Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
57 je optimalna velikost, dimnika ni zraven, je potrebno dokupit.
Ne vem za kateri model je akcija, predvidevam pa da za osnovni.
Če je možno, priporočam da se stegneš za premium izvedbo, ki ima zaščiteno posodo za padli pepel, da ti ga veter ne raznaša in pa pregibno rešetko, ki je must have za daljše indirektno pečenje (>1h).
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.296
1.921
113
Aha zdaj si me dobil ....(še dobro...včasih je boljše ne hitet).

Torej gledam za 57 cm premimum + dimnik + pregibna rešetka (+ žena me bo ubila..spet) + termometer (na dolgi rok).

Z ogljem, ki ga ne porabiš..se ga lahko 'pogasi' in porabi naslednjič?

(mislim da ima bauh... akcijo, a zdaj nisem siguren če imajo to kar naj bi kupil).
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Z ogljem, ki ga ne porabiš..se ga lahko 'pogasi' in porabi naslednjič?
Zapreš obe loputi in ga zadušiš brez problema.

Se pa tudi jaz pridružujem nasvetu, da se stegni do premiuma, če se lahko.

Pa še en nasvet.... Skušaj najti ugoden daljinski ali vsaj termometer z žico. Skratka takega, da boš lahko stalno nadzoroval temperaturo, ne da bi dvigal pokrov. Pride zelo prav, še posebej pri indirektni peki.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Lansko leto je imel premium izvedbo 57 kar nekaj časa zelo ugodno bivši Majdič, se pravi electronic4you. Je bilo s poštnino vred okrog 200€.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.296
1.921
113
Ga že imam v avtu
smile-1.gif
.

Kupil v Bauhasu...57-ko, premium (za čuda dobil še one-tuch...ker vsi ponujajo le master touch), 250 flik pa vzel sem še dimnik (30 EUR). Sicer deluje mi velik za znoret a hebat ga..enkrat kupiš. Kolikor berem je 47 prej premajhen

Rešetke nisem jemal, ker kakro sem geldal ima ta na obeh straneh jo za privzdihnit (da prideš noter).

Zdaj pa rabim kak recept kako (dobre) perutničke naredit (sem obljubil malima)...
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Čestitke za vstop v svet pokritih žarov. Naj ti bo v veselje.

Glede recepta pa takole. Mogoče perutničke za prvi preizkus niso ravno primerne dokler ne poznaš osnov. Za dobre perutničke (da so zunaj ravno prav pečene-sears, notri pa ne krvave), je po mojem potrebno uporabiti tehniko reverse sear (najprej indirektno potem par minut na hitor še na direkt).
Za začetek priporočam raje kako klasiko na srednje močnem direktnem ognju-pleskavece, vratovina, ražnjiči, zelenjava

Preštudiraj si tole na strani amazing ribs. Tukaj kar dobro razložijo in stvari tudi stojijo v praksi.

Sicer pa glede recepta.
Osnova so ponavadi suhe začimbe (se pravi sol, poper, mlet česen, mleta paprika ali česen lahko tudi suha mleta gorčica.) S tem natreš meso, potem pa premažeš še s kako omakico (jaz ponavadi ne kompliciram in naredim mešanico (par žlic sojine omake, kečap, žlička gorčice, lahko kaka komercialna barbeque omaka). S tem premažeš in daš peč na indirektno (20 minut na vsaki strani) pri temperaturi cca 150, potem pa še po 3 min direktno na vsaki strani. To je recimo bolj tak ameriški recept, lahko dodaš čili, če ti je všeč pekoče.

Začimbe lahko seveda poljubno spreminjaš, če ti je bolj všeč sredozemski stil (rožmarin, timijan, olivno olje) ali kaj drugega.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.296
1.921
113
Malima sem obljubil perutničke in ni mi spasa. Tako da probam s peko indirektno. Zdaj kolikog gledam po youtubu nekateri najrpej popečejo direktno (minuto, vde na vsaki strani) ter nato indirektno. Na koncu pa spet direktno za par minut.

Bom probal na tvoj način..najprej indirektno ter nato za par minut direktno.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.296
1.921
113
Smo ga krstili...naredil par fotk..predvsem dimnik da bo ostalim jasno kako zgleda (ker meni ni bilo). Luštna stvar. Glede peke...mi je zanimivo kako ima meso dober vonj...okus pa oz. Mehkost mesa neverjeten.

Pri perutničkah bo pri nas najbolje šlo ( delal jih na 4 načine, ki smo jih testirali) najprej peka direktno na vsaki strani po 3 minute ter nato cca. uro in četrt indirektno..obračanje na 20 minut. Temp pečenja okoli 160 stopinj (najprej mi je ušlo na 250 a sem nato pozaprl odprtine).

Sem pa uporabil cca. 2/3 dimnika briketov. Po končani peki sem jih ohladil s pršilko z vodo ter pozaprl vse odprtine ( kupil sem pa 7 kg pakiranje webrovih briketov...11 eur v bauh..).

Všeč mi je pokrov ker ne šprica naokoli..prej pri oglju ali plinu plati sem moral pogrnit tepih...plus nosil sem bisago...zdaj zapeljem + veter ne moti ker pri nas vedno piha med peko.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.296
1.921
113
Evoše par slikic...57-ka (ki v trgovini zgleda enormno velika, doma pa več ne..tudi z visika prostora ne), ter zraven 'dimnik' oz. uradno 'Kamin za prižiganje briketov'.
1990633-SDC17895r.jpg
 

Priponke

  • 1990633-SDC17895r.jpg
    1990633-SDC17895r.jpg
    86,6 KB · Ogledi: 761

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.296
1.921
113
Dimnik ima od spodaj mrežico na katero streseš brikete, ter prižgaš od spodaj (v štartu dobiš zraven že tablete za prižiganje a po youtubu največkrat spodaj rpižgejo papir)
1990634-SDC17896r.jpg
 

Priponke

  • 1990634-SDC17896r.jpg
    1990634-SDC17896r.jpg
    111,2 KB · Ogledi: 637

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.296
1.921
113
In pa ko streseš brikete na eno stran...na drgi imaš posodo, ki lovi maščobe, da se ne cedijo po žaru.

(naprej več nisem silikal...podabu).

Mi je pa ponoči maček vrgel pokrov na tla....majko mu.
1990636-SDC17905r.jpg
 

Priponke

  • 1990636-SDC17905r.jpg
    1990636-SDC17905r.jpg
    142,3 KB · Ogledi: 605

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Evo, žena se je iskazala in mi kupila Weber Q2000 gril (plinski). Zaenkrat imava ta žar, kvadratni kamen za pico in plinsko bombo
grin1.gif

Priporočate kak dodatek, da bo peka lažja/boljša? Sam malo gledam termometer in pa podstavek, da lahko še dvignjeno kaj pečeš. Za dimljenje sem mislil pa uporabit kar aluminijasto volijo, kamor bom zavil mokre opilke in zgoraj preluknjal paketek. Vidim pa tudi, da se dobi namenska posoda, ki jo vržeš v gril pa je.

Mi zna kdo malo razložit pravila peke na takem žaru, ker sem navajen odprte peke na oglju do sedaj?

Če prav razumem najprej žar zakuriš na 100% moč za 10 minut, da se dobro zagreje in to velja tako za zrezke, čevape, pleske, zelenjavo, krompir....karkoli? Potem daš notri kar pač pečeš in vedno pečeš ob zaprtem pokrovu, vendar moč potem zmanjšaš na polovico za večino in na minimum za peko na kamnu (pica)? Je tako ali ni?

Je potrebno recimo čevape veliko obračati ali samo notri vržeš in 1x obrneš in to je to? Čas peke je verjetno krajši kot na oglju...ok na začetku bomo verjetno jedli zažgane
cool-1.gif
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.296
1.921
113
Jaz sem za test..ker ga imam še doma uporabil tudi klasično oglje. Najprej sem dal v dimnik brikete da je bila osnova ter čez oglje...cca. Pol pol...in se je povsem ok obneslo.

Probaj.