Živjo......kosi mesa so na forumu so vedno manjši he he he. Šalo na stran.....
Na hitro za vodilo:
Govedina - močnejši okusi začimb, zelena zelišča in uporabit pivo, rdeče vino, govejo osnovo, whiskey, konjak
Svinjina, perutnina - milejši okusi začimb, lahko tudi ostre začimbe, paprika, kumina, koriander, in uporabit sadne sokove, belo vino, coca colo
Za low&slow naj bodo kosi večji. Cela sv. plečka, cela rebra, cela goveja prsa z maščobo......uporabit je treba rub (sol, sladkor, začimbe) in dim. Pri govedini upoštevaj, da rabi več črnega popra, česen, čebulo in kaka zelišča ala timijan, tudi mleto kavo, temno pivo, dijonsko gorčico, worchester omako in npr. močno govejo osnovo za vlažit, pa hrastov ali orehov les za dimljenje. Meso mora imeti delež maščobe, ki je lahko vmes ali po vrhu, ne sme pa bit brez maščobe. Potem bo tudi boljši okus. Kos kot si ga spekel se splača najprej začinjenega 1-2 uro dimit na rešetki, potem pa vse skupaj zapret v alu psodo s folijo preko, dodanim pivom in govejo osnovo, kocko masla in zelenjavo po želji. Dodaš lahko vedno papriko in čili. Potem bo tudi okus boljši. Postopki so pri tem načinu peke počasnejši. Pazit je treba le pri soli, da je ni preveč, z ostalim pa le bogato. Meso naj bo namazano z olivnim oljem in gorčico in na debelo povaljano v začimbah.
Sem bral, da marsikomu ne paše BBQ omaka. To je na žalost sestavni del takšne peke. Na mesu nardi tisti značilni sloj skorje. Potem kot to skupaj ješ, se vsi okusi šele do konca razvijejo. Bližnjice brez omake pa so bolj minus. Vsaj zame. Se pa da omake brez problema naredit doma, tako da pašejo za vsak okus.