Očetovski dopust po novem

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Baje se je s 1.1.2016 podaljšal očetovski dopust za nekaj dni.
Ima to kakšno vezo s tem kdaj je otrok rojen (še v 2015) in ga imaš namen koristiti v 2016?
Primer: Otrok rojen decembra 2015, očetovski dopust bi se koristil januarja 2016. Dobiš potem število dni očetovskega skladno z novim zakonom (20 dni, namesto 15 dni kot je bilo doslej)?

Saj bi vprašal na CSD, samo moram počakati do ponedeljka, info bi pa rad prej... tnx

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Itak moraš dati vlogo in ti na podlagi odločbe dodelijo pravico koriščenja. Z novimi odločbami od 1.1 2016 bo 20 dni ... nima veze kdaj je otrok rojen, važno je da je odločba izdana po novem.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
pa 2016 je samo 5 dni
wink-1.gif

27. člen

(način izrabe očetovskega dopusta)

(1) Oče izrabi očetovski dopust v trajanju 15 dni do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti v obliki polne ali delne odsotnosti z dela. Oče nima pravice do izrabe očetovskega dopusta, če koristi materinski dopust. Oče lahko izrabi očetovski dopust iz tega odstavka po dnevih. Trajanje pravice se v delovnih dnevih določi tako, da se upošteva 70 odstotkov pripadajočih koledarskih dni.

(2) Oče lahko izjemoma izrabi očetovski dopust iz prejšnjega odstavka do dopolnjenega 12. meseca otrokove starosti v primeru:

1. posvojitve po šestem mesecu otrokove starosti, razen enostranske posvojitve,

2. zadržanosti očeta zaradi njegove neprekinjene službene odsotnosti,

3. če je otrok zaradi zdravljenja neprekinjeno v zavodu ali zdravstveni ustanovi, v kateri ima celodnevno brezplačno oskrbo,

4. če je bilo njegovo očetovstvo naknadno ugotovljeno.

(3) Oče lahko izrabi nadaljnjih 15. koledarskih dni očetovskega dopusta v strnjenem nizu v obliki polne ali delne odsotnosti z dela po poteku starševskega dopusta za tega otroka, najdalj pa do končanega prvega razreda osnovne šole otroka, v skladu s predpisi, ki urejajo osnovno šolo. Evidenco o izrabi tega dela dopusta vodi center.

(4) Trajanje očetovskega dopusta se pri izrabi v obliki delne odsotnosti z dela ne podaljša.

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Citat:
Uporabnik Generik pravi:
Ima to kakšno vezo s tem kdaj je otrok rojen (še v 2015) in ga imaš namen koristiti v 2016?
Primer: Otrok rojen decembra 2015, očetovski dopust bi se koristil januarja 2016. Dobiš potem število dni očetovskega skladno z novim zakonom (20 dni, namesto 15 dni kot je bilo doslej)?

Saj bi vprašal na CSD, samo moram počakati do ponedeljka, info bi pa rad prej... tnx

Jaz sem vprašal danes na CSD in še tam niso imeli pojma, da jim je to novo in moraja naštudirati
smile-1.gif

Otrok rojek Oktobra 2015 in sem že pokoristil očetovski po odločbi 11 delovnih dni...zdaj pa ni jasno ali dobim z novo odločbo še dodatnih 5 dni, saj otrok še ni dopolnil 6 mesecev?

Zmenjen z CSD, da jih pokličem konec tedne, ko bodo kaj več vedli

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Meni so na CSD danes rekli, da je še vedno 15 dni pa da je teh 5 dni dodatnih po enem letu or smth. Splon nisem zastopil kaj mi hočejo povedati.
grin1.gif
Bom vprašal še enkrat ko nesem papirje za očetovski dopust.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik Generik pravi:

Še vedno velja zakon sprejet leta 2014:
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO6688

To o čemer pišejo na veliko mediji trenutno še ni sprejeto. Vsak zakon, ki ga sprejmejo ima točno določene prehodne določbe in tam je jasno napisano, kako bi bilo z otroci rojenimi pred ali po sprejetju. torej ravnaš se po obstoječem zakonu, če ti je dete rojeno. Nikar se zanašat na to, kar ti po CSDjih plozajo oni so prvi, ki bi morali vsak zakon na svojem področju poznat še predno je sprejet, pa ga žal po večini ne. Google ve veliko in zakonodajo je fajn poznat, sploh zdaj, ko bodo tvoje družinske finance odvisne tudi od prejemkov, znižanega plačila vrtca in podobno.
Ko ti računajo otroški dodatek, pa subvencijo vrtca recimo, lepo piše, da ima da pogleda stanje na računih in premoženja na dan vloge. Meni se je enkrat zgodilo, da je veselo pogledala točno tisti dan, ko je priletel kredit za avto. Keš je bil gor manj kot dve uri. Vloga je bila dana teden dni pred tem. Seveda sem ponorel in šel na CSD, pa mi frajla na šalterju reče, da dela po navodilih....luba moja duša, ti maš da delaš po zakonu in ne po navodilih. Hotli so me opeharit za lepe zneske, pa sem po poklicni navadi pač seznanjen z zakoni, ki se me tičejo. Je takoj padla pritožba in seveda so morali dat odločbo skladno z zakonodajo. Pri ogromno ljudeh jim pa rata, ker večina ljudi ne bere zakonodaje, se raje pritožujejo po forumih in za šankom. Vsak cigo pri nas v Grosupeljskih koncih ve na pamet zakone, ki mu dajejo pravice, ljudje, poznajte jih tudi vi.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
V bistvu zdajle mediji ne trobezljajo o spremembi zakona, ampak o 115 členu zakona, ki sem ga prilimal. Podaljšanje očetovskega dopusta je namreč vezano na BDP.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
meni so na CSDju ze dali papirje po novem (izraba po 27 clenu ki sem ga prilepil), vlozil papirje pred novim letom. zecetek dopusta 4.1.2016 (15 koledarskih dni).

Naslednjih 5 dni pa lahko koristis ko se konca starsevski dopust mame
wink-1.gif

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
kako po starem, če je pogoj, da se teh dodatnih 5 dni koristi šele po preteku porodniške mame otroka?
Tako so tudi meni rekli na CSD

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Obstoječ zakon je bil sprejet aprila leta 2014, dodatnih 5 dni je zaradi 115. člena tega zakona. Nobenga novega zakona ni, le da je v letošnje leto koledarsko leto po letu v katerem je bil BDP nad 2,5%. Preberi zakon, je malo višje link.

PS: Ja res je, spremenjen je bil s 1.1.2016, samo nikjer ne piše o teh petih dneh, tako da je teh pet dni kar lepo vezano na BDP in 115. člen in ne na spremembo, ki je zakon spremenila zgolj v nekaj členih.

Pazi, kaj ti na CSD plozajo, ti naštudiraj svoje pravice sam. Vse je na netu.

Nazadnje urejeno:

Damir_I

Zelenc'
5. jan 2016
1
0
1
½Dodatnih pet dni očetovskega dopusta od 1. januarja 2016 pripada vsem očetom, ki so koristili samo 15 dni plačanega očetovskega dopusta, niso koristili neplačanega očetovskega dopusta in njihovi otroci še niso končali prvega razreda osnovne šole½

Kaj pa če imaš 3 otroke, ki še niso zaključili 1. razreda osnovne šole ?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ojej
crazy1.gif
, a je to sploh mogoče?
Porkaš, a bo pri nas sploh še kdo delal?
(imam enega, ki ima 7 otrok in od tega 4 predšolske
uf-1.gif
)

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ojej
crazy1.gif
, a je to sploh mogoče?
Porkaš, a bo pri nas sploh še kdo delal?
(imam enega, ki ima 7 otrok in od tega 4 predšolske
uf-1.gif
)
Eni od teh bodo delali zate ko bos v penziji......
priden.gif

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Kako je s tistimi, ki imajo v odločbah tudi neplačani dopust (poleg seveda plačanega), niso ga pa nikoli koristili?

Lahko dobijo dodatnih 5 dni?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Jaz sem eden takih in mislim da ne bo šlo. Okoli tega se bom šel še skregat na csd, saj so bili lepo tiho in ko sem vprašal ali lahko (če bi potreboval) uveljavljam neplačan dopust kasneje in so rekle da ne, da je treba zdaj dati v odločbo in potem samo javiš datume. Zdaj pa zvem da bom spušil teh 5 dni.

Neplačanega sicer nisem nameraval koristiti, razen v primeru če bi kaj nujno rabil.

Se pa priporočam za informacije če je šel kdo že vprašat.

Podobne teme