Oprema

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pazi te kalkulacija veljajo SAMO za refraktometer. Pri aerometru dobiš gostoto direktno ker deluje po principu vzgona v mediju, tako da ali je noter alkohola ali ne nima veze. Se pa pri aerometru za preračun alkohola dalje potem uporablja upoštevanje alkohola v kočni gostoti.

Obstaja kaksna tabela ali al calc za aerometer fg? Najbrs je vezano na og.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Za aerometer pri OG in FG ne rabiš nič preračunavat ker ti meri direktno gostoto. Je pa gostota v pivu vezana na delež sladkorja (OG) oz. na delež sladkorja in alkohola (FG). Zaradi tega je OG vedno pravi podatek o deležu sladkorja, pri FGju pa obstaja več različnih funkcij za pretvorbo dejanskih vrednosti med preostalim sladkorjem in pa alkoholom. Načeloma so te kalkulacije vedno samo približki, ampak dovolj točni za neko amatersko uporabo.

Recimo sam uporabljam tale kalkulator v načinu "alternate" ki naj bi bil bolj natančen sploh pri večjem deležu alkohola (100% natančnosti preko kalkulacij pa itak ne moreš imet).
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
kako veš korekcijski faktor? V vseh calculatorjih je tudi korekcijski faktor (worth corection faktor).

Se pravi jaz izmerim OG in si zapišem oz zapolnim. Ko pivo povre pomerim FG. Sedaj tisti pomerjeni OG ter ravnokar odšitani FG vnesem v calculator.

Kako pa naj poznam korekcijski faktor? Verjetno ga za točen izračun rabiš vedeti. Poleg tega je fino vedet realen FG (odčitani ni realen zaradi alkohola).
Iz teme FAQ (vse se dobi, samo malo je treba pobrskati):
Citat:
2. točko ugotoviš tako da zmeriš SG NEFERMENTIRANEGA piva (takoj po kuhanju) z refraktometrom IN z aerometrom. Korekcijski faktor je za večino "vinarskih" refraktometrov okoli 1.05 (razmerje je med BRIX in pa PLATO). Tu lahko odstopa tudi glede na vrsto piva, tako da moraš VEDNO prvo meritev naredit z obema napravama (oz. če delaš vedno enako pivo potem predvidevaš da je korekcija vedno enaka) in potem dobljeno vrednost uporabljaš naprej pri preračunu.
Če pa še malo brskaš hitro prideš do te (ali tej podobne) strani.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Uf se opravičujem, sem prebral temo samo sem vse skupaj pomešal s točko 3 :-(

Edino kar me zanima še glede kalibracije. Ali je pomembna temperatura tekočine ali temperatura zraka (okolice).

Če je pomembna temperatura tekočine pomeni da moram imeti enako temperaturo vode ter pivine, potem z vodo skalibrirati in nato pomeriti SG pivine.

Ali korekcijski faktor lahko vedno pustimo na 1.04 in koliko laže meritev če ga ne spreminjamo. Ali vi ki uporabljate refraktometer vedno izračunate korekcijski faktor ali pustite neko najbol običajno cifro. Npr 1.04
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Če ima oznako ATC, potem sam upošteva različne temperature merjencev. Vseeno pa ne bi priporočal ledene vode in vroče pivine...

Kot piše zgoraj, je korekcijski faktor odvisen od vrste pive. To je zato, ker so kalibrirani na sladkano vodo, v piivina je pa bolj kompleksna. Ampak za podobna piva je tudi faktor podoben.

Sam sem izpolnil tabelo iz mojega drugega linka (po priloženih navodilih) in sem za moj reflektometer prišel do faktorja 1.025 za neka običajna piva. Zato zdaj takih ne preverjam z aerometrom. Če pa delam kakšna močnejša piva, ali če mi meritev nepričakovano odstopa, pa izmerim še z aerometrom.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Naletel sem na tale blog, ker me zanima kandiran sladkor za moje belgijske avanture. Do sedaj sem ga delal z citronsko kislino+hranila za kvas. Pri prebiranju tega bloga pa sem naletel na izraze ki jih moja kuhinja še ni videla. Ali mi lahko nekdo prosim prevede : dry lime (pickling lime) or lye (food-grade) in sporoči, kje je to možno pridobit.
Črpam pa iz tega vira: http://suigenerisbrewing.blogspot.fr/2013/10/belgian-candi-sugar-ii.html.
 

Rsk

Fizikalc
31. maj 2016
151
54
28
Pickling lime je kalcijev hidroksid oz. po domače apno, če boš naročal, glej da bo food grade. Vprašaj pri mikropolo ali epruveti.
Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Lye je pa najbrž natrijev hidroksid aka. "kavstična soda" ... dobiš food grade najbrž v lekarnah. Zelo močna baza, pazi kako uporabljaš.

P.S. Se vedno nasmejim tem food grade, ko raztopiš kavstično sodo v vodi boš najbrž vdahnil precej več strupenih plinov (no strupeni niso, so pa jedki) kot pa bo strupenih primesi zraven.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
V pritličju bi rad uredil en prostor za kuhanje piva. Do sedaj sem kuhal v garaži.
Za kuhanje uporabljam 9kw plinski gorilec. Ali lahko uporabljam ta gorilec v zaprtem prostoru (40m2)?
Malo bi odprl okno za sveži zrak uporabil pa bi tudi kuhinjsko napo za odvod pare pri vrenju pivine.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Ti gorilniki pridelajo tudi nekaj CO, tako da ni glih pametno kuriti brez zračenja.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Kot sem že napisal bi za odvod vlage uporabil kuhinjsko napo. Gledal sem kuhinjske plinske plošče in so nekatere kar precej preko 10kw. Seveda pa bi imel odprto okno za pritok svežega zraka, ker ga tudi napa precej pobere.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Teli Gorenčevi niso za v zaprt prostor. Sam tega nebi upal, sem že enkrat skor skup padel, ker sem bil v polzaprti garaži.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Gorenčev plinski kuhalnik, dve odprti okni in nenadna huda vrtoglavica in tunelski vid. Pa sam doma... komaj sem na plano stopil.

Jaz ne bi... več!
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Ja, ni se za hecat, jest mam garažna vrata odprta na stežaj in zadnja vrata enako, tko da je direktni prepih.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Rabiš neko prisilno zračenje pa ni problema. Samo napa lahko ima ravno kontra učinek, vleče svež zrak z vrha in na dnu sobe se nabira pa CO(2). Tako da ne priporočam če ni pravilno izvedeno. Pravilna izvedba bi bila da ima plinski gorilnik ločen direkten dovod zunanjega zraka (recimo zračnik zraven gorilnika), CO2 in vodo potem pa vlečeš ven preko nape.

Pa ne pozabit na varovanja gorilca. Te gorilniki so za zunanjo uporabo, pretoki plina so dovolj veliki da če za par sekund ugasne še ne naredi kabom, minutka dve pa nasiči prostor ali vsaj okolico gorilnika z dovolj veliko koncentracijo da eksplodira vse skupaj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Ja res je. Sem se v bistvu kar prestrašil. Mene je v začetku naslednji dan po varjenju zmer glava bolela ko majmuna, sem to pripisoval kakemu piru preveč in pomanjkanju vode. Pol sem pa enkrat delal dvojni batch, zunaj je blo mrzlo ko pes in sem mel samo en konec garaže odprt, pa še to napol. Me je sredi drugega batcha začela bolet glava, srce je ponorelo, pa vrtet se mi je začel, takrat pa alarm, sem pobegnil ven in se v 15 minutah fejst nadihal, ko se mi je srce umirilo sem šel not in fejst prezračil in končal batch pri na stežaj odprtih vratih na obeh koncih. Od takrat kuham pri odprti garaži na obeh straneh, glavobolov ni več, tko da je blo to to. Bognedaj gorenčevih gorilcev v zaprtih prostorih.