Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

sumica

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Jest od žičnih trenutno gledam tega:
Weber
ali tega
Conrad

Razlika sicer 20 eur, tako, da bom verjetno vzel od Conrada, ker ima možnost nastavitve meje stopinj in pa štoparica je tudi zraven. Res pa je, da rabiš vedet do katerih stopinj rabiš pečt.

Pozna še kdo kakšen termometer na žico ali brezžičen, ki je v rangu Conradovega in, da ima že shranjene programe? Ali pa recimo v rangu do 40 eur. In, da je hiter pri odčitavanju.
 
Nazadnje urejeno:

sumica

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Sam sem nabavil kar Style termometer od Webra. Deluje, lahko sam nastavljaš željene temperature, ima pa tudi že prednastavljene. Lučka in timer pa sta še dodaten bonus, vsaj meni pomembna. Sonda je ok, natančna in odporna, ni pa brezžična. Na začetku sem nekako pozabil, če imaš sondo od začetka peke v medu pod pokrovom, da se v celoti seveda segreje....konkretno...
evil.gif

Od takrat naprej je rokavica vedno zraven
grims-1.gif


Pod pokrovom se je znašlo že marsikaj, moram reči, da sem po novem navdušen nad steaki. Trenutno iščem "roasting rack", ki bi malenkost dvignil hrano od grilla, pa ga ne najdem. Ima kdo idejo kje dobiti to, pa ni treba, da je od Webra, samo mora biti kar velik. Pri nas ga ne najdem.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.292
23
38
Murska republika
Sem kupil tudi sam ta dimnik oz. KAMIN za prižiganje oglja in vam povem da je kvaliteta tega kamina na nuli, pločevina je najtanjša ki je še možna da jo kaj skup drži verjertno je ista kot za pločevinke od 03-04 mm in močno verjamem da bo zdržala več kot 5x prižiganje oglja in bo pregorela, že res da je Weberjev drag vendar je kvaliteta na mestu, sam bom podobnega kot je kupljen v Šparu izdelal sam iz črne najmanj 1,0 mm pločevine , tega pa bom imel za okras.
2009636-deal_22471_popup.jpg
 

Priponke

  • 2009636-deal_22471_popup.jpg
    2009636-deal_22471_popup.jpg
    358,6 KB · Ogledi: 1.350
Nazadnje urejeno:

skico

Pripravnik
13. nov 2008
45
0
6
Živijo

Za poznavalce bi imel eno vprašanje.

Zadnjič sem kupil Webrov žar na oglje + dimnik in se spravil pečt. Ampak mi nekako ne gre od rok..

In sicer me matra vzdrževanje temperature. V dimniku sem zagrel brikete, toliko da so žareli. Jih pretresel v žar. Tega pokril za par minut da se je segrel, potem pa sem začel pečt. Vse je bilo super in fajn ampak le če bi pekel samo eno rundo cca 30 min max.. Kajti potem je bil žar hladen, briketi niso dal nič več nič od sebe. Čudno ker naj bi bili "long lasting" - preiskusil z Webrovimi in Lidlovimi.

Sedaj pa me zanima kaj delam narobe?

Brikete sem raztresel po celi spodnji rešetki in spodaj "napol" odprl vse tri rešetke za zrak. Zgornjo rešetko na pokrovu pa sem imel zaprto.

Temperaturo je držal glih tolk, da sem spekel eno rundo. Za naslednjo sem moral pa spet zakurt..

Za nasvete se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

lp
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Živjo...ne se sekirat. Odpri vse luknje do konca. Reguliraj samo z zgornjo odprtino. Pa tudi plast briketov naj bo konkretna, ne da je vsak briket zase na spodnji rešetki. Prehitro pogorijo. Vaja dela mojstra. Ne sme te bit preveč strah visoke temperature na začetku, ker ko pokriješ se zadeva stabilizira in umiri. Na koncu boš dal meso noter, pokril, po enem cajtu odkril in obrnil, ter spekel do konca. Brez vmesega odpiranja in rezultat bo super. Cem pa da je prvič težko zadet vse v nulo.

LP
 

tofsy

Pripravnik
16. feb 2009
87
11
8
Nisem nek expert, vendar mislim, da si imel premalo odprte zračnike, pa ti potem ogenj ugaša. Res, da nimam webra, vendar imam na svojem spodnje zračnike odprte do konca, pripiram samo zgornjega. Evo en poskus od včeraj.
 

skico

Pripravnik
13. nov 2008
45
0
6
Hvala za odgovore.

Verjetno bo res to, da sem s tem ko sem imel zgornji zračnik zaprt "ugasnil" brikete
frown-1.gif


Bom preizkusil regulirat samo z zgornjim, pa bom videl kako bo šlo..

lp
 

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.519
260
83
Sicer so slike malo starejše (pozimi), vendar sem pretekli teden pacal čufte na žaru

priprave...
2012521-IMG_20131201_134319.jpg
 

Priponke

  • 2012521-IMG_20131201_134319.jpg
    2012521-IMG_20131201_134319.jpg
    54,3 KB · Ogledi: 729
Nazadnje urejeno:

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.519
260
83
končano

Sestavine za čufte: meso, čebula, česen, drobtine, jajca, mleko, sol, začimbe (pa še kej sm pozabu)
nahrung002.gif


EDIT: Peče se seveda z pokritim pokrovom
2012527-IMG_20131201_151632.jpg
 

Priponke

  • 2012527-IMG_20131201_151632.jpg
    2012527-IMG_20131201_151632.jpg
    73,7 KB · Ogledi: 751
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Pravilna regulacija je sicer samo s spodnjim, zgornji naj bi bil ves čas odprt do konca. Tako piše na vseh forumih, kot sem jaz zasledil. Jaz se tega kar držim.
Probajte enkrat z indirektno peko, pa bo dlje držalo temperaturo. Brikete samo na eno stran, na drugo pa alu posodo z vročo vodo.

Pa razen za kake steake ne rabite ektremno visoke temperature, ampak srednje visoko.