"Petarde"

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
KSZ

Problem teh domacih mojstrov je tudi to, da nabirajo in nabirajo eksploziv/smodnik (za ta velko zadevo) in ker ni pravilno hranjen prihaja do sublimacije. Ker je zunaj zima, prihaja na toplotnih mostovih do kristaliziranja in ti kristalcki detonirajo ob stiskanju. Se jim zgodi tudi, da jim razgoni pol bajte, ko okno zaprejo. Tko da ni nujno, da ravno v rokah robo drzi ko useka. Kaj je ta pocel, ne vem, lahko pa da je zapiral cevno bombo in mu je zadevo uspelo detonirat ce je ob zapiranju s cem tolkel po njej.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Andy, te rakete so lahko tudi nevarne. Samostojne rakete se lahko prevržejo, če jih dobro ne stabiliziraš in odletijo v nezaželjeno smer. Če jih preveč stabiliziraš, gre težje v zrak iz zemlje in se lahko obrne spet v drugo smer. Vedi, da ostanek rakete, pade nekje tudi dol.
Najbolj varne so še t.i. baterije. Postaviš na ravno trdo podlago in prižgeš. Se je pa že zgodilo, da vžigalna vrvica gori počasneje, kot bi morala. Mogoče zaradi vlage. So šli fantje gledati kaj je narobe, pa se jim pred nosom aktivira. Tako da...... previdno
pred leti je prijatelj položil baterijo na sredo asfaltiranega parkirišča, jo prižgal in stekel stran... nakar se je baterija prekucnila in prva raketa je zletela naravnost v njega.
moj nasvet je, da ko prižgeš baterijo, obvezno steci diagonalno stran
smile-1.gif
kako se lahko pa tista kocka, ki ji pravimo baterija prekucne na asfaltu???
13.gif
Komot. Visoke baterije z malo streli imajo visoko težišče. Ko vžge s cevi pri kraju jo sunek prekucne.

Jaz par baterij prilimam na večji kos kartona/leseno dilo. Ni šans, da se kaj prekucne
grin1.gif

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Ksz...
Tudi meni je z leti vse manj zanimiva tale pirotehnika. Petarde so mi že dolgo karnekaj, rakete pa so mi tud vedno manj zanimive. Včasih pa smo kar precej tega posmodili za novo leto.
Ampak glede na to, kakšne pišete nekateri tukaj, se čudim, da ni vsako leto vsaj ene par mrtvih zaradi petard in raket. Mislim, nekaterim nebi dal v roke niti motike za okopavanje plevela, ker bi si lahko po nesreči odsekali kakšno nogo ali pa presekali vratno žilo. Mislim ej, kako ti lahko pri prižiganju baterije prileti raketa v glavo?!? A si mel glavo nad raketami med prižiganjem al kaj? A če ti dam pištolo v roke, jo boš tudi obrnil proti sebi in preveril, če je nabita?!?! Pa uni, k jim je fino petardo držati v roki, ko jo raznese... WTF?!?! Dej rajš si jo za uho zataknite, boste še večji frajerji....
Krnekej no,... Če bi zadeve uporabljali tako, kakor so mišljene, in bi bili ob tem še malo extra previdni in malo tudi uporabljali možgansko celico, se nikomur nebi zgodilo nič, vsaj ne kaj resnejšega.
wink-1.gif

• Všeč mi je
Reactions: sad

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Faljen kot si faljen ti.
Ker na isto foro se lahko gremo za popolnoma vse življenjsko nenujne stvari. Od cigaret dalje.
Enim je to pač všeč. Dokler spuščajo v skladu z navodili(tako glede izdelka, kot glede lokacije prižiganja) v tem ni težav.

• Objave ne odobravam

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Lani je enega avto ubil, ker je pozabil ročno zategnit. Da ne govorimo o tem, kako plane, če s šibico preverjaš, če si že polno natankal.
Grozno, ne kupujte avtomobilov.
Točno take reči se zgodijo pri teh baterijah. Res pa je, da je vsak od prižigalcev običajno pod vplivom ene ali več substanc in čez par dni se mu zdi, da je naredil vse prav, ona grda naprava pa ga je poškodovala.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Mi nismo imeli interneta pred 30 leti, pa se ravno tako kaj zvedelo.
Vrstnik, sin privatnika je cel december imel v torbi vsako jutro več petard kot zvezkov (količinsko). Če je bila guzva z naročili, je tudi zvezke doma "pozabil" Govorim o času okoli osamosvojitve, ko se jih pri nas uradno ni dobilo.
Najbrž je mulo v decembru več zaslužil kot foter privatnik.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
točno tako. Za veliko bedarij se izve prek interneta.
zmaga.gif

@jest5... nisem še videl baterije, ki bi bila tako visoka, da bi se ob vžigu na na asfaltni podlagi prevrnila. Mogoče kakšna nelegalna, na črno narejena... Kolko sem jih prižgal do zdaj, se nobena ni niti 5cm premaknila.
Kako se poškoduješ pri prižiganju baterije. Eni čist enostavno. Ko prižigajo vžigalno vrvico, jim je zelo zanimovo gledati presketanje vžigalne vrvice in seveda nad baterijo gledajo, kam neki je šlo to presketanje pod ovoj. Mogoče š ekdo misli, da je vžigalna vrvica ugasnila, pa rine nos nad rakete. Seveda, ko pa pride rafal raket, pa ni časa umikat glave in fašeš vsaj eno, če si hitr. Drugače pa več. Eni gredi takoj premikati in gledati, če je vžigalna ugasnila, ko se vžig skrije pod ovoj. Pa si jo sami nacentrirajo v glavo ali v koga drugega. Videl še tega nisem, sem pa slišal, kako so nekateri dobil ali skoraj dobili šus v lastno glavo.
Najboljše je (men se je 1x zgodilo, da je vžigalna ogasnila) da pustiš vse skupaj nekaj časa primiru, da si siguren, da ne bo prišlo do vžiga. Potem pa počasi odpreti ovoj in poiskušati najti preostali del vžigalne vrvice in če se da ponovno prižgati. Seveda zunaj in veliko večjo previdnostjo.

Nazadnje urejeno:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.247
113
Citat:
Uporabnik Slycer pravi:
Pravijo da je mogoče še slep in gluh. Poleg tega da je brez rok. Sori ampak jaz bi bil na njegovem mestu vesel da mi še delajo noge da se vržem pod vlak ali s kakšnega mostu. To pač ni življenje več sploh.

Jaz sem tudi to zasledil. V kolikor to drži to res ni več niti Ž od življenja
frown-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Slep in gluh?? A ni nekje pisalo, da je sam stekel k sosedom po pomoč?? Slep ne bi mogel... ali??

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.141
113
Če bi se kdo res lotil problema, bi usekali po proizvajalcih, ki so vsi v EU.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Je moral imeti pa sobo v atomskem zakloniscu, da se tole ni razširili po vasi. Po moji logiki so morala.ze okna biti preklemansko dobra da so ostala cela. Ker njegovi "ocvirki" predvidevam da so po celi sobi.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.247
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Slep in gluh?? A ni nekje pisalo, da je sam stekel k sosedom po pomoč?? Slep ne bi mogel... ali??

Ej nebi vedel... vem pa kaj mi je moja povedala, ki pobira vsašta info vsepovsod, poškodbe vida in sluha pa so omenjene tudi v člankih. Lahko da je slep&gluh oz. skoraj slep in skoraj gluh pa da se mu bo to še povrnilo s časom.

http://www.24ur.com/specialno/...bilitacija.html

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
pa dobr... treba je gledat veliko sliko. koliko otrok se vsako leto igra s petardami? koliko jih skupi?

sicer sem sam zelo proti temu. ampak poba je zal nafukal. tko kot vsi ki se jim prieti taka ali drugacna nesreca.

• Objave ne odobravam

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Ko sem hodil v OŠ, so nam prepovedali skakati gumitvist pri šoli, ko smo čakali na avtobus. Prenevarno. Verjetno je nekje kakega otroka infarkt pri tem opravilu. Ni nemogoče.
Ravnatelj je prepovedal igranje nogometa pri telovadbi. Prenevarno, zlomi nog.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Pepe, a si ti skakal gumitvist?? Da nisi ti Pepca???
Kam si pa hodil v OŠ, da je bil nogomet prenevaren?? Kaj ste pa delali pri telovadbi??
hmmm... da je pr nas prepovedal fuzbal, bi lahko igrišče preoral, ker neb imel nobenda pr fiskulturi

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
A mege pa cobre noben vec ne pozna, jaz mislim da je cobra dovolj za take roke in poskodbe obraza, domace carovnije se pa itak dostikrat ne koncajo lepo. Sm kot mulec samo zlomil mego na pol in prizgal kup smodnika pa sem rabil eno uro da sem normalno videl spet.
Petarde sovrazim ker od poka res ni nekega uzitka, lepe rakete pa z veseljem pogledam.