Oprema

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Ali je kdo naredil sam beer gun oz. kje ste jo kupili?
Rabil bi jo za občasno polnjenje steklenic iz sodčka.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ja en enostaven primer je tukaj. Zadeva se obnese odlično za občasna polnenja steklenic. Tudi obstojnost piva in karbonasija sta po deh mesecih brez opazne razlike.





 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Vidim, da imate nekateri na slikah domače opreme kroglične ventile z modro gumirano ročko. Ali so to kaki posebni ventili (food grade)? Sprašujem zato, ker jih v glavnih baubau/merkur/ipd štacunah še nisem zasledil ...
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ne. Ta način ni predviden za dovajanje co2. Le steklenice napolnim do vrha.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ali je nujno, da se erlenmajerica segreva samo s plinom ali se lahko tudi na električni rinki? Ne mislim indukcijske.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Lahko, jst jo skoraj vedno grejem na steklokeramični.

Iz enega starega posta omenjeno kako NE segrevat:
Citat:

Pri segrevanju je potrebno pazit da ne daješ mrzlega stekla na vročo el. ploščo, ker recimo površina plošče ima 200+C in s tem lahko tudi borosilikat poči. Najboljše je ogrevat s plinom, če pa ni opcije pa začet segrevat na mrzli plošči tako da se steklo lahko enakomerno segreva oz. da se temperatura enakomerno prenaša na celotno površino.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Lahko, jst jo skoraj vedno grejem na steklokeramični.

Iz enega starega posta omenjeno kako NE segrevat:
Citat:

Pri segrevanju je potrebno pazit da ne daješ mrzlega stekla na vročo el. ploščo, ker recimo površina plošče ima 200+C in s tem lahko tudi borosilikat poči. Najboljše je ogrevat s plinom, če pa ni opcije pa začet segrevat na mrzli plošči tako da se steklo lahko enakomerno segreva oz. da se temperatura enakomerno prenaša na celotno površino.

zmaga.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Pa ne jo zamašit nepredušno, ker men jo je razneslo, samo z alu folijo pokrij
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz jo prvo z vrelo vodo operem, dam na el.ploščo, užgem in not nalijem že prevreto vodo.
Pokrijem pa z šalčko za kavo (prelito z vročo vodo) in vrem še kake par minut, da gre para ven pod šalčko tko, da je vse "razkuženo".
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Dobil sem dva grelca 2000w, ki bi jih rad uporabil v sodu samo za vrenje sladice in ne za drozganje.
Imam možen priklop na tri faze.
Kaj potrebujem za kontrolo vrenja?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Danes sem prvič delal z refraktometrom, zanima me če je mogoče da imam korekcijski faktor 1.15, ker ko smo nazadnje govorili glede refraktometrov naj bi bil korekcijski faktor okrog 1.04

Delal pa sem black IPA
OG: 1064 (18 brix refraktometer).

Zanima me tudi od česa je ubistvu odvisen korekcijski faktor oz zakaj je pri razlicnih pivih tudi razlicen korekcijski faktor.

Ko enkrat imam korekcijski faktor za doloceno pivo fa verjetno lahko uporabljam ob vsakem varjenju in ne potrebujem vec klasicno meriti. Se pravi pomerim z refraktometrom, vnesem korekcijski faktor v kalkulator in dobim OG. Alibje potrebno vsakic posebaj odcitati korekcijski faktor.

Hvala za odgovor
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.118
113
Najprej poskrbi da je refraktometer na 0 ko daš v njega vodo, če ni popravi. To je osnova.

Glede korekcijskega faktorja, sam imam korekcijski faktor od 1.05 (svetla piva) do 1.08 (temna močna piva). Ampak tvoj refrkatometer ima lahko drugače. Če ima 1.15 in vedno 1.15 potem se ne sekiraj in uporabljaj tak korekcijski faktor. Meri sedajpar batchev tako OG kot FG z refraktometrom in z aerometrom pa boš videl kako je stvar točna. Ko enkrat imaš 100% točnost lahko seveda uporabiš samo refraktometer.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ventili z modro ročko so namenjeni za prehransko industrijo. Ventili za rumeno ročko za plinske inštalacije, ventili z rdečo pa za vročo vodo ( ogrevanje ali vodovod).
Ventili za modro ročko so iz drugih litin (INOX/AISI 3...) in so zato primerni za pivovarje, ker nimajo v litini nobenih drugih kovin, ki bi se lahko v stiku z kislinami izločali in posledično zastrupljali pivino...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Ventili z modro ročko so namenjeni za prehransko industrijo. Ventili za rumeno ročko za plinske inštalacije, ventili z rdečo pa za vročo vodo ( ogrevanje ali vodovod).
Ventili za modro ročko so iz drugih litin (INOX/AISI 3...) in so zato primerni za pivovarje, ker nimajo v litini nobenih drugih kovin, ki bi se lahko v stiku z kislinami izločali in posledično zastrupljali pivino...

Kje pa jih je za dobiti? V mainstream štacunah (Bau/Mer/...) tega še nisem zasledil ....