NaHCO3 = Natrijev hidrogen (bi) karbonat = soda bikarbona
Na2CO3 - Natrijev karbonat = kristalna soda
NaOH - Natrijev hidroksid = kavstična soda
Prvi dve sta dokaj podobni, v bistvu s prve lahko dobiš drugo tako da jo segrevaš (nad 50C) in stvar razpade na kristalno sodo, vodo in co2. Tole je recimo osnova delovanja pecilnega praška, ki je več ali manj soda bikarbona (sproščen co2 naredi mehurčke v testu).
Kar se tiče glavnih razlik so v vodni raztopini vse tri sode baze in imajo v neki standardni raztopini tak pH:
- bikarbona -> 9/10 (lahko piješ)
- kristalna soda -> 11 (dražeče)
- kavstična soda -> 13 (jedko)
Glede na to da je pH logaritmska lestvica je tako kristalna soda cca. 10-100x močnejša baza od bikarbone in kavstična soda 100x močnejša od kristalne sode (oz. 1000-10000x močnejša od sode bikarbone). Nekako tak je tudi vpliv na "čiščenje", čeprav sam pH nima direktne veze ampak za te natrijeve baze to dokaj točno velja.
Za uporabo kot čistilo je torej kristalna soda ok, tudi ni premočna da bi povzročala opekline, čeprav draži kožo pa v oči jo ni pametno spravit. Kakšen NaOH je "zadnja rezerva", s tem da tu ni zajebancije in je zaščitna oprema nujna.