Oprema

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ne razumem najbolje tvoje vprašanje...katera soda želiš združiti?
Če sta to corni soda ne vidim enega smisla. Če pa želiš združiti 5o lit. pivovarska soda za recimo cca 80lit. drozgalnik pa ravno tako.
Ker ga bos že premikal težko... se pa seveda da inox se lepo vari.

Nazadnje urejeno:

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik Tenere pravi:
No, da še sebe obdarim za novo leto : )
A ima kdo ta zapiralec steklenic iz Merkurja.
http://www.merkur.si/vrt-in-okolica/oprema-za-kletarje-grifo-zapiralec-rocni
Zanima me, če je v redu za fi 26 mm in če se da z njim zapirati tudi steklenice fi 29 mm oz. če je kakšna razlika od teh, ki jih ponuja pivovarium, moje pivo (na tem od merkurja piše, da ima rezervno zapiralno glavo in je najbrž mišljeno, da ima torej oba nastavka).

Jaz imam tega in dela kot mora. Je šlo že ogromno steklenic čez brez problema. Dobiš zraven tudi fi 29 nastavek. Sem pa postružil malenkost nastavek da se lažje steklenica snema.

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Imaste kakšne "home" tutorial za hlajenje piva? Predvsem me zanima katerega se lotit Couter Flow Chillerja ali Imersion? Priporočat nakup ali homemade?

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Imaste kakšne "home" tutorial za hlajenje piva? Predvsem me zanima katerega se lotit Couter Flow Chillerja ali Imersion? Priporočat nakup ali homemade?

Jaz sem bolj navijač Imersion (+ in - si lahko pogledaš na netu).
Nakup ali home made pa je odvisno do tega kakšno imaš opremo... ČE je ta home made potem je jasno...
grims-1.gif

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Jaz imam counter flow in je kul, razen če je zunaj pretoplo in posledično voda iz vodovoda. Razmišljam, da bi si za poletje nabavil še en immersion chiller, ki bi ga dal v posodo z ledom in bi preko njega šla voda v CF.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:

Do količin nekje do 60 litrov je bakrena spirala idealna.

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Nekako bom "gradil/nabavljal" čisto novo opremo, torej se še nasploh odločam kakšne količine inox loncev, inox sodov itd, kaj bi priporočali? Za začetek bom tako ostal na BIAB kasneje planiram na AllGrain

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik Tenere pravi:
No, da še sebe obdarim za novo leto : )
A ima kdo ta zapiralec steklenic iz Merkurja.
http://www.merkur.si/vrt-in-okolica/oprema-za-kletarje-grifo-zapiralec-rocni
Zanima me, če je v redu za fi 26 mm in če se da z njim zapirati tudi steklenice fi 29 mm oz. če je kakšna razlika od teh, ki jih ponuja pivovarium, moje pivo (na tem od merkurja piše, da ima rezervno zapiralno glavo in je najbrž mišljeno, da ima torej oba nastavka).

Jaz sem si takšnega izposodil od kolega. Imel je samo fi 26 nastavek. Meni osebno blo z njim grozno delati. Kot prvo moraš kar močno pritisniti, da zapreš flašo, ker ima majhno ročico in direktni prenos. Potem je pa izmet zaprte steklenice. Vsako moraš vrtet in dobesedno vn trgat. Za par 10 steklenic občasno ni panike. Če boš pa redno polnil po 50-100 steklenic se ga boš pa ZELO hitro naveličal. Je pa ta zapirač v Merkurju isti, kot ga imajo v pivovarskih štacunah. Če nočeš preveč zapravljat, ga imajo malo bolj ugodno tukaj: Grifo 26

Ti pa toplo priporočam tale zapiralec: Grifo 26/29 Res je 64€, ampak je taka milina delat z njim, da je vreden čisto vsakega centa. Prenos je preko zobnikov, kar pomeni da lahko flašo zapre 10 letnik b.p. Magnet prime zamašek, da ti ne odleti. Ima pa močno vzmet v izmetaču in ko dvigneš ročico, flaša ostane lepo na mestu in je ne rabiš vn trgat.

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Nekaj tednov nazaj smo se pogovarjali o odvajanju pare iz kotla preko kupole, cevi in ventilatorja. Ena ideja je tudi bila, da se po obodu kupole ali kotla naredi žleb kamor se bi voda zbirala in potem odtekala. No jaz sem se lotil odvoda s cevmi. Direktno nad kupolo sem namontiral kondenzacijsko past T kos ( na spodnji strani T kosa je odtok kondenzata, na zgornji gre pa para naprej v cev proti stropu in po stropu ven. Na koncu cevi je priključen radialni ventilator ( turbina).

Problem, ki se je pojavil pri tem sistemu je pojav vakuma v kotlu. Težavo sem rešil tako, da sem kupolo podložil oz dvignil za 1 cm nad kotlom. Potem se je pojavila nova težava in sicer premočan vlek turbine, tako da je pobrala temperaturo v kotlu. Temperatura je začela počasi padat. Zadevo sem rešil tako, da sem nad T-kosom in cevjo pustil razmak cca 1cm. Tako je bilo v kotlu dovolj temperature za vrenje in tudi vakuma vec ni bilo.

Boil off sem imel 5 litrov. Enak je bil tudi pri odprtem sistemu. V T-kosu se je nabralo 2 dl kondenza. DMS-a v pivu nisem zaznal, tako da lahko rečem da takšen sistem deluje.
Mogoče bi šlo tudi s cevnim ventilatorjem (je dosti šibkejši) in popolnoma zaprtim sistemom. Ali pa poizkusit z regulacijo hitrosti ventilatorja/turbine. Pomembno je izenačit hitrost izparevanja v kotlu in hitrost vleka pare iz kotla. Ta projekt mi je kar dal mislit, sem mislil da bo bolj enostavno
smile-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:

Problem, ki se je pojavil pri tem sistemu je pojav vakuma v kotlu. Težavo sem rešil tako, da sem kupolo podložil oz dvignil za 1 cm nad kotlom. Potem se je pojavila nova težava in sicer premočan vlek turbine, tako da je pobrala temperaturo v kotlu. Temperatura je začela počasi padat. Zadevo sem rešil tako, da sem nad T-kosom in cevjo pustil razmak cca 1cm. Tako je bilo v kotlu dovolj temperature za vrenje in tudi vakuma vec ni bilo.

Bravo, torej imaš dejansko predimenzionirano zračenje
aplauz.gif

(ponavadi imaš problem, da ne potegne dovolj
smile-1.gif
)

p.s.: glede na to, da imaš torej precej vleka čez pokrov (ergo ga precej ohladi), ti ful kondenzira na pokrovu in teče okoli, ali ti vse kar je steče čez odtok v Tkosu?

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:

Bravo, torej imaš dejansko predimenzionirano zračenje
aplauz.gif

(ponavadi imaš problem, da ne potegne dovolj
smile-1.gif
)

p.s.: glede na to, da imaš torej precej vleka čez pokrov (ergo ga precej ohladi), ti ful kondenzira na pokrovu in teče okoli, ali ti vse kar je steče čez odtok v Tkosu?

V kotlu ni vakuma, tako da kondenzira enako kot s samim pokrovom. Kondenz se nabere vecinoma v navpicni cevi (od kotla do stropa) in pade nazaj v Tkos. Ostalo paro pa potegne ven in kondenzira zunaj. Je pa narejen padec od stene do Tkosa, tako da nic ne pride v kotel, razen tisto kar se nabere do Tkosa. Se pa nabere za 2dl kondenza v Tkosu, ki gre v odtok. Ja, zračenje je pa re u iber hehe. Si odprem vrata na momente, da mi ne posesa zrak iz prostora
smile-1.gif

Nazadnje urejeno: