Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Zanima me kako imate kaj nastavljene SCT kontrolerje in kakšno temperaturno razliko držite med vretjem.
Sam imam že nekaj časa nastavljeno na:
Temperatura fermentacije npr. 20 stopinj (kontroler nastavljen na eno stopinjo manj), pa se mi zdi da je premalo da bi lahko šel dve stopinji dol ob višku fermentacije.
Razmišljal sem da bi ob fermentacijski temmp. 20 stopinj, na začetku nastavil na 20, ob pojavu znakov fermentacije bi šel na 18 (pivina cca. 20), po koncu viška fermentacije pa bi spet nastavil nazaj na 20.
Časovni zamik vklopa imam nastavljen na 1 min in temperaturni zamik 1 stopinja.
Zanima me če ima kdo kakšno mnenje na podlagi izkušenj, ali je to ok ali ne
Težko boš vnaprej nastavljal, ena opcija je da daš sondo od kontrolerja v fermentor oz. jo nalepiš na obod in izoliraš od zunaj. S tem boš držal temperaturo piva in ne hladilnika, boš pa imel v temperaturi velike "fazne" zamike ki se znajo (odvisno od kapacitete hladilnika) poznat tudi potem na temperaturi piva. Ampak ponavadi tole ni tak problem ker itak je 90% toplotne "kondenzacije" v hladilniku pivo.
Zakaj ne moreš uravnavat temperature samo zunajosti si pa poglej tale moj primer (ravno shranjujem log fermentacije):
tolmačenje grafa: "pivo" se je delalo v neogrevani garaži, cca. 5C je bila povprečna temperatura v času ko je nastal graf (cca 2 dni podatkov). Sladico (pivino) sem preko pretočnega hladilnika ohadil na cca. 17C, potem sem kontroler nastavil na 19C (ogrevanje fermentorja). Temperaturo je dosegel relativno hitro, v roku ene urce, to je tisti prvi dvig na začetku grafa. Potem se je vmes grelec še 2x vključil da je korigiral temperaturo, to je bilo v času "lag časa".
Potem sledi zanimiv del, zaradi fermentacije se je temperatura začela dvigat in gretje ni bilo potrebno. Fermentor je sicer izoliran cca. 2/3, zgornja tretjina in pokrov pa je bil ves čas "neizoliran". Kljub temu da je bilo v prostoru 5C je temperatura narasla na 23C ob vrhuncu fermentacije. Potem je počasi začela padat in e vidi na koncu še prvi vklop grelca.
Torej 19C nastavljeno, 23C doseženo, temperatura okolice pa 5C.
Skratka sploh pri ale pivih kjer je fermentacija bolj burna zna bit da bosta temperatura zraka v hladilniku in temperatura samega piva zelo različni. Tehnično bi moral potem hladilnik furat na recimo 0C (zrak) oz. skoraj nonstop da bi hladil pivo na 20C med fermentacijo. Problem je ker tega ne moreš izračunat, niti ne veš kako se bo obnašal kvas (celo isti kvas se lahko vsakič malo drugače). Tako da edina dobra rešitev je meritev temperature direktno v fermentorju.
Na kaksen nacin naj pa merim temperaturo v fermentorju? Naj sondo razkuzim in reskiram en pokrov, ga prevrtam, dam eno dihtungo skozi katero gre sonda in merim v fermentorju. Samo obcutek imam da sonda plava 😂