Plača leta 1991

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Ampak v tistih časih si za 800 DEM ali približno (400€) lahko kupil več kot danes. Od oka bi rekel da je bilo tedaj 800DEM podobno kot danes 800€
Ko se boš vpisal v kako srednjo šolo, po možnosti ekonomske smeri, boš izvedel pomen besede "inflacija".

To ni bila inflacija, ampak prvoklasni nateg! Vi, šolani takoimenovani ekonomisti pa še temu verjamete
stupid-1.gif

Citat:
Ko je šla EU na Evro, se je pa zgodil nateg vseh nategov! Kpl. življenje pri nas je bilo tradicionalno vezano na DEM, potem je pa leta 2002 prišlo do zamenjave valut in tisto, kar je bilo prej vredno 2 marki, je bilo sedaj uradno 1 EUR. Neuradno pa prav tako 2 Evra!!!, ker je nemec samo valuto prepisal, cifra pa je ostala ista.
Tako smo od 2002. leta naprej kupovali (uvažali) surovine in opremo v Evrih, prodajali svoje delo pa v DEM in s tem bili avtomatsko razvrednoteni za 50%!
5 let je trajalo, da se je zadeva iznihala - naši politiki in ekonomisti pa klečeplazniško tiho!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Demz pravi: To ni bila inflacija, ampak prvoklasni nateg! Vi, šolani takoimenovani ekonomisti pa še temu verjamete
stupid-1.gif
Te trditve pa enostavno ne morem razumeti.
Seveda nisem ekonomist, vendar sem v obeh obdobjih visoke inflacije (ki to menda ni bila?), torej od 1985-89 in 1991-93 težave obdobja inflacije krepko občutil in se ji moral prilagajati.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
Uporabnik capl pravi:
se poskušam spomnit višino plač za takrat
mislim, da je bla delavska v normalni fabriki okol 400-500DEM
se pravi bi lahko bla povprečna plača nekje okoli 800-900DEM,.....če se prav spomnim so imeli babe na SDK 1300-1600DEM...
tak da si upam rečt, da je bila takrat povprečna plača preko 400€

Jaz se spomni, da sem imel plačo od leta 91 do 93 natanko 50.000sit za cca60 urni delavnik tedensko. Koliko mark je to bilo takrat ne vem.

Ni slabo, če ni skrivnost v kateri stroki?

Torej si dobil (91) 1500 tedanjih DEM

http://www.bsi.si/library/includes/datoteka.asp?DatotekaId=1108

Eura pa leta 91 tako ali tako ni bilo ne vem kdo je lahko naračunal 43 €
stupid-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tudi jaz, na svoji koži in isto obdobje.

Tole z evrom je pa čisto jasno. Leta 2002 je šla Evropa na EUR in menjalni tečaj je bil objavljen nekako 240 SIT (239,69 ali tako nekako) za 1 EUR, pa okoli 115 SIT za 1 DEM. Za nas, Slovenijo, je postalo življenje v tistem trenutku v razmerju 1 EUR = 2 DEM , čeprav smo imeli svoje Tolarje. (morda bi bilo bolje, če bi jih še imeli)

Prav, vendar je Nemčija pri cenah samo prepisala cifro in zamenjala valuto. Stroj, ki je bil prejšnji mesec vreden 60.000 DEM, je postal sedaj čez noč vreden 60.000 EUR. Si ga vprašal, kako to, pa reče: " Was ist die Deutsche Mark ???

Surovine pa isto :
Po uvedbi EUR je fostfrei skočil na 6,50 EUR/kg pri naših dilerjih, ali pa avstrijcih, ista folklora. Občasno celo na 8 EUR
10.gif
, ej, res divji časi! Kako boš delal? Vendar so se Avstrijci mnogo prej ulovili, mi smo pa še kar nihali s cenami do 2007 - 2008, da se je umirilo nazaj na okoli 3 Evre ! Kaj praviš, kdo je žel dobičke? Predelovalna industrija, kar nas je še ostalo, morda? Inženiringi kvečjemu, pa so lahko kasneje vseeno propadli eden za drugim, po zaslugah.

Recimo, da je šla Nemčija s figo v žepu v EUR območje. Pa so se v bistvu vse razvite države zahodne evrope tik - tak prilagodile.
Pri nas pa ne. Zakaj že? Morda zaradi odstranjene samokontrole leta 91.?
sprasujem se.gif
Morda zaradi aušus politikov, ki jih po defoltu pošiljamo v Bruselj - ko mu pri nas zmanjka podpore, gre nekako pač tja, kao da ne bo preveč škode delal?

Daj daj, poglej okoli sebe, vsi smo že od 92. leta vedeli, da se ne dogaja prav, pa se raje sprijaznimo takole, z izjavo, da so "zombiji", ko je protestiralo 3000 ljudi, namesto da bi pospravili zalego, ki nas je uničila!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Če prav razumem, se huduješ na obdobje prevzema evra.
Tvoj prejšnji prispevek sem razumel, da gre za obdobje takoj po uvedbi tolarja.

Kljub temu pa te statistika v tvoji jezi v glavnem demantira - inflacija v tem, recimo kritičnem obdobju (2006-2008), torej od leta pred do leta po uvedbi evra je bila 8,6%.

Ja, vem, s statistiko se da dokazati skoraj vse, vendar zelo velikih odstopanj pa kljub temu ne more skriti.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne da se hudujem, stanje pač je, kakršno je. Sem pa vroč na nefunkcionalnost naše politike v realnem času!

In ja, problem je v prehodu iz DEM, na katero je bilo zadnjih 50 let navezano slovensko gospodarstvo - v EUR , naši ekonomisti pa mnogo raje božajo stolčke, kot da bi zagrabili bika za roge. Pa saj je prepozno. Je že 10 - 11 let mimo in karavana tudi!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Glede neuspešnosti naše politike se pa popolnoma strinjava.
Zgodba zase pa so "naši ekonomisti", ki so po mojem mnenju eden največjih krivcev za katastrofalno stanje...

Sory za majčken OFF

hgard

Guru
22. jul 2007
4.098
590
113
Ekonomist je strokovnjak, ki bo jutri vedel zakaj se tisto kar je predvideval včeraj ni zgodilo danes.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
...
Prav, vendar je Nemčija pri cenah samo prepisala cifro in zamenjala valuto. Stroj, ki je bil prejšnji mesec vreden 60.000 DEM, je postal sedaj čez noč vreden 60.000 EUR. Si ga vprašal, kako to, pa reče: " Was ist die Deutsche Mark ???
...

Kakšen stroj, kateri proizvajalec?
Sem v tistem času delal z Nemci/Avstrijci. Skok cene za stroj iz 60kDEm na 60kEUR je navadno nakladanje.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Skok cene za stroj iz 60kDEm na 60kEUR je navadno nakladanje.
Tudi pri avtih se to ni dogajalo. Se spomnim, ko naj bi nova Honda Accord stala v začetku 90ih okoli 50.000 DEM, danes stane cca 30.000 €.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ni nakladanje. Če si res delal v tem področju, dobro veš za takrat nastalo situacijo. Lahko pa, da si bil med tem v kakem inkubatorju ta čas.
Drži pa, da je ameriška roba ostala na istem, v dolarjih.

Več kot prozorno. Kdor tega ne vidi, je moderni slovenski ekonomist.

Recesija, ki jo doživljamo od 2009 do danes in še ni dosegla dna, je pa rezultat pametovanja teh naših izobraženih ekonomistov in nedejavnosti ali po domače lenobe (najverjetneje še kakega mnogo hujšega greha!!!) naših politikov, ki jih živimo.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
na kakšnih specifičnih področjih je mogoče blo tko, generalno pa zihr ne

recimo
cene piva na oktoberfestu

je pa spomin zajebana reč... jest sm bil recimo enkrat konc 80 pa mam v spominu da je bil pir 10 mark
no, očitno ni bil
smile-1.gif

pa še zdej ni 10€
bo letos
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tebe torej zanimajo ponudbe in računi mojega strojnega parka iz tistega obdobja?!
smile-1.gif
Koji si ti faktor?

Te podatke ti lahko dam, ko se boš osebno zglasil pri meni. Za začetek bo pa moral biti dovolj kar Merkurjev cenik v obdobju 2001 - 2008. Gledaš gibanje cen za inox , aluminij, baker in medenino. Za referenco popolnoma zadostuje.

Pa saj nisem edini s tem spoznanjem
jezen.gif
, pa tudi prvi ne!

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.668
3.178
113
v lokalni ostariji
demz on ve da to ni res... in pika. zdej pa ti pokaži dokaz da je res:)

drugače pa barvne kovine nihajo... stroji pa tudi. pač glede na povpraševanje... v določen obdobju so bili ita traktorji takoooo poceni, da so jih kasneje vsi dražje prodali (rabljene).

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Inflacija je okoli 2% letno, torej v dvajsetih letih 50%.
Torej jasno, da si za 400 EUR leta 1991 dobil več, kot danes.

Da so eni pri menjavi valute nabili cene, pa je smola njihovih kupcev.
(gledam te dni en izdelek in v dveh tednih je cena skočila za 17,5% , kaj zdaj, naj "šimfam" ojro?)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik jolko pravi: Inflacija je okoli 2% letno, torej v dvajsetih letih 50%.
Torej jasno, da si za 400 EUR leta 1991 dobil več, kot danes.
Popolnoma napačno razmišljanje, tudi zaradi tega, ker imamo evro šele od 2007

Od leta 1991 do danes:
inflacija2.jpg

In v omenjenih 20 letih:
inflacija1.jpg

Morda je delno pravilna ugotovitev za obdobje evra, to je od 2007 do danes, ko je inflacije za 18,7%

Ta moj odgovor je namenjen predvsem temu, da še enkrat pokažem, kako nesmiselne so primerjave z letom 1991.

LP

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Tebe torej zanimajo ponudbe in računi mojega strojnega parka iz tistega obdobja?!
smile-1.gif
Koji si ti faktor?

Te podatke ti lahko dam, ko se boš osebno zglasil pri meni. Za začetek bo pa moral biti dovolj kar Merkurjev cenik v obdobju 2001 - 2008. Gledaš gibanje cen za inox , aluminij, baker in medenino. Za referenco popolnoma zadostuje.

Pa saj nisem edini s tem spoznanjem
jezen.gif
, pa tudi prvi ne!
Mene prav malo briga za tvoj strojni park. Kar si napisal o podvojitvi cen stroja zaradi konverzije DEM->EUR je navadno nabijanje.

Merkurjev cenik?
hysterical-1.gif

Sicer pa sploh ne vem, kaj naj bi gledal Merkurjev cenik 2001-2008, če je bil evro kot valuta za transakcije uveden že 1.1.1999.

Verjamem pa, ta je tvoje spoznanje ravno takšno kakršno pišeš, ampak to še ne pomeni, da ima kaj zveze z realnostjo.

BTW: zadnjih 15 let sodelujem z Nemci in Avstrijci na področju strojegradnje, tako da meni ne buč prodajat.

@alkoholik: po tvoje naj bi jaz dokazoval, da Demz naklada? Naj najprej Demz dokaže svoje trditve. A ti besedna zveza "argument ad ignorantiam" kaj pove?
bonk.gif

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Mene prav malo briga za tvoj strojni park. Kar si napisal o podvojitvi cen stroja zaradi konverzije DEM->EUR je navadno nabijanje.

Merkurjev cenik?
hysterical-1.gif

Glede na to, da smo o tem pojavu (sindrom?) takrat debatirali v štirih medsosedskih Obrtnih zbornicah v sekcijah za kovinarstvo (kaj več kot debatirati se itak ne da v našem, slovenskem merilu), pa glede na dejstvo, da sem takrat zaradi tega opustil dve investiciji v vrednosti po 60 - 80 k DEM vsake, oz par mesecev kasneje k EUR za vsako, nekaj manjših nakupov strojčkov po npr. 1 - 5 k EUR je bilo pa vseeno treba požreti -

- torej kaj naj s teboj?
confused-1.gif

Ali imaš "spomin zlate ribice", ali si bil takrat še v vrtcu in ne veš, ali si pa s svojo skeptičnostjo poizkušaš dvigovati popularnost, ...
Lahko tudi kaj četrtega ali petega, pa me v bistvu ne zanima preveč. Tako je to bilo!

Merkurjev cenik sem pa omenil samo za referenco, v bistvu so imeli vsi dobavitelji v Slo in trije iz Avstrije, s katerimi delam, zelo izenačene cene, le da so se avstrijci mnogo hitreje normalizirali. Merkur kot dobavitelj črne in barvne metalurgije je v bistvu "crknil" v tistem trenutku, ko je prevzel Kovinotehno in prav je tako!

Over & out!