Oprema

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Peristaltična črpalka je dokaj zanimiva, predvsem iz vidika čiščenja (zamenjaš cev) in tega, da je self-priming. Samogradnje pa se vsekakor ne bi loteval. Načeloma ni problem naredit neko osnovno glavo, da malo pljuva (tako, kot tista na videu), če hočeš zanesljivo črpalko s pretokom vsaj 10 L/min pa zadeva ni več trivialna. Za primer, Watson Marlow serija 600 (gre do cca. 15 L/min) stane približno toliko, kot poceni nova Dacia in tehta čez 20 kg. Dela pa... ufff, bolje skoraj ne bi mogla
smile-1.gif

Če si ne želiš veikih pretokov, na ebayu poišči MasterFlexovo glavo in naredi pogon. Same glave niso prav drage, tam za 100 $ bi moral že kaj dobiti, s pretokom pa prideš do par L/min. Za cca. 200 - 300 $ dobiš rabljene SciLog črpalke, ki tudi niso prav slabe.
 

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Se strinjam. Jaz sem samo napisal mnenje glede peristaltičnih črpalk, kaj je komu smotrno pa mora stuhtat vsak sam.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Danes sem zasledil na grainfather facebook skupini eno (teoretično) dobro stvar za open source zadeva. Je že kdo probal kaj takega?
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Hudo. Žal nima podpore za Winmobile tako da zame odpade
hysterical-1.gif
.

Drugače sem pa 100% podpornik vseh novitet in gadgetov tako da je tole prav dobrodošlo in zgleda tudi kar OK. Funkcionalnosti pa žal še dolgo časa ne bom mogel sprobati;). Najprej hladilnik, pa Ph meter, pa extra lonc, pa inox pipe, pa....
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ali je že kdo uporabljal kaj takega? Namen: iz sarže nališeš 5l sem notri in imaš na voljo, ko greš do prijatelja na žur ali pride kdo do tebe. Ali pa počasi srkaš sam doma. Mogoče bi do coryjev naredil še ta vmesni korak. Tudi novega hladilnika ne rabim za te 5-litrce. Gledam dve kombinaciji:

1.
http://www.mr-malt.com/equipment/bottles/beer-bottle-partysyphon-l-5.html
http://www.mr-malt.com/beer-pump-for-siphon.html

2.
http://www.mr-malt.com/equipment/kegs-accessories/easykeg/easykeg-5-l-with-tap-w-rubber-plug.html
http://www.mr-malt.com/party-star-deluxe-tapper.html
ali pa kit zgornjega http://www.mr-malt.com/deluxe-capng-kit.html

Predvidevam, da je drugi lahko dalj časa v hladilniku, ker je na CO2, prvega pa je potrebno kmalu (takoj) spiti.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
jaz imam kar takega:
https://www.aliexpress.com/ite...st=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10068_10501_10503_10000032_119_10000025_10000029_430_10000028_10060_10062_10056_10055_10000062_10054_10059_10099_10000022_10000012_10103_10000015_10102_10096_10000018_10000019_10000056_10000059_10052_10053_10107_10050_10106_10051_10000053_10000007_10000050_10084_10118_10083_10000047_10080_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_10115_10000041_10000044_10078_10079_10000038_429_10073_10000035_10121-10050_10503_10501_10112,searchweb201603_1,afswitch_1,single_sort_3_default&btsid=37b372a8-9e61-4c91-8257-4b79297a5cec

lahko ga uporabljaš samo kot senzor (če recimo kuhaš na plinu) ali pa vežeš preko grelca in ti vzdržuje nastavljeno temperaturo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Kot primarni termometer vzemi nek termometer ki ima resolucijo 0.1C (in deklarirano natančnost 0.5C), 1C resolucija je za moje pojme premalo. Tile BBQ so za BBQ, torej so načeloma manj natančni ker so zahteve manjše oz. so druge specifike.

Pa še tu je vedno tako da moraš pri kitajskih VEDNO preverit delovanje torej imet vsaj dva termometra, lahko tudi enega laboratorijskega alkoholnega steklenega za kalibracijo ali pa pač kaj boljšega ki mu zaupaš.

Recimo moj primarni je tale (thermapen):
Thermapen_orange.jpg
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
imam tudi enega podobnega. zadeva tako slabo tesni (oz bolje rečeno sploh ne tesni), da že vodni hlapi in para nad gladino vode povzročijo, da se termometer sam od sebe ugasne in lcd display postane neberljiv, če ti slučajno pade v vodo crkne takoj... po dveh do treh kuhah pa je potrebno tudi zamenjati baterijo, gre pa za tole zadevo, odločno odsvetujem:
http://www.ebay.com/itm/NEW-PR...ycAAOSw6EhUPLt-
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Torej thermapen trenutno top? Kateri model lahko kar oni osnovni? Drugače pa kakšna bi bila priporočila za kakšne senzorje da bi ga potem tudi pri celovitem sistemu lahko uporabil (z Raspberry) ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Thermapen je ok, tule je od uradnega proizvajalca dobra ponudba. Verzija načeloma ni pomembna, so razlike ampak ne bistvene (baterije, pa drugacni zasloni oz. osvetlitev).

Glede senzorjev za kontrolerje sam uporabljam "dallas" (1-wire) ds18b20 in sem zelo zadovoljen. Resolucija na nivoju decimalke, natančnost naj bi bila 0.5C na radiju -10-85C, zdrži do 120C tako da ustrza vse mzahtevam za pivovarje. Je pa res da je senzor malo večji, verzije v "tulcih" (vodoporne) imajo premer 6mm.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Jaz imam ene 3 kitajce (podobne kot v linku koloida) in thermapen. Vse stestiral v ledeni kopeli in rezultat: kitajci odstopajo od 0,7C do 3C (vsi imajo enake deklaracije in je odstopanje bolj odvisno od "sreče"), thermapen je točen na 0,1C (deklarirano 0,3C). Ista odstopanja so tudi pri drugih temperaturah, ko primerjam kitajce s thermapen-om.
Dodatno so odzivni časi neprimerljivi. Thermapen rabi max 3s, da se odčitek stabilizira.

Sam uporabljam zdaj samo še thermapen in ga toplo priporočam.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Tole sem zasledil: https://pivovarium.si/si/home/294-kontrolnik-temperature-mangrove-jack-s.html

Ker nisem štromar in se zelo slabo spoznam na te stvari, me zanima, kaj je razlika od STC-1000, ki se kar pogosto uporablja?

Baje je isto, le da ima zadaj že vse zvezano in naše vtičnice. Se splača, če pač sam ne znaš usposobit STC-1000?
smile-1.gif

Lej...

Na ebay-u maš STC1000 za 5-6$, kabel in vtičnica te prideta še kakšne 3-4 evre, ohišje dobiš za kakšnih 5-10EU (če ga res rabiš??).
Če ne znaš skupaj povezat pa napiši, pa ti bomo za en per zrihtal, drugače imaš na temostatu lepo narisano shemo, razumljivo tudi frizerjem ali kuharjem
grin1.gif

Ko kupuješ STC-1000 ne netu bodi pameten in kupi takoj dva, pa ne zato da bi crkovali, ampak se ti lahko med kuho sname tipalo termometra ali pa napajalni kabel in takrat samo na hitro zamenjaš - pa še potestiraš lahko en drugega, če prav kažeta.
Tole za 43EU pa naj kupi kdo drug...
cool-1.gif


Drugače pa ja, tisto je samo STC1000 v ohišju z napajalnim kablom...
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Zanima me kako imate kaj nastavljene hladilnike za fermentacijo tisti ki jih uporabljate. Sam imam možnost fermentirati v velikem gostinskem hladilniku.

Svojo prvo rundo sem dal fermentirati v hladilnik ki je bil nastavljen na 18 stopinj (SAFALE-US05), 25l piva, 2 paketa kvasovk, mash 67C-68C). Med fermentacijo mi je temperatura narasla na 24-25 stopinj v fermentorju (to je 5-6 stopinj več kot je nastavljen hladilnik).

Enako se mi je zgodilo s stoutom. 25l, mangrove jack's new world strong ale 20g, hladilnik nastavljen na 18 stopinj. Vrh fermentacije pa temperatura okrog 23 stopinj.

Zanima me kako vi rešujete ta problem? Naj enostavno hladilnik takoj ko zaznam da je kvas začel delati ohladim za 5 stopinj (na recimo 13 stopinj) in potem bo v fermentorju ob višku fermentacije temperatura nekje 18 stopinj? In potem po parih dneh spet dvignem temperaturo hladilnika na 18??

Hvala za odgovore.