Plača inženirja

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Js sem pred 3 meseci začel s prvo zaposlitvijo, 1200€ bruto (dipl. inž. računalništva), pred tem nisem imel nobenih izkušenj (niti preko študenta), sedaj po 3 mesecih dobim zraven še 400€ avtorskih pogodb (neto izplačano 320€).

Za moje pojme dobi precej malo, sploh če že dela 2 leti, pa še podjetje je zadovoljno z njim.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Bravo tistemu, ki je v tej temi napisal, da bi delal tud za 450 evrov al kok že, saj ni čudno, da smo tam, kjer smo. Če bi ljudje taka del enostavno ignoriral, bi tud delodajalci začel ponujat več. Dokler pa so ovce bodo delodajalci izkoriščal to. Zakaj bi hlapca na kmetiji plačeval 1000 evrov, če ga pa se ga dobi za 500 evrov ali celo za 300-400 evrov.
Zakaj bi naročil NEKAJ pri Mercatorju za 300 evrov, če dobim identičnega za 200 evrov nekje drugje.

Sicer pa vsak sam ve, kaj bo delal in koliko vrednosti svoje delo kot pri nakupu avtomobila lahko dobiš l.2010 s 400.000km in sfukanga za pol manj kot identičnega in dobrega za 2x več gnarja.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
alpine ti domnevam da NIKOLI nisi delal na gradbišču... lahko pridš pa da te vidim.

sem pa tud v gozdarstvu, vrtnariji, trgovin, kjerčeš.
za 4 evre bruto sem delal v vrtnarstvu po terenu, ker mi je blo delo všeč...sam prasec mi ni izpalčeval redne plače.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
Js sem pred 3 meseci začel s prvo zaposlitvijo, 1200€ bruto (dipl. inž. računalništva), pred tem nisem imel nobenih izkušenj (niti preko študenta), sedaj po 3 mesecih dobim zraven še 400€ avtorskih pogodb (neto izplačano 320€).

Oboje od istega delodajalca? Če ja, si začni iskat novo službo...
tongue-1.gif

D_K

Guru
24. sep 2007
3.066
844
113
Jaz sem začel kot absovnet nekej 2005 se mi zdi z 178.00 SIT, to je kasnejših 738€ neto...
Takoj, ko sem dobil možnost, da preko istega podjetja delam v tujini mi je z dnevnicami naneslo 2000€ + plačano stanovanje in služben avto. Ko sem po dobrih treh letih zaključil s tujino "DE" so se mi praktično odprta vsa vrata....

Nazadnje urejeno:

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.455
570
113
44
Še vedno Rdeči revirji
KSZ...

Tole vse skupaj je posledica pomanjkanja konkurence med delodajalci in horde brezposelnih. Naše vrle politike na vladi bi bilo potrebno vprašat zakaj tujemu kapitalu prodajamo dobro stoječa slovenska podjetja, namesto da bi jim dali parcelo in rekli zgradi in postavi firmo ter zaposli naše brezposelne.

Potem pa so še prekarci, ki znižujejo plače vsemu in vsem.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik amacar pravi:

tongue-1.gif

Od istega ja. Lahko malo bolj pojasniš? (Prva zaposlitev, 23 let star, sem še zelen na področju o zaposlovanju.)

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik amacar pravi:

tongue-1.gif

Od istega ja. Lahko malo bolj pojasniš? (Prva zaposlitev, 23 let star, sem še zelen na področju o zaposlovanju.)

830 + 320 = 1150€ (NETO )za VSŠ in čistega začetnika meni se zdi zelo OK.

Očitno @tony ve za kaj boljšega ali pa se dela "pametnega", predvidevam da je on začel z najmanj 2k€
bonk.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
No, brez hude krvi
tongue-1.gif

Hotel sem povedati naslednje: delodajalec naj človeku vse plača po regelcihkot del (bruto) plače. To, da pol plače dobiš z avtorsko je mutenje novodobnih super podjetnikov, za katere bi bilo prav, da jih vzame hudič.

Še to: ko bo davčna videla takšne čarovnije, bo gotovo tudi zelo veselo...
tongue-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik woowek pravi:
Kaj si mislite o 1100 bruto plači za prvo zaposlitev diplomanta (uni. inženir elektrotehnike). Fant dela v podjetju preko študentskega servisa (5€/h) že dve leti in podjetje je zadovoljno z njim.

KOga k... briga kaj je. Za plačo je važno, kaj dela.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik woowek pravi:
Kaj si mislite o 1100 bruto plači za prvo zaposlitev diplomanta (uni. inženir elektrotehnike). Fant dela v podjetju preko študentskega servisa (5€/h) že dve leti in podjetje je zadovoljno z njim.

KOga k... briga kaj je. Za plačo je važno, kaj dela.

467716-post_slo.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Zakaj lahko sodeluje zaposleni s firmo prek avtorske pogodbe, jaz pa preko s.p. ne smem?

zmaga.gif

DURSu najbrž ne eno ne drugo ne bi bilo všeč...
tongue-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Zakaj lahko sodeluje zaposleni s firmo prek avtorske pogodbe, jaz pa preko s.p. ne smem?

Obadva lahko, vendar so pogoji precej ostri.
Za amacarja sem skoraj prepričan, da tem pogojem ne zadošča - ker gre za IT firmo, ki mu po nekaj mesecih začenja izplačevat "dodatek" preko avtorske. Izdelek mora namreč imeti naravo avtorskega dela (kar je v tej branži možno, ampak pogodba mora biti tudi pravilno sestavljena, kar ni nujno pravilo v naših frimah), področje dela pa mora biti drugačno od tistega za katero ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.
Dve točki torej, kjer bi zadeva lahko padla.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Citat:

Ogovor preprost kot pasulj, ker bi vsi plačeval minimalne prispevke... Nekoga pa morjo odirat..

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik amacar pravi:

tongue-1.gif

Upam, da si daješ še kaj na stran za doplačilo dohodnine...

darko11

Majstr
21. jul 2007
1.228
215
63
Podobno finto je ena Mb firma uporabila nekaj let nazaj: ljudje so hoteli višje plače, pa so enostavno zmanjšali akontacijo dohodnine, da so ljudje dobili "večji" neto. Seveda do plačila dohodnine...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Ta firma je naredila kaznivo dejanje. Firma mora pravilno obracunat dohodnino, glede na info, ki ga ima.

Avtorska in zaposlitev z eno in isto no go. Tisti dve tocki ne izpolnis in ce jih ze, se vprasam zakaj ni zaposlitev malo sirsa, koliko ur delas itd. Pri pravem inspektorju mora pasti.

Danes imamo dve folklori, tri.
1. Subvencije, nepovratna sredstva
2. Redno zaposleni na sp, pavsalce, boste full vec imel in to deluje brez upora
3. Izcrpavanje s strani lastnikov, direktorjev
4. Friziranje bilance

V takem okolju ne more prezivet normalen, posten posameznik. Vse te manipulacije omogocajo razvrednotenje dela in izpad spostovanja.
Zanimivo je, da se keramicar, stromar, mizar proti temu borijo dobro. So padalci, a hitro propadejo. It se proti temu bori slabo, celo prednjaci v tem. Podobna je trgovins na drobno.

Se pravi masivni obracalci kapitala na eni in mozgani na drugi strani.
In to je crn scenarij.