Oprema

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Tukaj ti nekaj s termometrom ne stima. Ce si pivino ohladil na 18 stopinj in dal v hladilniki, potem bi mogel met max 21 stopinj v fermentorju. Verjetno si pitchal pri visji temp in ti je fermentacija malo vsla. Ne verjamem, da bi pri obicnem alu temp tako poskocila, razen ce si delal RIS, pa se to je dost 6 stopinj
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Pivina je bila ohlajena celo preveč nekje na 16 stopinj pri pichingu. Nato sem postavil v hladilnik na 18,4 stopinje. Drugi dan ko je najbolj brbotalo je termometer (trak ki je na fermentorju ) kazal 22 pa malo se je že 24 vidla zraven
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Zanima me kakšna je kaj povprečna efektivnost grainfatherja?

Sedaj kuham na vrečo doma v loncu in imam efektivnost okrog 70% (fly sparge naredim malo bolj na hitro), sedaj pa bi rad prilagodil recepte grainfatherju vendar potrebujem neko povprečno efektivnost.

Hvala
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik stanly pravi:
Jaz dobim povprečno 80%.

Super hvala ti. Pa delas mash in sparge po njihovih izračunih (količina vode glede na slad,...) ali po svoje?

Sem malo bral po netu kako je kaj z efektivnosto in nori (predvsem američani) pišejo vse živo od 30% efektivnosti do 95% xD Nikjer nobenega pametnega odgovora. Verjetno delajo vse živo oni, od nepravilno zmletih sladov do vsega ;-)
 

stanly

Zelenc'
23. feb 2016
26
0
1
Ja, količine delaš po njihovih izračunih. Bistveno je mletje sladu. Pravijo, da je debelina kreditne kartice idealna za barly crasher.
Meni se je izkazalo, da je to prefino(0.8mm). Imam nastavljeno na 1mm do 1.1mm.
Če je prefino , je postelja zelo nepropustna. Vsa drozga teče preko" owerflowa" namesto skozi slad. Vse izgleda normalno, na koncu pa slab izkoristek, pa še temperatura zgrešena.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Jaz pa mam z Grainfatherjem čisto drugačne izkušnje. Ko sem mel manj fino mleto nikoli nisem dosegel OG-ja kot mi ga je izračunal Brewtoad na 75% izkoriščenosti. Tam na 65% nekje sem moral dat da so se cifre ujemale. Ko sem pa bolj fino zmlel, da je dejansko nastal stuck sparge in sem moral mešat vmes da je skozi steklo pa sem presegel izračunane vrednosti na 75%.
Čist možno da sem še marsikaj druga narobe delal pa je zato bila tako slaba izkoriščenost. Komaj čakam da postane toplo, da začnem z novimi varjenji.
Obstaja pa tudi facebook skupina, kjer se najde veliko nasvetov. Sem pa tudi v zadnji fazi (do konc februarja bo zunaj) izdelave android aplikacije, ki bo delala tako kot Grainfather aplikacija; razlika je, da bodo not še kalkulatorji, import receptov, android dizajn... pa še ogromno stvari mam v planu
smile-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Hja, odvisno od tega, kako ti baker rata zvit - če boš delal sam, moraš biti previden in imeti kak gasilni aparat ali kaj podobnega, na kar boš navijal. Jaz imam cca 30-33 cm fija iz 12 ali 15mm bakrene cevi. "Hladzilla" dela ko šus, samo da je voda mrzla iz pipe v garaži
smile-1.gif
. Ali boš delal tuljavo ali protitočnega?
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Ce bos sam delal.. najprej razvij kolut, potem vzemi corny keg in ga daj na cev in zacni rolat, kot palacinko....cev bi se ti morala lepo ovit okrog ;-) .
Pazi samo, da ne bos cevi zvijal z roko, ker jo bos hitro "prelomil". Probaj, saj bo slo.

Lp
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Celo zimo se že borim z malenkost prenizkimi temperaturami v kleti. Kaj uporabljate ( če sploh) za dogrevanje fermentorjev. Sem zasledil da je mogoče to izvesti z akvarijskimi grelci. So še kakšne druge variante?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Termapen SuperFast 3 sem jaz iz anglije od proizvajalca (ETI) prejel prejsnji petek. OK, zdaj je že 4, a ni opazne razlike. Plačal sem 25 EUR + 4 EUR poštnina, torej 29 EUR. Tudi sam sicer podpiram slovenske prodajalce, a 90 EUR???? Prejel sem v 14 dneh, kvalitetno zapakirano, izpolnjen garancijski list, originalen račun itd., vse bp skratka. Termometer dela kot urca.

OK, bila je res neka akcija, siv in oranžen. Ampak te akcije so ves čas. Malo je treba pogledat. Jaz sem slučajno videl, ko je Utiševalec nek na forumu prlimu link in sem kar takoj kupil.

EDIT: 29 funtov, torej nekaj več EUR
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Celo zimo se že borim z malenkost prenizkimi temperaturami v kleti. Kaj uporabljate ( če sploh) za dogrevanje fermentorjev. Sem zasledil da je mogoče to izvesti z akvarijskimi grelci. So še kakšne druge variante?

Sam imam sicer inox fermentor postavljen v garaži, okoli je ovit grelni kabel ki ima to lastnost da je samoregulacijski (bolj se segreje, manj energije da od sebe) in je tako dokaj varen za uporabo celo na plastiki. Jasno da zadržuješ proizvedeno temperaturo rabiš tudi neke vrste izolacijo okoli, sam imam armaflex 10mm kar je še preveč za "peak" fermentacijo ker moram stvar odkrit ker je celo pri 0C okolice vretje tako burno da drži samo od sebe (brez gretja) T nad 20C oz. se zna zgodit "thermal runnaway".