"Petarde"

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
piratko ovij s kosom mesa, lepo jo ofne... problem je koliko je materiala okoli, ce si jo držal samo na konicah prstv ni bilo nič, če bi jo ovil v dlan..adijo roka.

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Res je. Kt mulci smo pocel te stvari. Drzali piratko "za rit" tm k je biu gips,pa se to z nohti,pa je vseen upalil. Ce si pa dal piratko v piksno jo je pa lepo odprl.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Piratke ki so bile zadaj zagipsane je nek znanec vse z roke zmetal. Enostavno držal za zagipsane konec Petarde s prsti in okol hodil s prižgano dokler....

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
A niso bile dve vrsti piratk. Ene so imele gips zadaj, druge pa kartonast štofljc. Ta druge so mal bolj usekale, pa tudi ni jih bilo priročno s prsti držat
grin1.gif

Drugače je pa tole pač posledica home made igranja. Tudi sam sem piratke lomil in smodnik skupaj nabiral...če ne veš kako se stvari streže je pač recept za katastrofo hitro tukaj. Zato pa mulce bolje poučiti kje so nevarnosti kot pa skušati vse prepovedati, ker dobilo se bo v vsakem primeru, tist ki bo res hotel.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
V moji mladosti je bilo za nekatere zelo zanimivo prižgat petardo, jo držat pred obrazom in vreči v zadnji sekundi oz. čim kasneje, da je počila še v zraku. Nekateri so bili prav mojstri v tem. Kaj se zgodi, če kakšna poči malo prej kot ponavadi in imaš tako močne kot se jih lahko kupi danes...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
A niso bile dve vrsti piratk. Ene so imele gips zadaj, druge pa kartonast štofljc. Ta druge so mal bolj usekale, pa tudi ni jih bilo priročno s prsti držat
grin1.gif

Drugače je pa tole pač posledica home made igranja. Tudi sam sem piratke lomil in smodnik skupaj nabiral...če ne veš kako se stvari streže je pač recept za katastrofo hitro tukaj. Zato pa mulce bolje poučiti kje so nevarnosti kot pa skušati vse prepovedati, ker dobilo se bo v vsakem primeru, tist ki bo res hotel.

gips so prišle kasneje in tudi manj kvalitetn,vsaj idzelava..vem da one prvepirat brez gipsa je bil izdelan tako kot treba, kapice , tulec tisk ...one cenene piratke z gipsom je pa bilo kot da bi jih kitajc na fotelju zalgal skup med jedenjem nudlcov.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.803
550
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ta fant je moral nekaj mocnega drzati z obema rokama.... Cudno uglavnem, sumim da gre za propagando.
Z avtom se vsak dan ubije 10ljudi pa nikker ne slisim da je treba avtomobile ukinit. Najbolje da otroke v vato zavijemo in postavimo pred racunalnik da se jim nebi kaj naredilo.
Z levo je držal z desno prižgal in je takoj usekalo
Šli so mu vsi prsti in dlani
Jaz se ne znam predstavljat kako bo funkcioniral brez obeh rok
confused-1.gif
vse je nekaj na touch pa 1 ali 2 prsta. Skratka težko mu bo. Zavarovalnica pa ne bo plačala bioničnih rok, ker si je sam kriv

Pa še [censored] si ga ne bo mogu

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:Zavarovalnica pa ne bo plačala bioničnih rok, ker si je sam kriv
Ne vem kake so take roke, vendar ne vidim nekega razloga, da pri nas ZZZS njemu ne bi plačal zdravljenja tako kot ostalim z enakimi poškodbami. Potem se lahko odločijo in nam praktično vsem odrečejo plačilo zdravljenja. Konec koncev smo za večino bolezni in poškodb krivi čisto sami. Denimo, ko sem imel pred desetletji pljučnico, je skoraj gotovo ne bi imel, če ne bi prišlo do kombinacije izredno stresnega obdobja v službi z ostalimi dejavniki. Torej sem kriv sam (lahko bi dal odpoved), zakaj bi mi zavarovalnica plačala 1 teden bolnišnice?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.247
113
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ta fant je moral nekaj mocnega drzati z obema rokama.... Cudno uglavnem, sumim da gre za propagando.
Z avtom se vsak dan ubije 10ljudi pa nikjer ne slisim da je treba avtomobile ukinit. Najbolje da otroke v vato zavijemo in postavimo pred racunalnik da se jim nebi kaj naredilo.
Z levo je držal z desno prižgal in je takoj usekalo
Šli so mu vsi prsti in dlani
Jaz se ne znam predstavljat kako bo funkcioniral brez obeh rok
confused-1.gif
vse je nekaj na touch pa 1 ali 2 prsta. Skratka težko mu bo. Zavarovalnica pa ne bo plačala bioničnih rok, ker si je sam kriv

Pa še [censored] si ga ne bo mogu

Nezgode pri pirotehniki so res med izključitvami ja (prostovoljno nezgodno zavarovanje), sem našel v pogojih. Mogoče dobi kaj od države ampak veliko oz. dovolj to sugurno ne bo. Kaj šele da bi plačali bionske roke, japajkade. Še če potrebuješ invalidski voziček dobiš samo za par % vrednosti sodobnega vozička ali pa ti dajo kakšnega iz časa prve svetovne....

Citat:
6. točka 31.člena - Izključitve: pri udeležbi v ekspedicijah, pri opravljanju del iskalca eksplozivnih teles,
pri razstreljevanju, pri pomoči pri miniranju, pri pirotehniki;

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.247
113
Ja sej - prostovoljno nezgodno zavarovanje. Pogoje takšnega zavarovanja sem pregledoval...sicer zgolj od ene zavarovalnice ampak izključitve so bolj kot ne običajno enake povsod. Res pa nimam blage kako bi to obravnaval ZZZS.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
ZZZS trenutno ne dela nobenih izjem. Če ne bi jih lahko marsikateremu smučarju, diabetiku, rakavemu bolniku na pljučih ipd. Zaradi pirotehnike ne bi bilo treba nobenih izjem delati, pa se v zobe dajat, ker je znesek minoren napram kakim bolj pogostim in perečim problemov, ki so izključno posledica človekovih navad in razvad.

Koliko gre iz ene malhe in koliko iz druge pa n vem... Pa če so kake razlike pri ta drugi malhi (dopolnilno)

Nazadnje urejeno:

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Andy, te rakete so lahko tudi nevarne. Samostojne rakete se lahko prevržejo, če jih dobro ne stabiliziraš in odletijo v nezaželjeno smer. Če jih preveč stabiliziraš, gre težje v zrak iz zemlje in se lahko obrne spet v drugo smer. Vedi, da ostanek rakete, pade nekje tudi dol.
Najbolj varne so še t.i. baterije. Postaviš na ravno trdo podlago in prižgeš. Se je pa že zgodilo, da vžigalna vrvica gori počasneje, kot bi morala. Mogoče zaradi vlage. So šli fantje gledati kaj je narobe, pa se jim pred nosom aktivira. Tako da...... previdno
pred leti je prijatelj položil baterijo na sredo asfaltiranega parkirišča, jo prižgal in stekel stran... nakar se je baterija prekucnila in prva raketa je zletela naravnost v njega.
moj nasvet je, da ko prižgeš baterijo, obvezno steci diagonalno stran
smile-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Al pa če je sploh ne prižgeš. Sodelavec je pred nekaj leti kupil eno samo baterijo tko za ob polnoči prižgat, varno, previdno, fiksiral v tla pa vse. V trenutku, ko se je dotaknil vrvice z ognjem mu je odneslo prvo raketo v obraz. Namest da bi pil šampanjec je sedel na urgenci. Nekaj milimetrov bližje, pa bi šla glavna vratna , žila.

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
KSZ

Pri nas velja že 9 let popolna prepoved prodaje petard. Toda v IT IN A jih legalno prodajajo, večino Slovencem. Ker pa taki 14 letni mulci verjetno ne hodijo kar tako v sosednje države, jih gotovo pripeljejo kar starši.
Mulec, ki mu je pred leti odtrgalo roko, je sam povedal, da je razdrl 100 petard in smodnik vsul v kovinsko cev. Potem je nekaj mučkal, da se je zaiskrilo in mu je cev razčefukalo v roki.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Pravijo da je mogoče še slep in gluh. Poleg tega da je brez rok. Sori ampak jaz bi bil na njegovem mestu vesel da mi še delajo noge da se vržem pod vlak ali s kakšnega mostu. To pač ni življenje več sploh.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Sodelavec je pred nekaj leti kupil eno samo baterijo tko za ob polnoči prižgat, varno, previdno, fiksiral v tla pa vse. V trenutku, ko se je dotaknil vrvice z ognjem mu je odneslo prvo raketo v obraz.
Tejle zgodbici ne verjamem glih najbolj. Nekej manjka v opisu...

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Andy, te rakete so lahko tudi nevarne. Samostojne rakete se lahko prevržejo, če jih dobro ne stabiliziraš in odletijo v nezaželjeno smer. Če jih preveč stabiliziraš, gre težje v zrak iz zemlje in se lahko obrne spet v drugo smer. Vedi, da ostanek rakete, pade nekje tudi dol.
Najbolj varne so še t.i. baterije. Postaviš na ravno trdo podlago in prižgeš. Se je pa že zgodilo, da vžigalna vrvica gori počasneje, kot bi morala. Mogoče zaradi vlage. So šli fantje gledati kaj je narobe, pa se jim pred nosom aktivira. Tako da...... previdno
pred leti je prijatelj položil baterijo na sredo asfaltiranega parkirišča, jo prižgal in stekel stran... nakar se je baterija prekucnila in prva raketa je zletela naravnost v njega.
moj nasvet je, da ko prižgeš baterijo, obvezno steci diagonalno stran
smile-1.gif
kako se lahko pa tista kocka, ki ji pravimo baterija prekucne na asfaltu???
13.gif