Oprema

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Sweet, hvala! Mi pa nekaj ne gre v račun, glede na to kar se povsod piše:

ALE PROFILE
Chill wort to 64°-65° prior to pitching yeast
SP0: 66°
dh0: 72 (3 day ferment)
SP1: 66°
dh1: 12 (.5 day free-rise/ramp up)
SP2: 70°
dh2: 72 (3 day attenuation/diacetyl rest)
SP3: 70°
dh3: 60 (2.5 day ramp down)
SP4: 33°
dh4: 0

Torej, tole pravi (berem prav?), da:
-> najprej ohladiš na ~17,8-18,3C. Dodaš kvas.
-> Držiš na 18,8C 3dni.
-> V 12h pustiš, da se dvigne na 21C in pustiš 3 dni.
-> V 2,5dneh spustuš na 0,6C.

Torej, če seštejemo 3+0,5+3+2,5 = 9 dni. Tole se mi zdi mal malo za fermentacijo, ne pušča(mo) ponavadi vsaj dva tedna v fermentatorju?
confused-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.984
9.526
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Rabis samo za spremljanje temperature ali za regulacijo?

Še eno vprasanje...zadnjic sem bil pri kolegu in mi je kazal avtomatiko enega (priznanega) vinarja, kako imajo nastavljene temperaturne profile fermentacije, torej, glede na sorto, sod, koliko casa je noter,... Ali se pri ale pivih (lahko) gremo kako tako komplikacijo, oziroma, ali je kje za sorto/kvas kje predpisano-priporoceno, kako bi bilo najbolj optimalno vodit fermentacijo?
smile-1.gif

Seveda, kontrolirana fermentacija daje najboljše rezultate in izboljša ponovljivost. Seveda se pa ne da kar tko na splošno, bolj stvar recepta, se mi zdi.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Sweet, hvala! Mi pa nekaj ne gre v račun, glede na to kar se povsod piše:

ALE PROFILE
Chill wort to 64°-65° prior to pitching yeast
SP0: 66°
dh0: 72 (3 day ferment)
SP1: 66°
dh1: 12 (.5 day free-rise/ramp up)
SP2: 70°
dh2: 72 (3 day attenuation/diacetyl rest)
SP3: 70°
dh3: 60 (2.5 day ramp down)
SP4: 33°
dh4: 0

Torej, tole pravi (berem prav?), da:
-> najprej ohladiš na ~17,8-18,3C. Dodaš kvas.
-> Držiš na 18,8C 3dni.
-> V 12h pustiš, da se dvigne na 21C in pustiš 3 dni.
-> V 2,5dneh spustuš na 0,6C.

Torej, če seštejemo 3+0,5+3+2,5 = 9 dni. Tole se mi zdi mal malo za fermentacijo, ne pušča(mo) ponavadi vsaj dva tedna v fermentatorju?
confused-1.gif

Način spreminjanja temp. je ok, časovne intervale pa prilagajaš svoji situaciji (recept, kvas itd...)
Temperaturo držiš na okoli 18C dokler je aktivna fermentacije (veha piha na polno), ko se po nekaj dneh veha ustavi, dvigneš temp. na cca 20-21h, vendar boš moral dogrevati, samo od sebe se ne bo dvignilo (če nimaš prostor tako topel) na tej temp pustiš še nekaj dni (lahko meriš gravitacijo) ko je gravitacija nekako konstantna, veha ne ropota več, lahko spustiš na 14-15C (zorenje, nekateri pretakajo takrat v sekundar) in tako pustiš recimo dva tedna. Pred flaširanjem cold crash cca 2-3 dni in potem v flaše...
Se pravi nekateri kvasi so lahko počasnejši in delajo cel teden aktivno fermnentacijo, nektari pa to naredijo v nekaj dneh (že us04 in us05 sta precej različna). Ne obstaja pa nek unikaten recept za časovne intervale katerega bi se lahko slepo držal...
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Krasno. Torej, je nek smisel
smile-1.gif
Kak namig, kot kaj naj iščem dokumentacijo? Načeloma, trenutni batchi in še nekaj naslednjih, ciljam na PA z us05.

Delal bom pa regulacijo fermentatorja s Peltierjem, torej gretje/hlajenje pomeni samo različno smer napajanja, čakam material, da vidim če koncept pije vodo, če je dovolj moči ipd.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.984
9.526
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Krasno. Torej, je nek smisel
smile-1.gif
Kak namig, kot kaj naj iščem dokumentacijo? Načeloma, trenutni batchi in še nekaj naslednjih, ciljam na PA z us05.

Delal bom pa regulacijo fermentatorja s Peltierjem, torej gretje/hlajenje pomeni samo različno smer napajanja, čakam material, da vidim če koncept pije vodo, če je dovolj moči ipd.

US 05 je meni dal najlepše rezultate takrat, ko je fermentacija potekala tik pod 20, potem se je pa stvar dvignila za stopinjo ali dve.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Nisem še rešil do praktične realizacije. Alu palica mi je še vedno zanimiva (čeprav, po tem se moram odločit za eno obliko fermentatorja in to je to), ampak se mi je zataknilo pri designu-izbiri uvodnice, da bo zadeva res tesnila na fermentator, da bo snemljivo in da se bo dalo sestavit brez nekih naporov. Trenutno najboljša ideja ki jo imam je tista silikonska zadeva-tesnilo, ki pride med odtočno cev v steni in sifon umivalnika (velik premer in bo "lahko" zadevo natančno odrezat in fiksirat na pokrov). Nekaj povpraševanja za material sem tudi že poslal ven, za eloksacijo sem "zmenjen", hočem pa prej narest simulacijo z obstoječim materialm, samo še peltierja čakam, če praktično en mesec tak da bi moral prit "zdej zdej".
tongue-1.gif


lp
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Mal mimo: imam namen narediti kontrolno enoto za furat 2 pumpici za pivo in hlajenje z vsemi stikali za vklop ipd.
S čim lahko naredim luknje za pravokotna stikala? Za okrogla sem si naročil eno smrekico do 20mm s Kitajske, s katero bom v plastiko vrtal, ampak 4-oglata stikala me pa malo begajo ...
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Tudi kvadratna stikala imajo lahko okrogle luknje spodaj, odvisno kaka mas stikala? Sicer pa ali olfa in veliko potrpezljivosti, dremel, ali pa za kako res eksozicno obliko 1,5mm sveder in na obliko zvrtas luknjice, zbijes ven in pobrusis
smile-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Če je to plastika jaz vedno obrišem objekt (stikalo,...), ter nato s spajkalnikom za lotanje izrežem. Za enkrat je to najhitrejši način in vedno je izpadlo super. Plastika se lepo topi, in odrežeš točno tako kot želiš. Ni pa najbolje zdravo verjetno ker se kar fajn kadi hehe
 

Tenere

Zelenc'
24. okt 2015
27
0
1
Včeraj sem delal oatmeal stout (kvas S-04. OG je bil 1.060, ohladil na 19 stopinj, kolikor je približno tudi v sobi, kjer se nahaja fermentor) in prvič v življenju mi je skoraj pognalo vse v zrak, tko da sem na hitro ovil v mokro brisačo in letel v trgovino po cevko in naredil "blow off" tube. Najbrž je temperatura v fementorju, ob tem, da še vedno ni zunaj zimskih temperatur podivjala. Glede na to, da je stout, ki odpušča napake, upam, da ne bo preveč poznat na okusu, me je pa dogodek prepričal, da začnem razmišljat o kakšnem hladilniku, tko da me zanima, če kdo kakšen tip priporoča (kaj manjšega po dimenzijah)
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Zdravo, točno to se je zgodilo tudi meni, vendar ni šlo vse ven, je pa začelo malo v veho porivat penco
smile-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Danes sem imel koncno cas potestirat novi setup, malo upgradana elektronika, nov pisker, crpalka. Vodo mi drzi na slabo stopinjo tocno. Zdan moram dat narest se false bottom, da se znebim vrece
smile-1.gif

2500222-image.jpg
 

Priponke

  • 2500222-image.jpg
    2500222-image.jpg
    117,8 KB · Ogledi: 251

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Enkrat smo se menili glede kompresorja koliko dela.
Sem šel testirat:

Nastavljeno imam od 2°C do 4°C.
Torej, ko pade na 2°C se uklopi kompresor in dela dokler ne doseže 4°C v hladilkniku. Gorenje harmony... velik 143cm.

Da se mi segreje iz 2°C na 4°C pa potrebuje 1 uro.
V hladilniku imam trenutno Doppelbocka narejenega marca 2016 v kegu in ga pijem vsake toliko, ker ga je samo 18 litrov
smile-1.gif


Torej mi dela kompresor OK... vsako 1h se upali. Imam pa kontroler klasiko STC-1000
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.984
9.526
113
Citat:
Uporabnik Tenere pravi:
Včeraj sem delal oatmeal stout (kvas S-04. OG je bil 1.060, ohladil na 19 stopinj, kolikor je približno tudi v sobi, kjer se nahaja fermentor) in prvič v življenju mi je skoraj pognalo vse v zrak, tko da sem na hitro ovil v mokro brisačo in letel v trgovino po cevko in naredil "blow off" tube. Najbrž je temperatura v fementorju, ob tem, da še vedno ni zunaj zimskih temperatur podivjala. Glede na to, da je stout, ki odpušča napake, upam, da ne bo preveč poznat na okusu, me je pa dogodek prepričal, da začnem razmišljat o kakšnem hladilniku, tko da me zanima, če kdo kakšen tip priporoča (kaj manjšega po dimenzijah)
S-04 je znan po teh ekscesih, brez panike. Tud men je ravno včeraj veho porinlo v strop.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kako pa "zadihtate" blow-off cev? Na osnovnem plastičnem fermentorju imam normalno luknjo cca 12-14mm (rdeča gumica z luknjo za osnovno veho)...