Opel Ampera/Chevrolet Volt

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Jaz imam tale Torque, pa mi nikakor ne dela prikaz porabe pravilno. Če primerjam po potovalnem računalniku. Imaš kakšen nasvet? Ni pa napaka v randu 10%, temveč tudi 100% in več.

Res je. Zato placljiva verzija omogoca, da s faktorjem mnozenja dolocis dejansko porabo. V glavnem meniju gres pod Vehicle profile in tam nekje nastavis ta fakfor. Ce je poraba se 1x vecja, nastavis faktor na 0.5. Tan tudi pise, da je ravno bolj natancnim vrednostim to namenjeno. To pa narddis tako, da napolnis tank do konca, gres na relacijo s prizganim Torque-om. Po koncanci relacijo dotankas spet bencin do konca. Recimo, da dotankas 10l, Torque pa kaze, da si porabil 15l. To pomeni, da je faktor 10/15 in ta faktor (v decimalkah) vneses v tisto polje v Vehicle proflilu. In ker polna verzija omogoca Vehicle profilov vec vozil, lahko ta faktor, med drugimi stvarmi, nastavis za vsako vozilo posebej.
Upam, da sem bil razumljiv.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Se to; v glavnemi meniju gres pod Settings in pod OBD2 adapter in tam nastavis enhanced mpg calculations, ker drugace npr ko zaviras, prikazuje porabo, ki je sploh ni. To pa zato, ker osnovna kalkulacija zajema manj obd2 podatkov in ni tako tocna, kot enhanced. Enhanced zajema vec obd2 podafkov za izracun porabe, zato osvezevanje podatkov deluje malenkost pocasneje, ker mora pobirati vec parametrov, a je bolj tocen.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.413
2.371
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Čisto prav da te zanima Ampera, tudi meni je zelo zanimiva, odličen koncept, ampak meni neuporabna.

O Priusu pa le ne piši več, ker se preveč smešiš.
Zakaj je zate neuporabna?

kam pa naj zložim dva otroka 1,5 let in 4 leta? Prius nam je premali kaj šele Ampera.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:

kam pa naj zložim dva otroka 1,5 let in 4 leta? Prius nam je premali kaj šele Ampera.

Na zadnje sedeze... Sajmjih menda Prius in Ampera imata ali?
grims-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Sem prebral namige, da GM pripravlja wagon verzijo Votlta/Ampere.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.183
1.194
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi: Je pa res, da se ne vozim z high-class avtomobili.

Jaz sicer občasno se, ampak z nimi ne primerjam,. Za družinsko uporabo mi je merilo lahko kar privat avto, Verso 1,8 ... ALi pa kak Grand C-Max Ecoboost, recimo.
Če ne bi bil ta ubogi hibrdnim Toyotam namenjeni motor tako podhranjen, bi šel z Versa z veseljem na Prius+ ...

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.419
536
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Moram rečt, da sem precej presenečen, da je zate Ampera podhranjena. Tvoj družinski avto ima cca enako moč, je pa težji in manj aerodinamičen od Ampere.
Tudi od Priusovih 100kW bi pričakoval, da se obnesejo bolje kot tvoj Verso, boljša aerodinamika, pa tudi malce manjša masa.

Imam občutek, da imaš nekaj na splošno proti hibridom, še bolj pa če to ni Toyota.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.183
1.194
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Moram rečt, da sem precej presenečen, da je zate Ampera podhranjena. Tvoj družinski avto ima cca enako moč, je pa težji in manj aerodinamičen od Ampere.
Tudi od Priusovih 100kW bi pričakoval, da se obnesejo bolje kot tvoj Verso, boljša aerodinamika, pa tudi malce manjša masa.

Imam občutek, da imaš nekaj na splošno proti hibridom, še bolj pa če to ni Toyota.

Daj kdaj kaj preberi, kar napišem: oba sta podhranjena, ko je baterija prazna . In pri priusu je to zelo hitro ... Takrat ima prius slabih 100, ampera pa le še slabih 90 konjev.
In ja, pri obeh se mi je to zgodilo.
In nič nima proti hibridom, samo kaj, ko so redki OK narejeni. Prius ima zaenk. ICE, 3008 in DS5 imata polom od menjalnika (je pa vsaj ICE dovolj zmogljiv), Honde raje ne omenjam ...

Ampera je tu vendarle nekaj na boljšem, ker vsaj osnovno poslanstvo, vožnjo na štrom, opravlja OK. Zato se mi pa zdi ta hip najboljša izbira.
Ampak lep kupček hibridov in električnih itak še pride dokaj kamlu, bo še zanimivo.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.413
2.371
113
Pomurje
Res je zanimivo, kako lahko nekdo sprazni baterijo zelo hitro.

Meni jo je uspelo spraznit 1x v 50kkm. Vljučno z etapami na avtocesti ZG-BG pri povp.hitro. 150km je bila baterija vedno na 50-75% polna.
Spraznil sem jo v dolgi in strmi hrib, ko sem VW pasatu dizlu sprašil rit. Ko pa je zmanjkalo bat, pa sem bil kot v slowmotionu, vendar se je baterija spet napolnila, pred je pasat prilezel do mene.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.413
10.672
113
ti sploh nič ne poznaš niti še nisi vozil AT,hibrida ali kaj podobnega, pa tukaj pišeš bedarije. Težko mi je to brati.

Andy, kar teko dalje, dobri opisi..bi imel tako ampero, a je enostavno še predraga za to kar nudi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.183
1.194
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Tole je bolj logično kot tisto kar piše SJTV1.

On ima očitno težko nogo oziroma sistem gas do podna. Drugače si ne znam razlagat njegovih postov.

Za gasom do podna gre prius precej več kot 155 po števcu, tako da tvoja teorija tu klecne. Poleg tega na AC večinoma uporbaljam tempomat. tako da avto itak sam določa, koliko gasa da. In tvoja teorija spet pade ...

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
685
51
28
Čuj Andy, ali obstajajo kakšna priporočila, kako polnit ampero - npr po več ur skupaj, ali je vseeno, če jo priklopiš vsakič, ko imaš par minut časa.
Še to, ali kabel za polnit dobiš zraven ob nakupu? Ali je kaj posebnega? Ker sem zasledil, da ste imeli na začetku neke frke s pomanjkanjem kablov...
lp j.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Ampero lahko polnis enako kot katerikoli prenosni ali mobilni telefon, torej kadarkoli hoces in kolikor casa hoces. Ni nujno, da ga polnis do polnega, lahko samo toliko, kolikor imas casa v tistem trenutku.
Kabel dobis pri avtomobilu. Vsakemu avtu pripada en kabel, slika le-tega pa se nahaja nekje na prvih straneh te teme ali pa mogoce v temi o polnilnih postajah. Mislim, da je sliko objavil uporabnik lost1.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.396
5.678
113
če ma Li-xx aterije je celo bolje da jih ne izprazniš. Teorija pa itak pravi, da je najbolje za baterijo in njeno življensko dobo če ni nikolo izpraznjena za več kot 80%

jest5

Guru
18. avg 2007
25.915
-8.645
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
če ma Li-xx aterije je celo bolje da jih ne izprazniš. Teorija pa itak pravi, da je najbolje za baterijo in njeno življensko dobo če ni nikolo izpraznjena za več kot 80%
In nikoli popolnoma napolnjena. Še posebno ne ob teh temperaturah

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Amperina baterija je maksimalno napolnjena do 86% in maksimalno izpraznjena do 22%. Tudi podatki z OBD2 porta mi tako kažejo.

Ima baterijo kapacitete 16kWh, uporablja pa srednjih 10.4kWh.

Poleg tega pa Ampera stalno nadzoruje temperaturo baterije in jo po potrebi hladi s klima napravo ali greje z grelcem za ogrevanje kabine - tudi ko je parkirana in ugasnjena.

Nazadnje urejeno: