Oprema

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Alternativa perforiranemu plehu je tudi inox žična mreža oz. tkanina (se uporablja večinoma ravno za filtre), če imaš nosilno konstrukcijo narejeno (aka lonec brez dna) potem lahko navariš, zalotaš oz. kako drugače fiksiraš gor tudi mrežo ki je "precej" cenejša od pločevine.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Alternativa perforiranemu plehu je tudi inox žična mreža oz. tkanina (se uporablja večinoma ravno za filtre), če imaš nosilno konstrukcijo narejeno (aka lonec brez dna) potem lahko navariš, zalotaš oz. kako drugače fiksiraš gor tudi mrežo ki je "precej" cenejša od pločevine.

Ko smo ravno pri tem, razmišljam da grem z vreče na posebej mash-er (moti me omejena količina sladu in pa polivanje pri dvigovanju vreče iz lonca). Imam 70l inox vinski sod z pipo, vreča pade noter kot ulita lepo zavihana čez rob na vrhu, sod bi dobro izoliral.
Delal bi navaden single infusion mash in pa batch sparge (mash spustim ven in potem še enkrat ali dvakrat nalijem sparge vodo, premešam, počakam 10 min in drain out). Skrbi me edino, ker je pipa obstrani in ne na sredi kot pri večini false bottom masher-jih, da ne bo učinkovitost slabša zaradi odtekanja samo ob strani...
So skrbi odveč?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Poglej dve strani nazaj, počasi uresničujem podoben plan kot ga imaš ti. Torej, 50l sod, grelec, cirkulacija. Par fotk (tudi graf gretja z 2,2kW grelcem) sem objavil pod RaspberiPi temo. (kar se programiranja tiče... nisem še podprl receptov, ker še ni bilo potrebe + moram par batchov zraven sedet, da vidim da res v piko deluje)

Edino kjer se mi je zataknilo je ta notranja posoda-košara, ker preprosto ne dobim človeka, ki bi mi zadevo naredil (in da ne dam za pol BMja)
rolleyes-1.gif
Tako da se toplo priporočam za info, kje boš to zadevo dobil.

Odisej, kakšen lonec pa imaš? Odrezan sod ali 50 litrov inox? Daj me na ZS kontaktiraj, če imaš INOX, da ti eno slikco pošljem, ker imam nekaj viška doma v ta namen narejenega ....
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Alternativa perforiranemu plehu je tudi inox žična mreža oz. tkanina (se uporablja večinoma ravno za filtre), če imaš nosilno konstrukcijo narejeno (aka lonec brez dna) potem lahko navariš, zalotaš oz. kako drugače fiksiraš gor tudi mrežo ki je "precej" cenejša od pločevine.

Ko smo ravno pri tem, razmišljam da grem z vreče na posebej mash-er (moti me omejena količina sladu in pa polivanje pri dvigovanju vreče iz lonca). Imam 70l inox vinski sod z pipo, vreča pade noter kot ulita lepo zavihana čez rob na vrhu, sod bi dobro izoliral.
Delal bi navaden single infusion mash in pa batch sparge (mash spustim ven in potem še enkrat ali dvakrat nalijem sparge vodo, premešam, počakam 10 min in drain out). Skrbi me edino, ker je pipa obstrani in ne na sredi kot pri večini false bottom masher-jih, da ne bo učinkovitost slabša zaradi odtekanja samo ob strani...
So skrbi odveč?

Sem imel taisti problem in je dejansko slabši izkoristek....sem pa zadevo rešil tako da sem na luknjo od izhoda (iz notranje strani) namontiral tako dolgo inox cevko, da pride ravno do sredine polmera. Stvar funkcionira. Izkoristek je sedaj slabih 80%
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Alternativa perforiranemu plehu je tudi inox žična mreža oz. tkanina (se uporablja večinoma ravno za filtre), če imaš nosilno konstrukcijo narejeno (aka lonec brez dna) potem lahko navariš, zalotaš oz. kako drugače fiksiraš gor tudi mrežo ki je "precej" cenejša od pločevine.

Ko smo ravno pri tem, razmišljam da grem z vreče na posebej mash-er (moti me omejena količina sladu in pa polivanje pri dvigovanju vreče iz lonca). Imam 70l inox vinski sod z pipo, vreča pade noter kot ulita lepo zavihana čez rob na vrhu, sod bi dobro izoliral.
Delal bi navaden single infusion mash in pa batch sparge (mash spustim ven in potem še enkrat ali dvakrat nalijem sparge vodo, premešam, počakam 10 min in drain out). Skrbi me edino, ker je pipa obstrani in ne na sredi kot pri večini false bottom masher-jih, da ne bo učinkovitost slabša zaradi odtekanja samo ob strani...
So skrbi odveč?

Pa če imaš namenski sod za drozganje vrži vrečo stran pa naredi kot se zagre. Sod imaš, torej rabiš samo še perforirano dno oz. glej tiste moje "poor man" ideje s opleti.

Ja odtok je fino da je na sredini, kar ni problem naredit tako da podaljšaš cev na nek način. Sodi imajo ponavadi 1/2 ali pa celo 3/4 navoj (notranji) in v njih lepo sede navojni podaljšek (cevka z navojem) tako da ni potrebe po kakšni ekstremni predelavi.

Sem grem tudi sedaj na 80l inox drozgalnik, samo sem se malo "izprsil" bolj v profi sceno!
grin1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Kaj pravite na pokrov na kotlu za kuhanje piva, ki ima odprtino fi 10cm za odvod pare preko cevi v kateri je vgrajen cevni ventilator? Pokrov je iz inoxa. Ali je to dovolj, da izpari DMS ven?
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Odvod pare oz hitrost ventilatorja mora biti večje od nastajanja vodnih kapljic na/pod pokrovu. Lokalni odsesovalni sistemi so namenjenu ravno temu. Precej tega se uporablja v farmacevtiki in v industriji oz. tam kjer so snovi škodljive za zdravje.
Najbolje bi bilo da imaš ne ventilatorju frekvenčni pretvornik,da boš lahko nastavljal in prilagajal hitrost ventilatorja in pa še oblika pokrova naj bo konkavna ( gledano od spodaj). Mogoče bi bilo celo bolje, da bi zmanjšal presek odvoda in s tem povečal pretok zraka. S tem ko poveča pretok se izogneš vračanju vodnih kapljic, ki se bodo nabirale na cevi.
Kakšno imaš pa posodo oz dimenzije pokrova? Kakšne ventilator imaš v mislih?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Kaj pravite na pokrov na kotlu za kuhanje piva, ki ima odprtino fi 10cm za odvod pare preko cevi v kateri je vgrajen cevni ventilator? Pokrov je iz inoxa. Ali je to dovolj, da izpari DMS ven?

Problem je da bo DMS (oz. para katere del je) kondenziral na pokrovu ker bo ta 100% hladnejši od spodnjega dela lonca (pod 100C). Tako da tudi če ti vlečeš paro ven je to le en del pare ki drugače izhaja iz piva, večji del jo bo kondenziralo in se vračalo v lonec. Tu je pa sedaj problem ker DMS, ki se tvori med vretjem in hitro hlapi gre nazaj v lonec in imaš recept za katastrofo.

Pri industrijskih "loncih" se uporablja dva principa reševanja problema s kondenzacijo pare ki jo ventilator ne utegne povleči ven.

Prvi in najstarejši je uporaba bakra, ki DMS pretvori v druge (neškodljive) spojine. Bakrena kapa mora bit taka da se kondenzirana vlaga po njej vrača nazaj v lonec po najdaljši poti (oblika zvona/kupole), enako je izkjučno pri temu principu skoraj nujno da je tudi sam lonec bakren ker s tem se potencialno vrnjen DMS še vedno lahko pretvori v loncu in se ne nabira v pivu. Velikokrat stari sitemi ki delujejo na tak način ne uporabljajo prisilnega vleka in imajo "dimnike" samo za izravnavo pritiska.

Sodobni inox kotli (tudi z bakrenimi glavami) uporabljajo pa pretežno lovilce kondenzata, ki potem odteka ločeno v odtok. Torej kapa spet v zvon in karkoli priteče po njej gre v obroč ki obdaja pokrov, ta pa ima odtok. Tako da kar kondenzira nikoli ne pride nazaj v pivo.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Aha tako je to... imam kupolast pokrov, lonec je pa cca 70 litrov. Ok potem vidim rešitev v tem, da na notranji rob pokrova privarim 'žleb' z odtokom? Utiševalec, ali si hotel povedat, da sam odtok ni dovolj, da mora bit tudi pokrov bakren?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Če ti teče kondenz po pokrovu na rob in uloviš tole na robu (in urediš "odtekanje" ven iz lonca) potem ne rabiš bakra. Taka rešitev je čisto ok in se kar pogosto uporablja. Ponavadi je DIY rešeno tako da ima lonec na zunanjem robu dodaten obroč in potem kupola stoji na tistem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Težko komentiram, načeloma majhen volumen vs. velika luknja mogoče ne naredi bistvene razlike. Braumaister ima tudi precej težav s segrevanjem pa slabim boilom, tako da mogoče je taka kupola tudi nuja (če recimo kuhaš pozimi na mrazu).

Če ne uporabljaš sladov ki so bogati s SMM (iz katerega nastaja DMS) in imajo piva veliko arome (slad/hmelj/kvas) bi se dalo spravit pivo brez zaznavnega DMSja čez tudi z pokritim loncem oz. malo luknjo. Problem DMSja bi se moral videt v npr. lagerjih; pilsner slad ki ima največ SMMja in pa nevtralni profil brez izrazite arome, ki potem pokaže vse napake.

Vsekakor če boš preizkušal sporoči rezultat!
zmaga.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Sedaj varim zunaj, namen pa imam varit v notranjem prostoru in problem je ker se mi nabira vlaga na stropu..., tako da sporočim rezultat ko preizkušam zadevo. Hvala zaenkrat
smile-1.gif
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Odpreš okno/vrata in zraven kotla daš ventilator, da razpiha vse kar se ven izpari. Testirano na 100l kotlu in nizkem stropu (240). Dela kot šus in nimam več kapljice na stropu. Čeprav si bom namontiral napo z ventilatorjem nad kotel, ker se bom čez kak mesec prehladil ob na stežaj odprtih garažnih vratih ... :D
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
(samo pazi na CO, če delaš na piln)

Jaz pa ravno zaradi vlage ne upam kuhat v kuhinji, napi navkljub. Da mi ne bi slučajno čisto namočilo prostora, ker tistih par litrov le ni tak zanemarljivo malo...
rolleyes-1.gif


Je kak junak, ki upa priznat, da kuha AG v bivalnem prostoru (torej, ne le-temu-namenjeni kuhinji) in nima "problemov" po tem
wink-1.gif
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Nekajkrat sem kuhal zdaj na hodniku pred odprtimi vrati krušne peči in priprtimi vhodnimi in/ali kletnimi vrati. S tem se ustvari lep vlek iz vhoda/kleti skozi dimnik, ki odvaja vlago (večino). In tudi zaradi vleka, je dovod svežega zraka na hodnik zadosten. Zaenkrat nisem imel še težal. Pa sem že kdaj imel težave (glavobol), pri intenzivni kuh i(kosila, ne piva) na štedilniku na drva .

Se to smatra kot bivalni prostor?
grims-1.gif
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
(samo pazi na CO, če delaš na piln)

Jaz pa ravno zaradi vlage ne upam kuhat v kuhinji, napi navkljub. Da mi ne bi slučajno čisto namočilo prostora, ker tistih par litrov le ni tak zanemarljivo malo...
rolleyes-1.gif


Je kak junak, ki upa priznat, da kuha AG v bivalnem prostoru (torej, ne le-temu-namenjeni kuhinji) in nima "problemov" po tem
wink-1.gif

Nope, na štrom delam. Sem pa okupiral garažo za AG. V kuhinji so me postrani gledali že ko sem tistih par litrov ekstrakta povrel :D
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Je kak junak, ki upa priznat, da kuha AG v bivalnem prostoru (torej, ne le-temu-namenjeni kuhinji) in nima "problemov" po tem
wink-1.gif

V kuhinji ali kopalnici
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
(samo pazi na CO, če delaš na piln)

Jaz pa ravno zaradi vlage ne upam kuhat v kuhinji, napi navkljub. Da mi ne bi slučajno čisto namočilo prostora, ker tistih par litrov le ni tak zanemarljivo malo...
rolleyes-1.gif


Je kak junak, ki upa priznat, da kuha AG v bivalnem prostoru (torej, ne le-temu-namenjeni kuhinji) in nima "problemov" po tem
wink-1.gif

jaz kuham sicer v kuhinji, ko zavre odprem okni na nasprotnih straneh. ko je konec kuhanja okni zaprem in prižgem razvlaževalnik zraka (Zibro), ki potem v teku noči pobere iz prostora cca 3l vode. nobenih problemov.
(zdaj sem opazil narekovaje pri problemih. ja, "problemi" so potem, ko pride draga in se popajo tla in nek čuden vonj je, imam sicer srečo, da lahko kuham v gostinski kuhinji, ki sicer ni v drugi uporabi, drugače bi bili pa "PROBLEMI" :) ...)
 
Nazadnje urejeno: