Pozdravljeni pivovarji,
Evo odločil sem se da vam predstavim mojo "nano" pivovarno. Prostor sem končno uredil do konca ter prišel tudi do vse potrebne opreme. Namen predstavitve je da mogoče kdo dobi kakšno idejo oziroma kdo najde kakšno idejo za izboljšsavo,..
Najprej ena slika prostora, kjer se vidi vse kako je postavljeno, organizirano,...
Takole sem izdelal omarico za mlin (mattmill basic). Omarica ima notri lepo "lijak" da se nanj naveže vreča, in se lepo zapre, tako se med mletjem nič ne praši. Mlin imam nastavljen na 1mm. Lijak je precej večji kot pa originalen (po načrtu), tako da lahko notri vsujem ves slad naenkrat (6,5 kg). Mlin poganjam z baterijskim vrtalnikom. Potrebujem cca 5 min za 5-6 kg.
Takole sem pripravil omarico za grainfatherja in za grelec vode za izpiranje. Zadeva funkcionira vrhunsko. Na posodo z sparge vodo priklopim cev, na drugo stran tuš slušalko in s pomočjo gravitacije izpiram slad. Zraven pa lepo vse od grainfatherja lahko pospravim v poličke
Takole izgleda omarica za pivo ter prazne ter očiščene steklenice
Omarice za slad ter "počivanje" piva v fermentorju. Na omaro ga postavim še za 10-14 dni po primarni fermentaciji v hladilniku.
Moj fermentacijski hladilnik s kontrolerjem SCT-1000. Za hlajenje uporabljam kompresor hladilnika, notri sta zmontirana tudi dva ventilatorja za kroženje zraka, ki sta na timer (15 min deluje/15 min ne deluje). Ker imam prostor v kleti in se v zimskih mesecih zgodi da je v prostoru tudi samo 15-16 stopinj sem v hladilnik namontiral tudi infrardečo grelno luč (100W), ki skrbi, da mi ogreva hladilnik v kolikor je potrebno. Zadeva funkcionira tako kot mora. Hkrati pa je gretje vrhunska stvar ob izdelavi lager piva, ko iz fermentacijske dvigujem na diacetil rest.
Upam da sem komu dal kakšno idejo kako naj si uredi vse skupaj oziroma prosim za kakšen nasvet kaj se še da izboljšati.
Evo odločil sem se da vam predstavim mojo "nano" pivovarno. Prostor sem končno uredil do konca ter prišel tudi do vse potrebne opreme. Namen predstavitve je da mogoče kdo dobi kakšno idejo oziroma kdo najde kakšno idejo za izboljšsavo,..
Najprej ena slika prostora, kjer se vidi vse kako je postavljeno, organizirano,...
Takole sem izdelal omarico za mlin (mattmill basic). Omarica ima notri lepo "lijak" da se nanj naveže vreča, in se lepo zapre, tako se med mletjem nič ne praši. Mlin imam nastavljen na 1mm. Lijak je precej večji kot pa originalen (po načrtu), tako da lahko notri vsujem ves slad naenkrat (6,5 kg). Mlin poganjam z baterijskim vrtalnikom. Potrebujem cca 5 min za 5-6 kg.
Takole sem pripravil omarico za grainfatherja in za grelec vode za izpiranje. Zadeva funkcionira vrhunsko. Na posodo z sparge vodo priklopim cev, na drugo stran tuš slušalko in s pomočjo gravitacije izpiram slad. Zraven pa lepo vse od grainfatherja lahko pospravim v poličke
Takole izgleda omarica za pivo ter prazne ter očiščene steklenice
Omarice za slad ter "počivanje" piva v fermentorju. Na omaro ga postavim še za 10-14 dni po primarni fermentaciji v hladilniku.
Moj fermentacijski hladilnik s kontrolerjem SCT-1000. Za hlajenje uporabljam kompresor hladilnika, notri sta zmontirana tudi dva ventilatorja za kroženje zraka, ki sta na timer (15 min deluje/15 min ne deluje). Ker imam prostor v kleti in se v zimskih mesecih zgodi da je v prostoru tudi samo 15-16 stopinj sem v hladilnik namontiral tudi infrardečo grelno luč (100W), ki skrbi, da mi ogreva hladilnik v kolikor je potrebno. Zadeva funkcionira tako kot mora. Hkrati pa je gretje vrhunska stvar ob izdelavi lager piva, ko iz fermentacijske dvigujem na diacetil rest.
Upam da sem komu dal kakšno idejo kako naj si uredi vse skupaj oziroma prosim za kakšen nasvet kaj se še da izboljšati.