Oprema

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Tudi mene bi zanimalo, kje (razen baubau štacun) imajo recimo malo bolj pestro izbiro tega materiala? Ko gledaš po raznih vodovodnih oddelkih je vse pocinkano, že kromirani deli so nadstandard, kaj šele da bi dobil komade iz inoxa
rolleyes-1.gif

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
On line trgovin z INOX ventili imaš veliko. Cene so pa takšne kakršne pač so in kvaliteti izdelave primerne. Če pogledaš na Aliexpress najdeš od kitajcev enako za nekaj manj denarja.
Poglej še Polsinelli.it in pa nekdo od furomašev je linkal angelhomebrew.co.uk, ki ima tudi precej izbire.

mdm pa ne poznam, bi bilo za pogledat, sploh če imajo štacuno in si dejansko ogledaš kaj boš kupil.

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Tako na brzino ima angelhomebrew.co.uk podobne cene kot Kitajci... Samno poštnina je pa drugo iz Združenega kraljestva ...

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Sem ze delal z njimi, nikoli bil v trgovini. Je samopostrezba, ali mors tja prit z vsem znanjem in vedenjem kaj tocno isces?
smile-1.gif

Po veš za pultom svoje želje
wink-1.gif

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Tudi mene bi zanimalo, kje (razen baubau štacun) imajo recimo malo bolj pestro izbiro tega materiala? Ko gledaš po raznih vodovodnih oddelkih je vse pocinkano, že kromirani deli so nadstandard, kaj šele da bi dobil komade iz inoxa
rolleyes-1.gif

Za inox vodovodni material poznam Kamm. Maloprodaja je v Šenčurju (poslovna cona takoj za AC izvozom Kranj vzhod). Sicer pa kakšna druga trgovina z navtično opremo. Tam so vsi fitingu inox
wink-1.gif

Sicer pa www.angelhomebrew.co.uk/ (Anglija) za kaj bolj specifičnega.

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Je je uporabna in še kako... Jaz bi zamenjal pipo za eno bolj INOX in pa tako da lahko pretok reguliraš. Tale je bolj ON/OFF. za začetek je pa tudi ta čisto OK.
Lahko jo imaš za BIAB ali pa kar za običajno drozganje ali pa samo za segrevanje vode za spiranje sladice. Uf možnosti je veliko.
Na začetku sem tudi jaz razmišljal o nečem podobnem, potem sem se pa odločil bolj za gverila brewing... Plin, home made vreča, škripec v strop ipd... pač bolj pocen, ker sem bolj reven;).

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
na netu sem našel češki forum na katerem je govora prav o tem. pišejo da je pipica problem, baje ima nestandarden navoj. glede samega grelca (2kw) pravi, da mu ne zavre, če pokrov ni zaprt, doseže največ 95 C. toliko mislim da sem razumel prevedeno z googlom. (btw se sprašujem ali ima ta Čeh vse koleščke na svojem mestu, ker nekaj sanja, da bi predelal iz 2kw na 2050w - ne vem kaj naj bi to spremenilo...)
na mimovrste pa eden pravi, da pipica ni uporabna za točenje vroče tekočine, ker da se material razteza in zapre prehod tekočini.
denar se tudi meni ravno ne valja po hiši, zato ne bi rad nabavil kakšne neuporabne krame, je pa v leclercovi ponudbi za 68 eur, zato sem prišel na to idejo.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Najprej pozdrav in pohvala vsem pivovarilcem v tej temi - tako za vaše tekoče rezultate kot za odlične in res koristne prispevke na forumu.

Tudi mene je zamikalo, da zaključim z ekstrakti in začnem s pravim "švasanjem piva". Plan je narediti sistem za varjenje v eni posodi - neka domača različica BM, GF oz. Brew Bossa. Se pravi 50 litrski lonec z električnim grelnikom, notranja posoda za slad, recirkulacija s črpalko in kontroler. In pridem do naslednjih vprašanj:

- Je za notranjo posodo (malt tube) bolje uporabiti cev/lonec s polnimi stranicami in perforiranim dnom (kot imata BM in GF) ali košaro, kot ima recimo Brew Boss? Je pri kateri obliki boljša efektivnost ali naj bom pozoren samo na ceno?
- Je kakšna omejitev glede moči grelca? Vidim, da je večina vgrajenih grelcev okoli 2.000 W. Je to zaradi preventive pred tem, da se pivina ne prismodi in se vse ogreva počasneje ali zaradi preventive pred preobremenitvijo elektro napeljave? Na voljo imam sicer tudi 3 fazni priklop (3x25 A). Sam bi seveda raje vzel kaj močnejšega (recimo 5 kW), da se čimprej dosežeta željena temperatura drozganja oz.vrenje.
- V oko mi je padel Grainfatherjev novi kontroler KLIK.120€ se mi zdi sprejemljiva cena, glede na to, da je Plug'n'play in kaj ponuja. Se za ta denar dobi kaj primernejšega (bolj kot je plug'n'play, raje vidim
smile-1.gif
)? Je lahko kak problem, ker bi jaz imel samo 1 grelec, ta kontroler pa je najbrž sprogramiran za 2 različna grelca, ki sta v GF, in samodejno upravlja z njima?

Hvala za mnenja in komentarje, ostale drobnarije še sledijo
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
1. pri all in one si sistemih imaš različne načine cirkulacije od tega tudi odvisi kakšna je oblika posode, BM recimo poriva vodo od spodaj gor, zato mora imeti cele stranice da ustvari vodni stolp. Tudi pri izpiranju od zgoraj navzdol je bolje če ima voda pot čez cel slad in ne da pronica pri robu ven. Če pa imaš dobro mešanje (močno pumpo ipd.) lahko pa uporabiš tudi košaro. Skratka bistveno je da je potrebno vedet da se slad zaradi gravitacije (brez mešanja) slejkoprej zbije na dnu in način kako preko njega teče voda mora bit tak da sladica dosega vse dele sladu (kar recimo pri košari najbrž ne bo optimalno).

2. moč grelca nima veze dokler je grelec dobro zaščiten pred svinjarijo, omejitve pri domačih sistemih so ponavadi na varovalkah. 3-2kw je klasika. Imajo pa vsi tile sistemi po mojem mneenju dokaj mejne grelce, recimo 50l BM (3kw grelec) se je v blagem vetriču sredi poletja izkazal ravno za silo pri vretju oz. bi lahko bilo vretje malo boljše. Enako traja da se segreje voda urco/dve .. ne vem no, če imaš opcijo daj več oz. zaradi bolšee regulacije raje dvoelementni grelec (dva ločena grelca).

3. glede kontrolerja odvisno koliko udobja želiš, tole kar je dal grainfather ven je kar zanimivo in se dosti govori o njem. Za začetek sicer lahko upravljaš tudi polavtomatsko s temperaturnim kontrolerjem in stikalci.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Hvala, Utiševalec za tole ekspresno rundo! Kapo dol!

1. Razmišljal sem o spiranju od zgoraj (zdi se mi preprosteje - ni potreben centralni vijak v loncu za fiksiranje posode, črpalko bi montiral isto kot BB in GF, se pravi za izpustnim ventilom in ni potrebno vrtati dna in montirati spodaj). Torej košaro lahko črtam. Se ti črpalka, kot jo ima GF, zdi dovolj ali bi svetoval kaj drugega?

2. Kaj si imel v mislih z zaščito grelca pred svinjarijo? Kolikor sem videl, se glede tega pogosto omenja, da so SS grelci zaželjeni ravno zaradi efektivnega čiščenja. Je res tolikšna razlika pri čiščenju klasičnega in SS grelca, ker v ceni se kar pozna?

3. Od kontrolerja predvsem želim, da lahko temperature (tudi več stopenj) vnesem vnaprej, pred kuhanjem, torej da jih ne vnašam sproti za vsak korak. Poleg tega bi želel nekaj shranjenih nastavitev temperatur receptov v spominu kontrolerja. Nekaj podobnega ima tudi ArdBir, se mi zdi?
Če se odločim za dva ločena grelca, to kakorkoli vpliva na zahtevnost regulacije (da bi recimo morala preklapljati med njima) oz. ali ima kateri kontroler to boljše rešeno kot drugi?

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
2kW za 50l lonec (40l neto pivine) je kar malo malo. Jaz mam 6kW za 100 l lonec (80l neto) in se zelo dobro obnese pri vretju. Zate bi bilo nekje 3kW prav fajn. 50l BM je 50l NETO, bruto ima nekje 75-80 volumna zato je 3kW malo premalo na prepihu...

Karkoli nad 3kW, če že vztrajaš pri 5kW (čeprav je čisti overkill po mojem), pa pejdi na trifazno. Enofazni 5kW pokuri 22-23A na tisti fazi. Fino maš 3x25A glavne varovalke. Ampak pazi, kaj že imaš na isti fazi (bognedaj kako pečico, kuhalno ploščo, pomivalec). Ti hitro pridela tiste dodatne 3A, da prebiješ omejitev. Novi elektronski števci so občutljivi kot hudir. In ti bo štrom vn metalo, da bo veselje.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Poglej dve strani nazaj, počasi uresničujem podoben plan kot ga imaš ti. Torej, 50l sod, grelec, cirkulacija. Par fotk (tudi graf gretja z 2,2kW grelcem) sem objavil pod RaspberiPi temo. (kar se programiranja tiče... nisem še podprl receptov, ker še ni bilo potrebe + moram par batchov zraven sedet, da vidim da res v piko deluje)

Edino kjer se mi je zataknilo je ta notranja posoda-košara, ker preprosto ne dobim človeka, ki bi mi zadevo naredil (in da ne dam za pol BMja)
rolleyes-1.gif
Tako da se toplo priporočam za info, kje boš to zadevo dobil.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Ali bi bila tale napravica uporabna za kuhanje piva?
npr. po biab metodi?
https://www.mimovrste.com/elektricni-lonci/hyundai-posoda-za-kuhanje-pc200

Seveda se obnese. Jaz uporabljam podobnega (drug proizvajalec) za gretje vode za drozganje in spiranje. Cca 1 ura za segretje 27 litrov na 70stC ...

Jaz bi ga uporabil tudi za mash, kakšen spodoben termostat (STC 1000) vežeš vmes in ti bo temp. reguliral znotraj stopinje...
Minus je majhna kapaciteta...

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Edino kjer se mi je zataknilo je ta notranja posoda-košara, ker preprosto ne dobim človeka, ki bi mi zadevo naredil (in da ne dam za pol BMja)
rolleyes-1.gif
Si razmišljal o manjšem inox sodu? Sam bi vzel 25 l, spodaj odrezal dno, pustil ob strani manjši rob in nanj položil lažno dno.

Ko smo pri lažnem dnu - kje ga kupiti? Menda obstajajo že primerno naluknjane inox pločevine?

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
rolleyes-1.gif
Si razmišljal o manjšem inox sodu? Sam bi vzel 25 l, spodaj odrezal dno, pustil ob strani manjši rob in nanj položil lažno dno.

Ko smo pri lažnem dnu - kje ga kupiti? Menda obstajajo že primerno naluknjane inox pločevine?

Ebay je poln tega... Kupiš že na mero odrezane, lahko izbiraš kupole, ravne na nogicah, zložljive za lažje rokovanje itd...

ČE bi pa sam delal pa http://www.inoxcenter.si/okrogle-perforacije , samo vprašanje kok se ti splača...