Pes ubil otroka

jezek

Guru
24. jul 2008
4.330
1.827
113
Prinasalci so v vrhu tudi relativno. Dosti jih je zelo živčnih, in dejansko to ni pes za zacetnika, ceprav velja da je. Po drugi strani pa je labradorec res popolno nasprotje in igraca.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.703
4.932
113
Statistiko je treba znat brat. Zlati prinasalci imajo najvec ugrizov ker jih je toliko. Poisci (ce obstaja) statistiko “st ugrizov na 100 primerkov pasme” - dvomim oz ne verjamem da bodo prinasalci se vodili. Lahko se motim ampak statistika ki jo ti navajas ne podpira trditev o tem da bi ob dveh enako velikih skupinah prinasalci bolj grizli kot pittbulli.
So na vrhu prinašalci še vedno, ampak so ugrizi manj nevarni in se veliko manj poročajo v statistiko kar sem tudi napisal. Ob enakem številu psov v statistiko pride ugriz pitbula in ne trije prinašalcev. Ker je prvi v bolnici, drugi pa so bili manj nevarni in so neprijavljeni.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.703
4.932
113
So problem psi.
Reciva drugace - raketomet je nenevarna zadeva dokler je nekdo ne uporabi in razstreli sosedove hise. Med nami je kar nekaj norcev ki so tega sposobni. Zato preprecujemo da bi kdorkoli raketomet imel doma.
Jaz verjamem da ce se psa pravilno vzgaja in se ga ima pod kontrolo da je majhna moznost da bi koga napadel. Ampak to je cista loterija ker si danes takega psa lahko omisli vsakdo. Tudi popolni norci.

zato so ti psi problematicni. In ne vidim enega pozitivnega ucinka v tem da bi bili prosto dostopni vsakomur.
No jest tu vidim, da so dejanski problem ljudje, a ker te horde ne moremo kontrolirat, moramo kontrolirat "orožje". Nerešljivo, ker si norec kadarkoli omisli orožje mimo sistema.

• Všeč mi je
Reactions: Feniks in cvetka2

kajn

Guru
5. okt 2007
2.981
1.847
113
Iskajoč brata
Stvari, ki vodijo do ugrizov:
  • obstajajo pasme, ki so bolj nagnjene k napadom
  • obstajajo ljudje, ki ne morejo/ znajo/nimajo čaša, da bi tako pasmo/psa obvladovali
  • ljudje, ki mislijo da so psi igračka in narobe vzgajajo otroke, da lahko pristopijo do tujega psa in ga pobožajo
Glavna napaka je pa v miselnosti človeštva... v preteklosti so psi imeli namen: Ali so bili lovci, pastirji, čuvaji, psi za borbo...
Vse sedaj mečemo v isti koš, ne glede na njegove gene in kaj so bile njegove naloge. Ljudje kupujejo psa glede na izgled in ne na svoj življenski slog in življensko okolje. Poznam primer, da ima kraševca v bloku....

• Všeč mi je
Reactions: Gatto in aljoman

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.816
3.405
113
Poznam primer, da ima kraševca v bloku....
Kaj pa je narobe s kraševci? Saj pravijo: če imašklraševko, ne rabiš psa! Zakaj bi bili možje drugačni.

Pa šalo na stran: kolega, ki je včasih veliko potoval sam v predelanem Berlingotu in tudi po za nas čudnih krajih je imel res vzorno vzgojenega pitbula. Živci debeli kot moj palec, dobesedno si ga lahko za rep dvignil, pa ni trzni; božal ga je lahko vsak, VENDAR je bil vzgojen da reagira na vsak predmet podoben pištoli ali šokerju, takrat se "mu je spipalo". Če si prijel telefon in nakazal "streljanje", si ga že imel na roki obešenega.
Ja pa mačke so mu bile šibka točka, dobro da ni mogel na drevesa plezat. :evil:

Naj mu bo lahka zemljica.

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.239
755
113
tu in tam
  • obstajajo pasme, ki so bolj nagnjene k napadom
  • obstajajo ljudje, ki ne morejo/ znajo/nimajo čaša, da bi tako pasmo/psa obvladovali
  • ljudje, ki mislijo da so psi igračka in narobe vzgajajo otroke, da lahko pristopijo do tujega psa in ga pobožajo
Glavna napaka je pa v miselnosti človeštva... v preteklosti so psi imeli namen: Ali so bili lovci, pastirji, čuvaji, psi za borbo...
Vse sedaj mečemo v isti koš, ne glede na njegove gene in kaj so bile njegove naloge. Ljudje kupujejo psa glede na izgled in ne na svoj življenski slog in življensko okolje. Poznam primer, da ima kraševca v bloku....
Pes ima kosmata ušesa, so včasih rekli, zdaj se je pa to pozabilo.
Vzgoja že,(pa ne vsaka) ampak pes je žival in zato nepredvidljiva.
Posebej nekatere pasme so bile načrtno križane, da so dosegli večji "efekt" in take pasme so še bolj nevarne, moderni stereotipi gor ali dol...itd

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.622
9.968
113
Ampak resnično. Večina Pitbulov je dejansko igračk in sploh niso agresivni (v tvoji interpretaciji gre za trajno onesposobljene raketomete), še posebno ne na človeka, saj so bili vzgojeni za pasje boje. Ko pa do takega napada pride, je pa navadno posledica velika in zato se strinjam s tabo, da si takšnih pasem ne bi smel privoščit vsak. Še posebno zahtevno je pa imet doma krdelo psov, ker takrat tista "kosmata" ušesa pridejo do izraza in napadi krdela pitbulov so vedno usodni.

Po drugi strani imajo pa več težav in ugrizov majhni psi, ki so prav tako lovski psi in nikakor niso igrače, ljudje se jih pa en bojijo zaradi majhnosti, čeprav imajo enako močne čeljusti in ostre zobe. Enega takega imam doma in prigode z mamicami in koookjeluškan forami sem že opisoval. Nekaj let nazaj v kampu si ga je Čeh celo dovolil privezanega na moji parceli prijet in nepremično držat, da bi ga mala lahko pobožala, to pusti samo meni, pa še to zelo nerad. K sreči sem videl, ker je bil že na tem, da ga ugrizne v obraz iz gole samoobrambe.

• Všeč mi je
Reactions: Feniks

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.718
8.048
113
Ampak ti to trajno onesposobitev prepuscas lastniku. Al ga bo vzgojil al pa ne… Ne vem zakaj bi gamblali s takimi zadevami.

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.008
7.655
113
So na vrhu prinašalci še vedno, ampak so ugrizi manj nevarni in se veliko manj poročajo v statistiko kar sem tudi napisal. Ob enakem številu psov v statistiko pride ugriz pitbula in ne trije prinašalcev. Ker je prvi v bolnici, drugi pa so bili manj nevarni in so neprijavljeni.

Saj to veš, da potrjuješ kar se govori.

Prinašalci so lovski psi, kateri so šele v zadnjih letih postali popularni kot družinski psi.

PS: a te statistike lahko kje prilepiš, ker google in chat jih ne ravno najdejo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.622
9.968
113
Imaš pa tud pol problem s tipi ala daco, ki mislijo, da pa če si njihove babnice omislijo malo teriersko ščene, da tistga pa ni treba vzgojit in pol to nekontrolirano leta naokol in teži ljudem.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.302
3.326
113
  • obstajajo pasme, ki so bolj nagnjene k napadom (se ve katere)
  • obstajajo ljudje, ki ne morejo/ znajo/nimajo čaša, da bi tako pasmo/psa obvladovali (90++% lastnikov er vzgajajo družinske člane in ne živali)
  • ljudje, ki mislijo da so psi igračka in narobe vzgajajo otroke, da lahko pristopijo do tujega psa in ga pobožajo (pitbulov, argetinskih dog,.... noben ne boža, ostali pa tudi če ugriznejo ne naredijo pretirane škode)

kajn

Guru
5. okt 2007
2.981
1.847
113
Iskajoč brata
noben pes ne sme ugriznit, tudi čivava ne...
Kar sem prebiral, ko sem kupoval psa gre v smeri 70/80% je vzgoja, 20/30% pa je genetika in nagon... še posebej ob zunanjem trigerju
Škoda samo to, da imajo pasme slab glas, zaradi slabih lastnikov...
Sam osebno ne bi združeval majhnih otrok in bullov ali mastifov, ali kaj podobnega.... Žival je žival, nikoli ni 100% za zaupat. Pa imam soseda s pitbullom, ki je najbolj priden in vzgojen pes na ulici, pa jih imamo kr nekaj na ulici...