Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

MDavor

Zelenc'
14. sep 2013
7
0
1
Včeraj smo si krajšali deževne čase pa je bil čas za eno govedino. Po 5h peke sem ju zavil v folijo in peku na cca 200°C še dodatno uro.
Naučil sem se to, da ko se ohladi meso postane bolj žilavo in manj okusno. Čim bolj toplo je, prej ga je potrebno pojest.


Dva kosa mesa. Enega sem peku do 90°C drugega, večjega pa nekje do 80 °C.


BBQ premaz.


Ta je manjši kos in je bil pečen do 90°C.
 

MDavor

Zelenc'
14. sep 2013
7
0
1
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
to si pa vredu vredu prepekel...

Dva kosa sta bila. Eden je ta, ki sem ga prepekel. No, načeloma je odlično pečen, ko ima 93°C. Večji kos je pa bil do 80°C. Punca mi je noseča in se nisem upal na 63°C - RAW.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Temperaturo si imel previsoko. Govedino, če že delaš BBQ, moraš izbrat kak vrat ali prsa in vse skupaj traja lahko 12 - 14ur na 120 stopinj, da je mehko. Delajo se kosi od par kil dalje in nujno mora bit na njih nekaj maščobe, da se potem res razpusti in zmehča. Drugače pa za punco naredi piščanca sebi pa lepo na medium pa je.
 
Nazadnje urejeno:

MDavor

Zelenc'
14. sep 2013
7
0
1
Mogoče sem hecno napisal ampak sem pekel 5h na temp 120°C in nato sem ga dal v folijo. Nisem imel toliko časa pa sem malo goljufal. V foliji je bil in ogenj okoli 200°C. Se je lepo namakal v svoji omakici.

Drgače pa bom pa probal večjo kilažo vzet pa z več maščobe.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ja 5 ur je pa premalo. Govedina rabi dvakrat toliko časa, da se začne proces mehčanja, do takrat je prav kot podplat. Meni zgleda, da se ti je vse skupaj precej presušilo, zato drugič vzami konkreten in bolj masten kos. Prsa brez kosti z zgornjim 1cm slojem maščobe so "beef brisket". In se največ uporablja za beef BBQ. Ostalo pa pleče in vrat. Good luck!
 

kacajdr

Pripravnik
2. okt 2007
158
0
16
Kranj
ksz
Te dni se ubadam s peko svinjske pečenke na pokritem webru 47 cm.
Torej indirektno, oglje v eni (!) namenski posodici, pod pečenko alu posodica z vodo, cca 2 uri na slabh 200 stC. Pokrova med peko seveda nisem dvignil
Svinjina prej nasoljena in dana v "paco " za cca 5 ur.
Rezultat: zelo dišeča in okusna pečenka s fino skorjico, vendar malo prepusta.

Vprašanja:

1. Nikakor ne znam doseč stalne nižje temperature. Želel bi si okrog 150 stC. Prosim za navodilo iz lastne prakse.

2. Ali je kdo poleg pečenke pekel tudi krompir? Zavit v folijo?
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Jaz za indirektno peko razžarim le 10 do max. 15 briketov za 57 cm Webra, ki jih položim na vrh ostalih briketov s katerimi ne varčujem. Ponavadi uporabim kar ugasle brikete od prejšnje peke, ki jim dodam še sveže.
Širjenje žara z žarečih na ostale brikete in posledično temperature nato kontroliram z loputama, predvsem spodnjo. Seveda je na začetku potreben stalen nadzor, ko pa se enkrat temperatura ne ustali, gre zadeva sama od sebe naprej.
 

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Da malce obudim temo, prejšnji vikend smo se odločili speči eno zadevo, in sicer gre za:


Drugače ima ta še kar nekaj svojih zanimivih videov.

No, takole je pa potekalo pri nas:

Priprava mesa:


Mreža


Postavitev materiala


Zvita zadeva


Kurjenje briketov


Štart peke


Po dveh urah (na 180 stopinj)


Konec peke, 4 ure


Prerez


Kaj lahko rečem, ODLIČNA zadeva, spodaj v posodo se kar nekaj omake nakapa, mi smo sicer spustili del z mazanjem z bbq omako, ker nam ta cukrast okus ni všeč. Ko poješ eno rezino te rolade imaš kar dost, je kar bomba zadeva. Zraven paše kakšna solata.

Priporočam!
 

rs1975

Pripravnik
1. nov 2008
229
1
18
Zadnjič sem iz firba v Lidlu, ko so imeli amreiški teden, kupil pripravljena rebrca. Spekel sem jih na oglju in bila so zelo okusna. Še posebej mi je bil všeč okus omaka, s katero si bila namazana - okus je bolj sladkast.

Ima kdo kakšen dober in preverjen recept za pripravo take omake?
 

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
ksz.

Iščem en preverjen, na slovenske razmere, merske enote in surovine prilagojen recept za "Pulled pork". Zanima me predvsem "rubb" (ne vem kako se po slovensko reče, začimbna mešanica.??) Boston butt- svinjsko pleče čaka že od kolin, sedaj pa je čas, da se nekaj pripravi.

Na YT sem pogledal vse kar se najde pod iskalnim nizom "Pulled pork recipe", pogledal tudi eno galerijo na začetku tega threada.

Aja, peklo se bo na Webrovem Spiritu E-320.

Torej, preverjena, okusna slovenska različica.

Hvala in LPM;
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.296
1.921
113
ksz...da ne iščem vmes

Mislim da se zdaj prodaje 57 cm weber v akciji (190 EUR)..je to že ta OK velikost s katero se da delat ali se pripooča večje?

(razpidzilo me je, pa ga grem nabavit).

'dimnik' je že zraven a je treba dokupit?