Oprema

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Buhne... Ce pise da zmore 2000W se ne hecaj z >150% nazivne max obremenitve! Odvisno od elementa, ce zadeva laufa na obicajen rele, preprosto s tem krmilis en 20A kontaktor, ce je ssr rele imas pa tezavo...

Edit: pise da je on/off ergo bi moralo laufat. Gres v merkur po kontaktor (~20€) in voila. Ce nisi domac v elektroniki povej in ti narisem shemo...

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Niti približno si nisem na "ti" z elektro zadevami. Znam žarnico zamenjat, to je pa to
smile-1.gif
Zato pa mi je všeč plug&play varianta.
Potem bi lahko tudi klasični STC-1000 nekako predelal, če prav razumem? je samo 10A

Nazadnje urejeno:

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Točno tako. STC imaš kot krmilno enoto, ki krmili kontaktor kateri poganja grelec.

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Super! Če mi še samo napišete točno kateri kontaktor naj kupim, pa ste mi ogrooomno pomagali
smile-1.gif
STC imam pa vedno 3 na zalogi.

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Super. Bom kar silikonsko kupil, da bo mir pa da bo dober pir.

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Sem na hitro narisal principelno shemo. Velja tako za eno kot večfazna bremena, pač, izbere se ustrezni kontaktor. Princip krmiljenja/vezave je, da nam STC kontroler ne preklaplja direktno bremena, ampak preklaplja kontaktor, ki preklaplja breme.

Torej rabimo: kontaktor in priključni kabel ter še malo žice, ki naj bo ustreznega preseka (!).
-> kontakta A1 in A2 sta krmilna, ko spustimo čez tok, se sklene kontakt med 1 in 2 ter med 3 in 4.
-> čez en kontakt (1 in 2) vodimo nulo (N - modra) ter fazo (L - rjava)
-> kontaktor naj bo dvopolni, da hkrati odklaplja N in L. V primeru enofaznega paziti, da preklapljamo fazo, ne nule (!)
-> zemljo povežemo na ohišje grelca, če ga ima. Varnost v primeru prebitja grelca.
-> nulo povežemo na krmilni kontakt A2
-> fazo za krmilni kontakt vodimo najprej na STC, iz njega pa na krmilni kontakt A1

Lp
2511988-stc-kontaktor.png

Priponke

• 2511988-stc-kontaktor.png
    2511988-stc-kontaktor.png
    156,8 KB · Ogledi: 784

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Tip kontaktorja se izbere glede na grelec; za enofaznega bo čisto ok levi, za recimo trifazni grelec se po tem vzame 4polni kontaktor (desno).

(pri enopolnem paziti na oznako pri nakupu: tale na sliki ima oba kontakta odprta in jih sklene ob napetosti, obstaja pa tudi opcija, kjer je en kontakt vedno skjenjen in se izmenjavata. Ni primerno za naše potrebe v tem primeru)
2511990-kontaktor.png

Priponke

• 2511990-kontaktor.png
    2511990-kontaktor.png
    454,2 KB · Ogledi: 397
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Jah, končno sem si spet vzel malo časa za pivovarstvo... tole sem zrisal za uvod, po tem sem pa "zase" sestavil, končno v škatli, svoj krmilnik za kuhanje. Ker sem in bom verjetno še nekaj časa na budgetu, pač porabim kar je pri hiši. Tako imam za gretje eno "staro" plato s štedilnika, elektronika se sestoji iz:
- arduino nano
- 4x rele
- 0,92'' OLED display
- 4 tipke za navigiranje po meniju
- 12V napajalnik
- dva šalterja, en za glavno napajanje, en za obtočno črpalko (a-da lahko po svoje prižgeš/ugasneš, b-dodatni rele bi moral kupovat
grin1.gif
)

programsko sem si priravil 3 načine:
-> ročno (plata ima 7 stopenj, kar pride prav za boil)
-> pre-heat da pogreješ vodo na določeno temperaturo
-> mash z opcijo štirih stepov, vsak s svojim timerjem

Sem kaj pozabil?
cheer.gif

Aja, projekt za naslednji vikend... če bo šlo v memorijo, podpret push-notifications, da bo zadeva na telefon javljala, kdaj je na kteri stopnji in kdaj je konc
aplauz.gif

2512122-thumb_IMG_4959_1024.jpg

Priponke

• 2512122-thumb_IMG_4959_1024.jpg
    2512122-thumb_IMG_4959_1024.jpg
    124,8 KB · Ogledi: 321

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Težko komentiram, načeloma majhen volumen vs. velika luknja mogoče ne naredi bistvene razlike. Braumaister ima tudi precej težav s segrevanjem pa slabim boilom, tako da mogoče je taka kupola tudi nuja (če recimo kuhaš pozimi na mrazu).

Če ne uporabljaš sladov ki so bogati s SMM (iz katerega nastaja DMS) in imajo piva veliko arome (slad/hmelj/kvas) bi se dalo spravit pivo brez zaznavnega DMSja čez tudi z pokritim loncem oz. malo luknjo. Problem DMSja bi se moral videt v npr. lagerjih; pilsner slad ki ima največ SMMja in pa nevtralni profil brez izrazite arome, ki potem pokaže vse napake.

Vsekakor če boš preizkušal sporoči rezultat!
zmaga.gif
Pravkar našel test s pokrovom in brez. Zanimivi rezultati
smile-1.gif

http://brulosophy.com/2016/10/31/the-boil-lid-on-vs-lid-off-exbeeriment-results/

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Težko komentiram, načeloma majhen volumen vs. velika luknja mogoče ne naredi bistvene razlike. Braumaister ima tudi precej težav s segrevanjem pa slabim boilom, tako da mogoče je taka kupola tudi nuja (če recimo kuhaš pozimi na mrazu).

Če ne uporabljaš sladov ki so bogati s SMM (iz katerega nastaja DMS) in imajo piva veliko arome (slad/hmelj/kvas) bi se dalo spravit pivo brez zaznavnega DMSja čez tudi z pokritim loncem oz. malo luknjo. Problem DMSja bi se moral videt v npr. lagerjih; pilsner slad ki ima največ SMMja in pa nevtralni profil brez izrazite arome, ki potem pokaže vse napake.

Vsekakor če boš preizkušal sporoči rezultat!
zmaga.gif
Pravkar našel test s pokrovom in brez. Zanimivi rezultati
smile-1.gif

http://brulosophy.com/2016/10/31/the-boil-lid-on-vs-lid-off-exbeeriment-results/

zmaga.gif

Vseeno moram komentirat (napačno) izvedbo poskusa. Kuhanje v manj kot polovici volumna lonca (v 15gal so kuhali manj kot 7gal) je enako problematično kot kuhanje s pokritim loncem (para namreč kondenzira tudi na stranici lonca).

Uporabljali so nemški sev kvasa (W-34/70 -> Weihenstephan sev) ki je znan po produkciji DMSja oz. na splošno žvepla. Tako da je že v fazi fermentacije nastalo nekaj DMSja.

Pa 7% lager ni ravno referenca za "clean" profil v kateremu bi se dalo čutit DMS!
grin1.gif

Pod črto je najbrž bil DMS prisoten v dokaj visokih nivojih v obeh pivih, zato ni bilo opazne razlike. Enako zaradi profil piva DMS ni bil moteč.

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Pismo je mali ekran, ni glih za moje oči;). Drugače pa dobro zgleda, verjamem da tudi dela tako. Si že testiral delovanje... Ali si programske kode sam napisal? Če imaš cajt daj še to v DIY temo vrži.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Koda je komplet moja, od menija do PID prilagoditvenega algoritma. Hec je bil v tem, da ima ta plata grozen overshot (ko jo ugasneš še cca 5min temperatura narašča in si 3C v plusu in je treba to upoštevat, ker brez tega, izgubiš ~20min), nekje mislim da sem že objavil fotko, kako deluje algoritem (znotraj pol stopinje mi drži mash), ostalo (timerji) je nadstandard-luksuz. Ne vem, če sem pri kakem takem kontrolerju videl, da lahko vneseš mashing profil in da sam dela...
LCD je bil na zalogi (0,96'' OLED), čakam večjega (4x20char, dimenzijsko bo x6 površine). Je pa vidljivost vseeno super, niti pa ni to najmanjša velikost teksta, ki ga ta display podpira
redface-1.gif

objavim še malo dokumentacije enkrat ob priliki, če bi bil pa nek širši interes, lahko pa tudi eno miniserijo damo narest, čudobožje, kak poceni kitajci nardijo tiskano vezje
smile-1.gif

Aja, od znotraj pa takole. Lahko bi blo lepse, lahko bi blo pa mnogo slabse
grin1.gif

lp
2513336-image.jpg

Priponke

• 2513336-image.jpg
    2513336-image.jpg
    191,8 KB · Ogledi: 344
Nazadnje urejeno:

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ja res bravo. samo še grelce nabavim ( zna trajat) pa sem takoj za miniserijo tegale TOP izdelka;)). Izgled sploh ni toliko važen kot je funkcionalnost, tako da tista pripomba z velikostjo ekran naj ne bo mišljena kot slaba.

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
Pozdravljeni,
želim združiti dva soda za pivo v enega, je kdo že kaj takega počel, na kaj je treba biti pozoren, je to sploh izvedljivo?
hvala za nasvete