Oprema

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Turbina
Katero turbino to uporabljaš? in za kakšen Fi cevi je?

Turbina je http://www.megashop.si/wallair-cevni-radiani-ventiator-100-mm-534315

Je pa za 100mm cev

Kako je pa z glasnostjo? Ali ima tudi kaj regulacijo obratov?

Turbina je tiha, tisja od fena na najmanjsi moci
smile-1.gif
za primerjavo. Sama turbina nima regulacije.

alessio86

Zelenc'
17. jan 2017
26
0
1
Živjo,

rad bi preklopil na elektriko in me zanimajo mnenja glede grleca.. imam 70l lonec delal bi tam 40-50 batche.
kako močan grelec kupiti.
kakšne pumpe uporabljate?? tole sem našel na ebayu samo nisem ziher..
2533674-pumpa.jpg

Priponke

• 2533674-pumpa.jpg
    2533674-pumpa.jpg
    31,4 KB · Ogledi: 294
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
Ta pumpa je ok, oz. jo uporablja 3/4 domačih pivovarjev ki ne rabijo velikih pretokov.

Glede moči, minimalno delujoče bi bilo 3200-3500W grelec (16A). Traja pa recimo s takim grelcem 2h+ da ti bo segrel 60l vode iz 20C do vretja. Pri električnih grelcih lahko delno pospešiš proces (zmanjšaš izgube) z izolacijo lonca.

alessio86

Zelenc'
17. jan 2017
26
0
1
Potem bo tale ok za zacetek
smile-1.gif

Kolk je pa fi cevi ki pride gor, nikjer nisem zasledil??

Hmm.. jst sem narocil kar 5500W pa me mal skrbi da se nisem ustel glede moci da mi nebi ven metalo, ali pa slad zgal

Glede izolacije sem pa nasel neke armaflex plosce.. je kdo mogoce to montiral in kasne debeline??

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
Pumpa ima mislim da serijsko 10mm priklope, ki dejansko niso optimalni (zavirajo pretok pa še inox niso). Če hočeš največji možni pretok potem tole pumpo lahko priviješ dirketno v 1/2" ventil na loncu in na drugi strani uporabiš 1/2" (12mm) priklop skupaj z 12mm silikonsko cevjo (12mm notranji premer, zunanji je ponavadi 20-22mm).

Pumpa ima sicer dve variante, 12V z nižjo močjo in 24V z večjo močjo za še večji pretok. Recimo sam sem testiral na moji konfiguraciji:
12V + 10mm priklopi + 9mm ID cev -> pretok cca. 3.5L/min
12V + 12mm priklop + 12mm ID cev -> pretok cca. 5L/min
24V + 12mm priklop + 12mm ID cevi -> pretok cca. 7L/min

... je pa tako da pumpa kar hitro izgublja moč z višinsko razliko, moja konfiguracija jo ima kar nekaj (skoraj 1m). Če rabiš "polne" pretoke dobiš še liter ali dva na minuto tako da poskrbiš da pumpa ne premaguje velike višine!

Za samo drozganje brez gretja rabiš pretok en toliko da ti obrne vso vodo v 10min, več nima smisla, sam večinoma še zmanjšam moč črpalke da mi ne dela "vakuuma" pri črpanju.

Glede grelca misliš 5500W na eni fazi? Tole kot prvo ne bo šlo preko klasične gospodinjske napeljave. Ta je načeloma prilagojena na 16A, pa še tu bi rekel da večina vtičnic dolgo s takim tokom ne dela. Tako da okoli tega se posvetuje z nekom ki ima pojma o elektriki. 5500W sicer vleče tok 25A na eni fazi kar je že nadpovprečna priključna moč.

alessio86

Zelenc'
17. jan 2017
26
0
1
Aha da bi dal nipl dol pa kr direkt na ventil, ce prav razumem.

Ja mislem da mamo do hise 25A mamo pa varovalke 10, 15 pa 20 v garazi ce se ne motim.
Na eno fazo ja..
mal sm se zaletu s tem grelcem. Ravno zaradi tega sm mocnej vzel da bi to cim hitrej spilal.
Se pravi sploh ni opcije, da bi na te priklope to delal
Je mogoce opcija da dam mocnejse varovalke samo ce prov razumem mi pa potem lahko glavno varovalko vn vrze??
Ocitno bo treba na 3,5 presaltat.. to bi pa moglo delat??

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
Ja navoj je pol colski, tako da gre lahko direktno na ventile. Lahko daš tudi T člen vmes pa imaš ločeno cirtulacijo in potem posebej ventil za izpust. Lahko pa jasno furaš črpalko kar standalone in priklapljaš samo cevi.

Če imaš 25A varovalko za celo hišo potem ti 5500W grelec ne bo delal oz. bo delal na meji če po celi hiši izklopiš vso elektriko! Tudi če to narediš nimaš linije do garaže ustrezne, ker če imaš 20A varovalko je to premalo in pomeni da so kabli od glavne omarice do garaže najbrž prešvoh tako da ti menjava varovlake ne koristi nič (ker boš stopil kable, če je kaj lesenega blizu pa zakuril celo hišo)!
grims-1.gif

Če imaš 20A varovalko za garažo lahko na to linijo lahko prikjučiš cca. 4000W grelec, ampak upoštevaj da ti za ostalo hišo ostane samo 5A. Teh 5A ti lahko že TV, radio pa par luči naredi in hitro bo vrglo ven glavno varovalko.

Tako da osebno ti priporočam 3200W grelec s priklopom na klasično vtičnico. Še tu boš moral pazit da istočasno v hiši ne dela kakšen večji porabnik (bojler, štedilnik, pečica, pralni stroj ...).

Sumarno elektrika je ok za male batche kjer lahko vlečeš iz ene vtičnice (do 30l), za večje je ok če imaš ločen priklop oz. imaš več rezerve kar pa se danes ne dela iz ekonomski razlogov. Seveda je vedno opcija da pokličeš elektro in električist ter povečaš priključno moč in si urediš ločeno linijo (fazo ali dve) samo za to ... samo ekonomike v tem ni, sploh če ne misliš res uporabljat pivovarne ves čas!
zmaga.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
Potem se tok/moč lahko razdeli na 3 faze .. torej namesto 1x24A bo grelec rabil 3x8A. Rabiš pa seveda trofazni priklop v hišo. Glede na to da omenjaš 25A glavno varovalko sem smatral da imaš enofazni priklop. 3x25A priklop je pa nekaj drugega, tu se da pa uporabljat tudi močnejše grelce.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
Če imaš 3x25A potem dobi od vsake faze priklop in daš na trofazni grelec da porazdeliš porabo in bi moralo špilat!
zmaga.gif

alessio86

Zelenc'
17. jan 2017
26
0
1
Se bom kar tako lotil, bo najbol
smile-1.gif

Mel bi all in one sistem tako da bi tudi drozgal, nekje sem prebral da jim zge slad.. kako je pa s tem??

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
Za samo sladico z malo trdimi delci so dovolj grelci ki imajo nizko moč na površino, to je tam okoli 10W/cm2. Direktno da bi drozgo grel bi rabil pa "ultra low power density" grelec, ti imajo ponavadi pod 2W/cm2. Ti grelci so dragi in še veliki glede na moč.

Med samim drozganjem tako priporočam da ne uporabljaš grelca na polni moči. Tu pride v poštev regulacija. Če recimo imaš sedaj grelec ki ima 10W/cm2 in skupno moč 5500W potem moraš moč znižat vsaj za 5x da dobiš pod 2W/cm2 (skupna moč 1100W). Še tu se ti lahko pojavi sprijemanje in zažiganje na grelec, odvisno pač od ostale konfiguracije (pretok sladice, postavitev grelca, gostota drozge). Tako da na splošno se ne priporoča direktno grelca v stiku z drozgo, ampak greješ raje samo tekoči del (sladico).

alessio86

Zelenc'
17. jan 2017
26
0
1
Ne sej ne bi mel direkt, bi imel vreco, ki jo sedaj uporabljam (kasneje je v planu kosara) in pa seveda pumpo

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jaz imam točno tako pumpu, drozgam (zaenkrat še) z vrečo, pa zadeva kar lepo špila. Samo pacanje me nervira in moram nekako (=ugodno) zadevo upgradat na princip košare/soda v sodu s sitom.

@Utiševalec: kako nastavljaš moč pumpe, si dobil ustrezen regulator, ali imaš kak drug trik? Skrbi me, da če bom direktno z elektroniko nižal napetost (PWM), da kaj ne bi pasalo mašinci...?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.122
113
PWM dela ok .. tole imam.

Imaš pa prvih 30-40% duty cycla "praznih" ker je premalo moči da bi obrnilo pumpo, ko enkrat obrne lahko še dodatno zmanjšaš do kaj pa vem 20% tako da teče zelo počasi.

alessio86

Zelenc'
17. jan 2017
26
0
1
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Jaz imam točno tako pumpu, drozgam (zaenkrat še) z vrečo, pa zadeva kar lepo špila. Samo pacanje me nervira in moram nekako (=ugodno) zadevo upgradat na princip košare/soda v sodu s sitom.

@Utiševalec: kako nastavljaš moč pumpe, si dobil ustrezen regulator, ali imaš kak drug trik? Skrbi me, da če bom direktno z elektroniko nižal napetost (PWM), da kaj ne bi pasalo mašinci...?

Kaksne imas cevi (notranji fi in zunanji)
Da takoj se to narocim