Oprema

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Stc 200 je načeloma dovolj, če samo ogrevaš.
Kakšna terarijska žarnica pa je vredu, ker je ful modelov?

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Teli grelni pasovi so mi zanimivi. Uau, kaj vi vse najdete
smile-1.gif
Glede na to, da sem tehnično slabo podkovan, me zanima, ali obstajajo taki pasovi, ki so grelno-hladilni? Tudi jaz imam za homebrewerja kar dobre pogoje, le da bi pozimi moral kako stopinjo zagret, poleti pa seveda malo shladit. Hvala!

theory69

Zelenc'
30. sep 2016
28
0
1

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Stc 200 je načeloma dovolj, če samo ogrevaš.
Kakšna terarijska žarnica pa je vredu, ker je ful modelov?

Ceni za oba modela sta zelo podobni. Par evror razlike. Jaz sem dve 1000 dobil za skupaj 16$. Se pravi se bolj poceni kot 200. Pac kupis tisto, ki je cenejsa in kar potrebujes.

Na ebayu poisci zarnice....jaz sem nasel 100w za par $. Pa se danes deluje ;-)

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Ja, saj cena je zelo podobna. Mogoče se kje kak rabljen stc-200 dobi pa je lahko še kar ceneje
smile-1.gif

Tnx, sem naročil tisto, ko je @theory69 dal link.
Pa naročil še kup komponent za iSpindel. Čez kak mesec upam, da ga skup spravim
smile-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Teli grelni pasovi so mi zanimivi. Uau, kaj vi vse najdete
smile-1.gif
Glede na to, da sem tehnično slabo podkovan, me zanima, ali obstajajo taki pasovi, ki so grelno-hladilni? Tudi jaz imam za homebrewerja kar dobre pogoje, le da bi pozimi moral kako stopinjo zagret, poleti pa seveda malo shladit. Hvala!

Tehnološko je gretje precej preprost proces (priklopiš uporovni element na štrom, ker se štrom trudi tečt čez upor, se sprošča toplota). Hlajenje na drugi strani, je tehnološko malo bolj kompliciran proces
grin1.gif

(konkretne opcije hlajenja... kompersija plina, torej, princip toplotne črpalke, ki obsega kompresor, ter dva izmenjevalca enega na topli enega na hladni strani, ali pa termoelektrični člen, ki ga imaš tipično v skrinjicah za v avto, a je sila neučinkovit)

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Hehe, hvala
smile-1.gif
Ja, sem nekako ugotovil, da ce ne znas sam naredit, da kaj dosti preprostih in ugodnih rešitev za hlajenje ni. Poleg pač že znanih (hladilnik, skrinja, klima itd.).

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik theory69 pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Kolega začenja z varjenjem in si bo zaenkrat kupil kar emajliran lonec. Našel je tole ponudbo in se mi je zdela zanimiva, če kdo rabi. 30 L za dobrih 30 EUR. Mislim, da se ceneje ne dobi. Te iste se v drugih štacunah prodajajo po 60-70 EUR.

http://trgovina.emo-novum.si/p57/CLEAN-LONEC

30L emajlirane lonce imaš tudi v merkurju za podobno ceno, pokrovka pa mislim, da pride nekje 9€

http://www.merkur.si/vse-za-do...6-cm-30-l-clean

Te v Merkurju se po par letih začne luščiti. Teli iz EMU pa bojda da ne. Take so info. No, za nekoga ki začenja, je to vsekakor ugodna opcija. Jaz imam sicer inox, a so bili mnogo dražji. So pa večni, verjetno
smile-1.gif

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Če le uspete dobiti 50l sod od piva je to 100x boljša rešitev od vsakega lonca.
Za ~ 50€ dobite lonec , ki je praktično neuničljiv.
30l lonec bo pa zelo prehitro premajhen!

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Ma 30 ni premajhen, bi pa vseeno bolj pasalo kake 36-40l, bo manj akrobatike pri prenašanju
grin1.gif

Ko smo že pri tem... Je kakšen pisker za spodobno ceno s takim volumnom?

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Na inox lonec (sod od piva) lahko daš pipico na posodo od emo pač ne.
Sam sem šel na 50l sod zato, ker lahko v istem času zvarim piva za dva 20l fermentorja.
Velika večina, ki začne z varjenjem začne tako, da bi bilo najmanj stroškov z opremo na koncu pa vidi, da je bil to stran vržen denar.
Lahko rečem , da je 50l lonec standard.

Nazadnje urejeno:

theory69

Zelenc'
30. sep 2016
28
0
1
Citat:
Uporabnik header pravi:
Na inox lonec (sod od piva) lahko daš pipico na posodo od emo pač ne.
Sam sem šel na 50l sod zato, ker lahko v istem času zvarim piva za dva 20l fermentorja.
Velika večina, ki začne z varjenjem začne tako, da bi bilo najmanj stroškov z opremo na koncu pa vidi, da je bil to stran vržen denar.
Lahko rečem , da je 50l lonec standard.

Tudi na EMO se lahko instalira pipico. Je pa res, da je potrebno bit pri vrtanju zelo pazljiv, da ne odkrušiš emajla.

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Ali pa enostavno kupiš inox sod za vino, ki že ima pipico, pokrov in podstavek. Je pa res 30L sod kakih 50 EU.

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Lahko kdo priporoča kje se ugodno dobi zapiralec steklenic in sicer tisti boljši-serijski? Dva sem zasledil ampak je cena 130 evrov... so res tako dragi, ali se da dobit kaj ceneje?