov avto pred hišo in če je kdo od teh lačen je problem nekje drugje in ne v visoki ceni kruha
bonk.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Fora je v tem, da je bilo včasih precej manj artiklov in storitev na voljo in je posledično ostajalo več denarja.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.356
3.042
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Fora je v tem, da je bilo včasih precej manj artiklov in storitev na voljo in je posledično ostajalo več denarja.

Saj pravim, če je danes kdo s službo in vsaj povprečno plačo lačen si je sam kriv.
Čeprav ne vem, če je včasih res kaj več denarja ostaljalo. Vsaj meni ga ni.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Zdaj pa ne vem, a se tudi ti delaš neumnega?
Bom dal raje 2000 letnico za primer kot 1991.
Z 800/h sem si kupil 5 hlebcev jelena.
S 4EUR/h si danes kupiš koliko hlebcev jelena?

Pač trend je šel v to smer, da je "treba" vse gadgete sprobat in se špara na nekih drugih stvareh. Zakaj bi polnozrnat kruh za 3eur kupil, če lahko narezanega spar Sbudget za 80centov?
Tud na dopuste se na veliko hodi, čeprav zdaj že malo škripa ljudem...
Vse se da, če se hoče, izbire za vse je neomejeno, samo denar pokaži. Oziroma imamo tudi obroke, kredite itd.

Načeloma se strinjam s tabo, da je višji standard, ampak v mojih očeh in pri mojih potrebah se mi niti ne zdi tako.

Edit: meni je pri istem načinu življenja precej več denarja včasih ostajalo. Da ne govorim, kako si za enga "prešerna" cikcak domov iz oštarije prikorakal
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
No no, ne delat nebuloz...

hrana in stroški življenja so šli gor SKY HIGH.

tehnika in ostala prčkarija je šla dol.

Smo pa na občutno slabšem danes, kot pred leti, to je DEJSTVO.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Smo pa na občutno slabšem danes, kot pred leti, to je DEJSTVO.
To ni dejstvo. Mogoče za nekatere, večini je pa standard lepo narasel, tako da ne stresaj nebuloz.
Si isti kot moj žlahtnik, samo jamra, kako je oblast katastrofa, pa cene gor, pa država razpada pa ne vem kaj, hkrati pa se v novem passatu odpelje na nov kupljen vikend v Dalmaciji, pa za to ni nič stradal.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.356
3.042
113
Lublana
Obišči stran
Si pač imel takrat boljšo plačo, kot danes.
Pri meni je obratno, med leti 91-03 je šlo vse glih za glih, gledati sem moral dobesedno na vsak tolar, komaj mi je zneslo čez mesec pa si nisem nič kaj dosti privoščil. Zadnjih cca 8let mi je veliko bolje, veliko več si lahko privoščim...plačo imam pa povprečno... Problem v sloveniji danes je, ker ne vemo koliko časa bomo še imeli službe ne pa kakšne cene so bile pred dvajsetimi leti.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Koker se ne da pri normalnem življenju nekaj privarčevat, je to siromaštvo, pa sploh ni važna višina plače, iz rok v usta je SIROMAŠTVO
nekaj privarčevat pomeni, vsaj do 50ga leta vsota za lastno streho nad glavo al pač nekaj v podobni vrednosti+da si otroke gor spravu...
vse ostalo je SIROMAŠTVO
iz rok v usta je siromaštvo, - SUŽENJSTVO, pa če se na glavo postavte....
včasih so hlapce v Nedeljo na vaško veselico spustili, danes vas spustijo par dni na dopust (za kar seveda mislite de ste nekoga za jajca prijeli
bonk.gif
) pol pa nazaj garblat, ...samo standardi so se malo zvišali, drgač ste pa hlapci -SUŽNJI
srednjeslojaški sužnji
hysterical-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Kakšne nebuloze?
Saj sem isto napisal kot ti praviš
tongue-1.gif

@six - imam cca enako plačo, samo enostavno so tiste stvari, katere jaz uporabljam konkretno dražje. Skratka denarja ostaja res blazno manj kot včasih. Nimaš kej
grin1.gif