Noži

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Iščem set nožev s stojalom. V oči mi je padla znamka Solingen. Je to kaj vredno? Niso poceni, niso pa tudi pretirano dragi.

Morda kakšen drug predlog?
 

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Solingen ni znamka ampak lokacija/vrsta jekla/mesto v Nemčiji. Pod imenom Solingen se prodaja marsikaj, od slabega povprečja do vrhunskih zadev. Povej točno v kaj si se zagledal.
 

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Zdi se mi čisto kul, sploh price/performance. Tudi vsebina kompleta je dosti normalna, kvalitete pa za ta denar po moje drugje ne bo nič več, prej manj.
Opozorilo je veljalo bolj za razne "kitajske" zadeve s Solingen napisi. Vsega hudiča človek najde, sploh na internetu....
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Glede na to, da bos kupoval v Sloveniji, si vzemi se toliko casa, da jih vidis v zivo. Morda ti ne bo vsec oblika, morda se ti bodo zdeli neuravnotezeni, morda te bo zmotilo dejstvo, da je nekam cudno poceni glede na stevilo (kvaliteta pac stane) ... Ce jih pa ne rabis zase, je pa tako ali tako vseeno.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Ja, sem videl, da je ta komplet res poceni v primerjavi s kakšnim WMF ali Wusthof noži. Morda rajši še malo počakam pa dam malo več. Drugače pa rabim zase oz za opravila v kuhinji.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Potem najprej premisli, ce sploh rabis cel set. Saj ne recem, da ne izgleda nobel na polici, ampak ko bos klel in brisal prah dol, se bos vprasal zakaj si kupil tri ali stiri noze prevec, namesto da bi raje eno dobro posodo za zraven. Jaz kuham doma (torej nimam pojma kaksne so profesionalne kuharske potrebe, moj odgovor se nanasa samo za doma) in zase za kuhanje potrebujem en "chef's knife", torej velik noz, in en majhen noz "za zelenjavo". Zraven potrebujem se nozek za lupljenje krompirja (ponavadi ne pride v teh setih) in noz za rezanje kruha (nazobcan).

Nabavil sem se enega srednje velikosti, ki je po obliki rezila videti kot malo manjsi noz za "auslezvanje" mesa (kako se to imenuje po slovensko ? locevanje od kosti ?), se pravi spica pride visoko, trebuh dolg, rezilo ozko. Potrebujem ga za ciscenje mesa, kjer je tavelik kuharski noz zame malce prevelik - npr. ce kuhas chili con carne in noces imeti ligamentov in ovojnic v hrani, potem moras meso prej ocistiti, preden ga lahko narezes na kocke. No, temu sluzi ta noz.

To je vse, kar rabim za kuhanje. Malo premisli kaj ti uporabljas, da ne bos potem imel razstave, koristi pa nobene. Raje kaksno dobro posodo nabavis zraven, tukaj ne prides skozi tako poceni pa tudi samo ene ali dveh ne mores imeti
smile-1.gif
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Solingen je (bila) znana in dobra blagovna znamka, ampak pazi, videl sem tudi Solinger (manjka samo tiste pol črtice od zadnje črke n vredno ni pa nič...
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
okol znamke so ti že povedal vse..mi smo jim imeli doma..odlični noži.

jaz sem si kupil WMF. tudi odlični. je pa vse to..kuhinjski nož. za klanje niso ok.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
S cim si jih primerjal ? Pri kuhinjskih nozih je sicer normalno, da so rezila z nizjo trdoto (okrog 55 HRC, torej trdota po Rockwellovi C skali) kakor npr. lovski nozi (recimo od 58 HRC do 60 HRC za veliko vecino primerkov, prakticno nikoli pa visje od 63 HRC), medtem ko bo kaksna sekira dokaj mehka, okrog 45 HRC.

Tanjse kot je rezilo - in to je pri kuhinjskih nozih lahko res zelo tanko - vec tvegas z visjo trdoto. Dodaten malus je, da je trse tezje ponovno nabrusiti ali reprofilirati (ce pride do fraktur rezila, kar je bolj verjetno pri trsih). Ocitno so se zato proizvajalci raje odlocili za nekoliko mehkejsa rezila, pa moras pac pred uporabo parkrat potegniti po kako-se-ze-rece-po-slovensko "ajnstrajharju" ?
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
WMF? Z ob enakem času kupljenim Zwillingom. WMF je bil hitro neoster, Zwillingi še vedno režejo, kot je treba. In noben ni poškodvan, obkrhan ipd ..
Ostrilec sem pa ravno danes našel, ko sem stvari v škatle zlagal. Sploh nisem vedel, da ga imam ...
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Bo kar malce višje za omenjene Zwilling nože.

Moja serija je 63 HRC če se ne motim, majo pa tudi 66 HRC robo.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce prav razumem gre tukaj za nekaksno keramicno zadevo ? Ce ze rinemo v druge materialne, potem tudi precej visja vrednost ni noben problem
smile-1.gif
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj jaz ne pravim, da se jih ne da narediti - to je zavestna odlocitev proizvajalca, trade-off med fleksibilnostjo in krhkostjo. Svabi (ki limajo na svoje primerke krajevno oznako "Solingen"), so pac tam.