Opel Ampera/Chevrolet Volt

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Cena Volta 2.0 naj bi bila 30.000US$, tako da če bo ti držalo, bo cena nižja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Kar velja v tujini, je vprašljivo za nas...

Itak je cena ua usa nizka, si ga komot s povprečno plačo kupiš...

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Vprašanje v kakšnem kontekstu je cena $30k, ker na uradni strani trenutnega oglašujejo $26.670, seveda s subvencijo in brez davka.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Na Amperi imam trenutno tretjo sezono zimske gume Continental WinterContact TS830P XL gume.

Link do gum

Do sedaj smo ob menjavi gum delali le rotacijo gum tako, da so tiste, ki so bile prejšnjo sezono zadaj, šle spredaj in obratno, tako da sta desni gumi bili vedno na desnih kolesih, levi pa na levih.

Opazil sem, da imam gumi na desni strani malenkost bolj obrabljeni, kot gumi na levi strani (0.5mm-1mm bolj). Domnevam, da zato, ker so levi ovinki hitrejši od desnih (zaradi večjega radija zavoja), poleg tega pa me vožnja v službo pelje čez tri krožišča in čez dve krožišči, ko grem domov, kar pomeni dolgi hitri zavoji v levo, kar pomeni večja obremenitev desnih gum.

Zato sem premišljeval, če bi naslednjo sezono, ko bomo rotirali gume naprej-nazaj, tudi rotirali gume tako, da bi levi par gum šel na desni kolesi in desni par gum na levi kolesi.
Ko sem premišljeval o tem, sem razmišljal, da bi verjetno bilo potrebno ob tem tudi zamenjati gume na feltnah, ker ponavadi imajo gume znak za rotacijo, to je puščica, ki nakazuje, v katero smer se morajo vrteti. V primeru, da bi jo imele, ne bi bilo zadosti, da preprosto samo leve feltne damo na desna kolesa in obratno, ker bi se potem puščice vrtele v napačno smer.
Zato sem šel pogledati moje gume in na njih ni te puščice, v katero smer se morajo vrteti, le oznaka OUTSIDE, ki nakazuje, da mora biti ta stran gume na zunanji strano vozila.
Pomeni to, da lahko ob začetku naslednje zimske sezone preprosto gume rotiramo naprej-nazaj IN levo-desno, da gresta bolj obrabljeni desni gumi brez premontaže na levo stran in obratno?
Ker gumi bosta še vedno obrnjeni na OUTSIDE, le v drugo smer se bosta vrteli, kot sedaj, vendar, ker na gumah ni narisane puščice, v katero smer se naj bi gume vrtele, tako da načeloma to ne bi smel biti problem?

Nazadnje urejeno:

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Načeloma ne bi smel biti problem.
wink-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Hvala za odgovor!

Glede na to, kako hitro izgubljam profil do tiste črtice v profilu, ki nakazuje, kdaj je potrebno gume zamenjati (mislim, da je to 3mm ali 4mm črtica), imam občutek, da bi profil moral zdržati 6 let, tako da če sem zdaj pri tretji sezoni, in jeseni rotiram gume še levo-desno, bom ravno ujel razpolovno dobo.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.682
113
gum se ne rotira levo desno. Ker bojo glasne

in ne kompliciraj tam kjer ni treba. Energijo ki jo vlagaš v razmišljanje kak ti krožni gume pobirajo raje vloži v kaj bolj koristnega.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Imaš prav. Še v Chevy Volt manualu piše, da se ob menjavi gume tudi zamenja strani:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.925
6.976
113
Zanimivo. Povečini so kaj takega do zdaj vulkanizerji odsvetovali, ker pač nobeno vozilo nima 100% optike, kar opažaš tudi sam.

No..saj verjetno neke frke okoli same gume ne more bit, le glasnejša je, ker so lamele deformirane
wink-1.gif

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Tire rotation je v servisnih navodilih skoraj vsakega avtomobila že sto plus let.
smile-1.gif

Edino gumarji radi pretiravajo, da bi se to počelo vsake par tisoč km in bi tako služili dodatne cekine. Dovolj je, da se to napravi enkrat na sezono, razen če nekdo res fura po 100.000 km letno. In ja, poleg rotacije spredaj zadaj, se občasno po potrebi izvaja tudi rotacija levo desno. Pač se pogleda obrabo gum. Na zgornjem diagramu iz GM manuala je idealistični potek, kjer se hkrati zamenja spredaj/zadaj, ex zadnje gume pa hkrati zamenjajo tudi strani.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Misliš, da bi bilo bolje, da pri letošnji jesenski menjavi gum, kljub temu, da so gume take, da se lahko vrtijo v obe smeri, fantom vulkanizerjem rečem, da mi obrnejo gume na feltni tako, da bodo ohranile smer vrtenja pri hkratni menjavi levo-desno?

kdk

Fizikalc
25. feb 2014
198
29
28
okoli MB
Gume sicer niso "usmerjene" glede vrtenja, so pa očitno z asimetričnim profilom in oznaka OUTSIDE mora ostati na zunanji strani, tako da zamenjava levo/desno ob istočastni ohranitvi smeri ni ustrezna.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Imas prav. Torej moram narediti zamenjavo levo-desno brez premontaze pnevmatik, da osfane OUTSIDE na zunanji strani.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Sem šel zdajle bolj točno pomeriti. Razilke med prednjima gumama je manj kot 0.5mm.