Nekaj tednov nazaj smo se pogovarjali o odvajanju pare iz kotla preko kupole, cevi in ventilatorja. Ena ideja je tudi bila, da se po obodu kupole ali kotla naredi žleb kamor se bi voda zbirala in potem odtekala. No jaz sem se lotil odvoda s cevmi. Direktno nad kupolo sem namontiral kondenzacijsko past T kos ( na spodnji strani T kosa je odtok kondenzata, na zgornji gre pa para naprej v cev proti stropu in po stropu ven. Na koncu cevi je priključen radialni ventilator ( turbina).
Problem, ki se je pojavil pri tem sistemu je pojav vakuma v kotlu. Težavo sem rešil tako, da sem kupolo podložil oz dvignil za 1 cm nad kotlom. Potem se je pojavila nova težava in sicer premočan vlek turbine, tako da je pobrala temperaturo v kotlu. Temperatura je začela počasi padat. Zadevo sem rešil tako, da sem nad T-kosom in cevjo pustil razmak cca 1cm. Tako je bilo v kotlu dovolj temperature za vrenje in tudi vakuma vec ni bilo.
Boil off sem imel 5 litrov. Enak je bil tudi pri odprtem sistemu. V T-kosu se je nabralo 2 dl kondenza. DMS-a v pivu nisem zaznal, tako da lahko rečem da takšen sistem deluje.
Mogoče bi šlo tudi s cevnim ventilatorjem (je dosti šibkejši) in popolnoma zaprtim sistemom. Ali pa poizkusit z regulacijo hitrosti ventilatorja/turbine. Pomembno je izenačit hitrost izparevanja v kotlu in hitrost vleka pare iz kotla. Ta projekt mi je kar dal mislit, sem mislil da bo bolj enostavno