Plača leta 1991

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Je podobno. Pri vseh treh bi radi dobili nekaj za nič. In tista agencija je ni vredna pol k. mrzle vode, če mora iskat ljudi da jim delajo zastonj. Pri dobrih agencijah, tudi slovenskih, ljudje sami stojijo v vrsti da bi se zastonj učili. Teli pa niso nič boljši od Saša Pappa. Bi rekel da je več vredna referenca od Cankarjevega doma kot brezplačno delo pri nekih bleferjih.

Ta agencija nekaj da. Znanje. Razen ce se ti to zdi nepomembno.
In gre za eno boljsih agencij. In ne, ne stojijo v vrsti. Ce bi, ne bi bilo takih oglasov.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.628
3.996
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
In gre za eno boljsih agencij. In ne, ne stojijo v vrsti. Ce bi, ne bi bilo takih oglasov.
Poslovno sodelujem z agencijami (s to dotično ne) in vem da imajo ljudi ki so se sami oglasili na volontersko sodelovanje. Niso rabili oglasov dajat.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Naslov teme je "Plača leta 1991" in ker velja izrek, da 'narod naš dokaze hrani', sem pogledal svoje plačilne liste iz tistega časa:

Junij 1991: 11.192,90 din (Črni trg za DEM je bil junija pri številki 13,7 din/DEM - vir Hamurabi, Mladina)
Oktober 1991: 14.338,00 Sit (prvič sem dobil plačo v SIT)
December 1991: 23.202,00 Sit

Moja plača, na mestu srednješolskega učitelja z višjo izobrazbo je bila takrat nekako na povprečju slovenskih zaslužkov in se je večino časa gibala okrog (preračunanih) 800 Dem (danes 400€) , le takoj po Markoviæevi reformi v začetku leta 1990 je bila nad tisočakom.

LP

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Mislim, da je zdaj jasno, da je čisto zavajanje, da je takratna povprečna plača 43€ in je to nateg, kolk se nam je standard zvišal, 1700% al kolk je že nekje omenjeno
stupid-1.gif

ne vemo pa še, pod kaj spada :telefon, računalnik, boljši avto, cenovno dostopnejši pralni stroj......je to višji standard ali potreba in zato dodatni strošek?
rečmo računalnik je, kakor se sliši, za rubeže luksuz in ga odnesejo, kot pa v sosednjem forumu vidimo, da eni usposabljajo odslužene računalnike, ker jih revni otroci RABIJO za šolo, potem je to potreba in dodatni strošek......
kam spada boljši avto, ki ga ne moreš več servisirat pod kozolcem?...pa še 4 zimske gume rabi namesto samo 2h kot včasih....
pa pralni stroj, ki se ga sploh ne splača več servisirat, doma ga pa skorajda ne moreš več, ker je elektronika predraga, včasih je pa sploh ni imel, rečmo.....in že tudi 5let stare mečemo proč,.....je to luksuz ali večji strošek?
sprasujem se.gif

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.142
319
83
ksz
Ja pa avti so tud tolk velki ratal, da ne gredo več v marsikatero garažo.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
ksz
pa morš večjo garažo delat pa je spet strošek, al davčna ti bo rekla da je luksuz
confused-1.gif

ampak najbolj mi je zanimiv računalnik,......rubež ga odnese, kot luksuz, čeprav ga otroci rabijo kot učni pripomoček, pralni stroj pa pustijo ker je potreba, čeprav bi lahko brezposelna baba prala na roke in še nekaj privarčevala...
----mora bit človk že kr sposobn de to razume
crazy1.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
ksz
Vem da si zajebaval, ampak mojo možgansko celico si vseeno zaposlil....
Če zabijem denar v garažo, sem pomagal domačemu gospodarstvu, pa še toča mi ga ne bo naklofala in bo zavarovalnica privarčevala, ampak za nagrado bom plačeval davek na nepremičnino, pa še socijalne, v primeru brezposelnosti mi ne bodo dali.......
če namesto garaže zabijem dnar na dopustu in podprem tuje gospodarstvao, pa ne rabim za vprihodnje plačevat nobenega davka na zapravljen denar več, če mi avto razbije toča, popravilo časti zavarovalnica , če mi zagusti, pa mi pripada še socijalna.....
confused-1.gif

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Naslov teme je "Plača leta 1991" in ker velja izrek, da 'narod naš dokaze hrani', sem pogledal svoje plačilne liste iz tistega časa:

Junij 1991: 11.192,90 din (Črni trg za DEM je bil junija pri številki 13,7 din/DEM - vir Hamurabi, Mladina)
Oktober 1991: 14.338,00 Sit (prvič sem dobil plačo v SIT)
December 1991: 23.202,00 Sit

Moja plača, na mestu srednješolskega učitelja z višjo izobrazbo je bila takrat nekako na povprečju slovenskih zaslužkov in se je večino časa gibala okrog (preračunanih) 800 Dem (danes 400€) , le takoj po Markoviæevi reformi v začetku leta 1990 je bila nad tisočakom.

LP

Ampak v tistih časih si za 800 DEM ali približno (400€) lahko kupil več kot danes. Od oka bi rekel da je bilo tedaj 800DEM podobno kot danes 800€

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Leta 1991 si lahko tako s povprečno plačo kupil cca 307 piv (0,14 € eno pivo), danes lahko s povprečno plačo cca 1000 € kupiš 555 piv (1.8 € pivo), pri čemer so se trošarine na alkohol od leta 1991 stalno dvigovale - podatki o ceni piva s Patriotevega posta na prvi strani.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Leta 1991 si lahko tako s povprečno plačo kupil cca 307 piv (0,14 € eno pivo), danes lahko s povprečno plačo cca 1000 € kupiš 555 piv (1.8 € pivo), pri čemer so se trošarine na alkohol od leta 1991 stalno dvigovale - podatki o ceni piva s Patriotevega posta na prvi strani.

Teoretično imaš prav, ampak če sešteješ še vse stroške življenja (položnice, najemnine, registracija, itd) Ni drastične razlike v tem kaj si lahko en povprečnež privošči. 1000€ je za marsikoga že dobra plača.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Bolj kakor zanimivost in malo v razmislek: v svojem arhivu sem našel poleg vseh ostalih računov iz tistega leta tudi plačilo malice in kosila za mojega prvošolca (OŠ Ledina, Lj)
20 malic in 19 kosil za september 1991 je bilo skoraj natančno desetina mojega dohodka - 1.482 din,

Je pa zanimivo brskanje po arhivu računov moje družine, spomini...

LP

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Bolj kakor zanimivost in malo v razmislek: v svojem arhivu sem našel poleg vseh ostalih računov iz tistega leta tudi plačilo malice in kosila za mojega prvošolca (OŠ Ledina, Lj)
20 malic in 19 kosil za september 1991 je bilo skoraj natančno desetina mojega dohodka - 1.482 din,

Jaz zdaj za malico+kosilo plačujem 50-60€ na mesec (odvisno od št dni), kar je malce več kot 6-7% povprečne plače v SLO (torej spet ceneje, kot je bilo "nekoč, ko je bilo vse poceni")

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Kje ješ? Skupščini? Če greš 20x jest je to 2,5-3 € Malica + kosilo, dva obroka na dan za ta denar ???

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Kje ješ? Skupščini? Če greš 20x jest je to 2,5-3 € Malica + kosilo, dva obroka na dan za ta denar ???

Da se ne boš matral: oriolus in jaz sva pisal o ceni šolske (OŠ) malice in kosila.

Je pa res, da mi rata malico + kosilo za toliko jest,. Za malico mal lufta in voda, za kosilo pa doma kaj, in to je ponavadi cenejše od 3€
evil.gif
...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Standard je drugačen. Mobitela ni bilo. Interneta ni bilo. TV je bila samo ena za celo bajto, pa še tista je bp zdržala 10 let, ne pa tako kot zdaj, ko crkne po treh letih in je živi bog več ni v stanju popraviti. Pa še zastarela je! Pralni stroj ravno tako, pa na splošno vsa bela tehnika.
Računalnikov in programov z njimi prav tako ni bilo.

Bile so pa službe za praktično vsakogar, še celo za cigane, samo oni že iz navade nočejo delati. S službami tudi možnosti za življenje, ki jih sedaj kar nekako ni.

Te finte okoli IT tehnologije in z njo povezanih stroškov so seveda nujno zlo, ampak v skladu z njimi bi morali tudi dohodki narasti. Ti pa niso, zato pravim, da je današnji standard bistveno slabši, kot smo ga nekoč že imeli. Tako po občutku smo na nivoju 60. let, ko so se naši starši pehali z zobmi in kremplji, da bi nekako dohiteli svet, ki je drvel mimo.

• Všeč mi je
Reactions: membrain

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Ampak v tistih časih si za 800 DEM ali približno (400€) lahko kupil več kot danes. Od oka bi rekel da je bilo tedaj 800DEM podobno kot danes 800€
Ko se boš vpisal v kako srednjo šolo, po možnosti ekonomske smeri, boš izvedel pomen besede "inflacija".