Opel Ampera/Chevrolet Volt

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Ne boste verjeli!!! Preko Samsung Galaxy S telefona in 2G Edge konekcije (2 črtici) sem uspel pripeljati internet do prenosnika serviserja v avtu.
Naredil je update Body Control Module-a in modula ključavnice volana in avto je kot nov!

Še serviser ni mogel verjeti!

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Matr sam je pa zaskrbljujoče, do kod smo pripeljali te avte. En bug in avto za 40000 eurov ti obstoji nekje v eni luknji in ne moreš ne naprej ne nazaj, ne levo ne desno.

Drgač pa super, da je ratalo na tako "enostaven" način zrihtat, lahko bi bilo bistveno bolj zajebano.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Jp. Avtomobili postajajo kompleksen sistem naprav, ki morajo delovati v harmoniji. Tudi Tesla Model S ni imun na software-ske napake, ko berem Tesla forum, pa kakšen video.

Ampak, važno, da se stvari uredijo
smile-1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Matr sam je pa zaskrbljujoče, do kod smo pripeljali te avte. En bug in avto za 40000 eurov ti obstoji nekje v eni luknji in ne moreš ne naprej ne nazaj, ne levo ne desno.

Drgač pa super, da je ratalo na tako "enostaven" način zrihtat, lahko bi bilo bistveno bolj zajebano.

Ni treba da je sodobna Ampera za 40.000 EUR, tovrstne probleme je imel že Renault Modus 10 let nazaj. Uradni serviserji jih niso znali (in jih še vedno ne) reševati s software nadgradnjo, dejansko se pa to da in zadeva funkcionira BP.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Ne boste verjeli!!! Preko Samsung Galaxy S telefona in 2G Edge konekcije (2 črtici) sem uspel pripeljati internet do prenosnika serviserja v avtu.
Naredil je update Body Control Module-a in modula ključavnice volana in avto je kot nov!

Še serviser ni mogel verjeti!

Kul!

Ti je mogoče povedal, kakšno napako je BCM zabeležil? Koliko so bile dejansko velike SW nadgradnje?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Kolikor sem videl, je bila nadgradnja BCM-ja okoli 80kB.

BCM ni imel nobene napake zabeležene, sva oba gledala. To je bilo najbolj čudno, ker na armaturki je bil Check Egine Light in opozorilo (se vidi v videu).

Je pa zaradi slabega signala bilo potrebno določene nadgradnje večkrat ponoviti, ker se je download prekinil. Ampak, na srečo je software napisan tako, da nadaljuje, kjer je končal.
Aja, pa za vsak update obeh modulov je bilo potrebno potegniti in naložiti še konfiguracijske datoteke.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Če se prav spomnim, okoli 50kB, ampak se lahko motim.

Je pa zaradi slabega signala bilo potrebno določene nadgradnje večkrat ponoviti, ker se je download prekinil. Ampak, na srečo je software napisan tako, da nadaljuje, kjer je končal.
Aja, pa za vsak update obeh modulov je bilo potrebno potegniti in naložiti še konfiguracijske datoteke.

Tako, da sva porabila cca. 2 uri v garaži, da sva vse dala čez.

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Jp, config datoteke se zapišejo v (običajno) eksterni EEPROM.

Sicer pa glede sistema zaklepa volana - hotel sem vprašati, če je bilo tam kaj napak ali ne. Check engine je pa čudno, da je svetila (ali drugače ne sveti, ko daš kontakt?). So bile kakšne napake prisotne v računalniku motorne elektronike?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
KSZ
Hvala lepa za tak drag avto, pa da se bojiš peljat nekam z njemu brez pametnih telefonov, laptopov in interneta.
cry12bpy.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Jp, config datoteke se zapišejo v (običajno) eksterni EEPROM.

Sicer pa glede sistema zaklepa volana - hotel sem vprašati, če je bilo tam kaj napak ali ne. Check engine je pa čudno, da je svetila (ali drugače ne sveti, ko daš kontakt?). So bile kakšne napake prisotne v računalniku motorne elektronike?

Nikjer nobene napake glede volana. CEL sveti samo ob inicializaciji avta, potem izgine, v primeru tele okvare je pa ostala prižgana. Mislim, da se jo tudi vidi na priloženih dveh video posnetkih, ki sem ju pripopal ob dogodku in je na 68. strani tega threada.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
KSZ
Hvala lepa za tak drag avto, pa da se bojiš peljat nekam z njemu brez pametnih telefonov, laptopov in interneta.
cry12bpy.gif

Vsaka stvar se lahko kjerkoli in kadarkoli pokvari. Poglej npr. crash-ovega A6, ki je zgoraj pisal - je imel podobno okvaro. Ampak, v njegovem primeru je bilo, verjetno potrebno kaj razdirati in menjavati, v mojem, na srečo, le update software-a.
Očitno je imel irignalni software kakšen roben pogoj, iz katerega ni znal ven priti in je tam obstal.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
crash, misliš, da bi bili vseeno dobro, da mi zamenjajo tole ključavnico, ko nadomestna pride ali je bolje, da pustim tako, kot je?

Ker kaj je bilo najbolj zanimivo; kljub temu, da je javljalo napako in avta ni spustilo iz diag načina, je ključavnica vseeno zaklepala volan ob izklopu in ga odklenila, ko smo ga prižgali.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
@Crash

Vidim da se spoznaš na te zadeve. Kako je kej z elektronskim zaklepanjem volana pri Megane II. Se kej kvari, so kaki ekstra problemi. Da se vem po 6 letih lastništva "pripravit" na morebitne tegobe.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
crash, misliš, da bi bili vseeno dobro, da mi zamenjajo tole ključavnico, ko nadomestna pride ali je bolje, da pustim tako, kot je?

Ker kaj je bilo najbolj zanimivo; kljub temu, da je javljalo napako in avta ni spustilo iz diag načina, je ključavnica vseeno zaklepala volan ob izklopu in ga odklenila, ko smo ga prižgali.

Težko rečem, ker Oplovega sistema ne poznam, vendar bi jo jaz na tvojem mestu (brezplačna menjava v garanciji) vseeno menjal, če bi bi imel to možnost. Navsezadnje te ključavnice običajno niso ravno poceni, ampak v rangu par 100 EUR.

Sicer pa je šlo (glede na starost vozila) zelo verjetno res zgolj za SW problem, ne pa za obrabljenost ključavnice.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik map pravi:
@Crash

Vidim da se spoznaš na te zadeve. Kako je kej z elektronskim zaklepanjem volana pri Megane II. Se kej kvari, so kaki ekstra problemi. Da se vem po 6 letih lastništva "pripravit" na morebitne tegobe.

Megane II ima enako ključavnico kot Scenic II ... sem pa tja kakšna crkne, zaenkrat pa nisem opazil, da bi ravno serijsko odpovedovale. Mogoče pa šele bodo, ker vozila se pač starajo ...

Jaz sem strankam običajno vgradil rabljeno (na pooblaščenem servisu je ne morejo - kodirane so v tovarni), ker nova je cca 400 EUR (vsaj cca 2 leti nazaj je bila taka cena).