Novo pri Tušmobilu VI.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

frikenej

Pripravnik
19. nov 2010
723
5
18
Ljubljana
Jest, poglej si video spodaj, ki sem ga objavil. Ni variante da bi Simobil kjerkoli delal hitreje kot Tušmobil. Testirano pred Simobilovim pragom, pa je Tušmobil boljši. Kiki je Simobilov PR in bo govoril proti TM, vendar dejstvo je spodnjem posnetku
smile-1.gif
Gre za lokacijo, kjer imata oba pokritost s HSPA+
mal se slabš vid, ampak rezultati pa so
smile-1.gif

frikenej

Pripravnik
19. nov 2010
723
5
18
Ljubljana
Pa še za vse tiste, ki ne veste kakšno se te bazne postaje:
Simobil potrebuje za pokritost dvakrat do trikrat več baznih postaj za isto pokritost kot Tušmobil
wink-1.gif

Okt 2010 je bila pokritost:
HSDPA: Mobitel (74,80%), Tušmobil (71,44%), Simobil (64,00%)
HSUPA: Mobitel (74,80%), Tušmobil (71,44%), Simobil (30,00%)

Tušmobil je povečal, Simobil bo pa moral posodabljati in bomo videli kakšni bodo potem poslovni rezultati. Že na kadrih v CPNju šparajo, ker so vedno pred mano 4 klici, za 10 min
uf-1.gif

Podatke mi je prejšnje leto posredoval kolega s Simobila, da ne bo kdo pisal da sm se zatipkal .. hehe

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Bravo frikenej... izmeri hitrost še na preostalih cca. 550k naslovih v Sloveniji.

Če si zares tako naiven, da glede na svojih par 10 testov na različnih lokacijah v Ljubljani upaš trditi, da ni simobil NIKJER hitrejši od tušmobila, mora biti življenje zate zelo enostavno. Še mobitel ni povsod hitrejši od simobila, kaj šele tušmobil.

PS: Aja... Sem pozabil, da ima tušmobil najboljše omrežje v sloveniji.

PPS: Nisem simobilov naročnik.

frikenej

Pripravnik
19. nov 2010
723
5
18
Ljubljana
Nisem mislil dobesedno, da je povsod tako. To sem hotel pokazati Kikiju, ki je govoril naj se naredi test pred Simobilom pa da Tušmobilu ne bi niti preneslo Speedtesta
wink-1.gif
vendar fora je v tem, da ne bi šel na TM z netom, če bi bil zadovoljen na Simobilu. Vsepovsod kjer imam vključen Simobil mi telefon kaže 3G, na TM pa zelo pogosto H.

Drugače mi je pa čist useen, kje je bolje kje ne, vem da se podatki razlikujejo glede na območje. Nevem zakaj mi je po 20ih testiranjih pred Simobilom 20 krat več pokazal Tušmobil? A ni bil nekdo pameten, da na hitrost mobilnega interneta vpliva tudi bližina bazne postaje? Simobil ima tam bazno ali so jo premaknili v center? hehe

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:
DD, če je Tušmobil postavil samo 150 baznih da ne govorimo o 200tih,.. kakšen strošek v celotnem portfelju prihodkov operaterja predstavlja nakup le teh?
b
Tušmobil je imel 2. novembra 430 GSM baznih postaj in 150 UMTS bazni postaj. Se je po tem datumu še kar nekaj vklopilo. UMTS niso nove, ampak le nadgradnja GSM-ovih. Tudi pri uvedbi LTE-ja se ne bo gradilo novih stolpov, ampak le posodobilo obstoječe GSM/UMTS bazne postaje.

Izgradnja omrežja stane veliko, vendar menim da cenejše kot Mobitelov roaming. Zaradi izgradnje omrežja so tukaj zelo velike izgube. Od pridobitve zemljišča, pridobitve dokumentacije, postavitev bazne postaje.

Tušmobil si je začrtal vsaj 700 GSM baznih postaj in s tem tudi UMTS baznih če se ne motim (Si.mobil je imel na dan 31.12.2009 644 baznih postaj).
Torej manjka še 200 baznih postaj za takšno pokritost kot jo je imel na dan 31.12.2009 Si.mobil.

Nazadnje urejeno:

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Citat:
Uporabnik frikenej pravi:

Tušmobil je povečal, Simobil bo pa moral posodabljati in bomo videli kakšni bodo potem poslovni rezultati. Že na kadrih v CPNju šparajo, ker so vedno pred mano 4 klici, za 10 min
uf-1.gif

frikenej,.. o temle pa ne bomo,.. precej dobro mi je poznano stanje Tušmobila in o tem res nebi,..

b

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.547
297
83
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:
Citat:

uf-1.gif

frikenej,.. o temle pa ne bomo,.. precej dobro mi je poznano stanje Tušmobila in o tem res nebi,..

b

Vem da ti je znano ker veš da Tušmobil prehiteva si.mobil po levi in po desni hmalu bo tut po sredini..zato maš tolk povedat čez Tušmobil ker se si.mobilu tresejo hlače in to pošteno strah da bo si.mobil čez par let 3 mobilni opareter..
grin1.gif

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Fantje, gremo se pomiriti!

Khm, je kdo pogledal rast števila naročnikov vseh operaterjev, preden gremo z noži v boj? Realen svet ne kaže nekega prehitevanja Tušmobila, prej obratno ...

Ko pa smo že pri hitrosti, evo download pri meni doma by Si.mobil, kako leto nazaj:
1113640-Si.mobilUSBK3765.PNG

Priponke

• 1113640-Si.mobilUSBK3765.PNG
    1113640-Si.mobilUSBK3765.PNG
    600,3 KB · Ogledi: 187

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.636
4.369
113
Pa dobro no Zakaj ima TUŠMOBIL toliko baznih na avtoprikolicah. ??????

Mogoče ,da če crkne jih lahko hitro odpeljejo ( SO Rentane)???
evil.gif

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.547
297
83
Sej tut si.mobil jih ma velik na prikolicah eno majo v postojni že dobro leto dni...tko da tut sam Mobitel ma kako..
grims-1.gif

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Deky,
notranje informacije so koristne sem pa tolk fer da vem da niso za na javni forum,..
Zaradi nekaj fanatičnih privržencev, ki slepo zagovarjajo operaterja se mi res ne tresejo hlače in tudi pogled na parametre (MNP, število novih uporabnikov, struktura le teh ter odliv naročnikov) me ne navdaja s strahom da bi bil Si.mobil v težavah,..

Kako pa kaj napovedana prodaja Tušmobila? Je že v zaključni fazi?

b

frikenej

Pripravnik
19. nov 2010
723
5
18
Ljubljana
pa sej ni važno če so na prikolicah, važn da smo uporabniki zadovoljni zato pa je konkurenca zdrava.. simobil napenja vse sile da bi zagotavljal napredne storitve, vendar ker bo tehnologija še napredovala in bo zahtevala uporabo hitrih prenosov po vsej sloveniji, bo to velik minus v prihodnosti za simobil.
a najhuje je ker se ve da simobil uporablja svoj klicni center za negativni pr ki je naperjen proti največjem konkurentu tušmobilu!

Nam uporabnikom pa ta vojna koristi, saj bo upam še bolj znižala cene, čeprav jih je Simobil povečal.. bomo videli

A je kej novega ta teden pri Tušmobilu?
smile-1.gif

kiki62

Pripravnik
6. dec 2010
49
0
6
Citat:
Uporabnik DreamDesign pravi:
Citat:
Uporabnik kiki62 pravi:
Da so pa dosegli pozitivni EBITDA pa nič kaj ne verjamem, ker so to že sporočili pred leti, ko so pridobili 100.000 naročnika. Moje mnenje je to, da gre za marketinško potezo, saj se med ulicami govori, da bo Tušmobil propadel in kdo bi si želel sklenit naročniško razmerje pri operaterju, kateri bo v kratkem usahnil.
Da so dosegli takrat pozitivni EBITDA ob 100.000 drži. nato naslednji mesec se je začela cenovna vojna s Itak Džabest in Orto u nulo.

Potem je zaradi tega Tušmobil omogočil precej ugodnosti na Mobitelovem roamingu (Brezplačna skupina, itd), GPRS prenos podatkov, ugodni paketi (Tušmobil Vesolje), znižanje cene za zaključevanje klicev (tudi za 2x) in logično s cenovno vojno in nižanjem prihodkov ponovno šel EBITDA v negativo.

Kdor je pri Tušmobilu s aneksom in v primeru da bi propadel bi ti s tem propadel tudi 24 mesečni aneks. Za uporabnika je celo bolje
wink-1.gif
Tušmobil ima trenutno pretekle izgube 0 € (če ne bi bilo dokapitalizacije leta 2009 in pokritjem te izgube bi ta bila 50-60 mio € totalne izgube), Si.mobil jo je leta 2005 imel 120 mio € totelne izgube. Poglej sedaj Si.mobil. Dosega tudi do 30 mio € dobička/leto.

Plus je novembra Tušmobil podpisal 3-letno pogodbo z Nokio Siemens Networks o dokončni izgraditvi omrežja. Nokia Siemens Networks bo določil kje se najbolj splača postaviti bazne in koliko naj jih bo. Če bi Tušmobil bil pred finančnim zlomom ne bi mogel v tem letu postaviti 150-200 UMTS 900/2100 baznih postaj ter 100 novih GSM baznih postaj.

Recimo T-2, ki je pred prisilno poravnavo ni zgradil niti 1 bazne postaje od septembra 2009.

Kolk me spomin ne vara je bilo to leta december 2008. V primeri,da bi to držalo si Tušmobil nikakor nebi v letu 2009 od skupnega prometa slabih 37mio € pridelal slabih 22mio eur izgube. Se pravi, če posplošimo so skoraj enkrat več porabili kot so zaračunali. Toliko te akcije, ki jih omenjaš nikakor niso vplivale na poslovanje. Tako, da to žal takrat ni držalo! In tudi sedaj ne verjamem, da imajo pozitivni EBITDA, saj druga kot zmanjšanja št. naročnikov v njihovem poslovanju nisem zaznal ter nekoliko znižan strošek nacionalnega roaminga, ampak čez palec ocenjujem, da tega ni bilo za več kot 1 mio € / mesec. Tako da, če so popolnoma zajezili stroške roaminga bilanca še vedno striže 10mio € v minus. Sicer pa bomo vidli in se pustimo presenetit.
Bazne postaje pa kolikor se mi zdi v zadnjem času le nadgrajujejo, saj so imeli opremo za UMTS 900 že kar nekaj časa nabavljeno, tako da jim to sedaj ne predstavlja velikih investicij.

smejko

Pripravnik
9. jan 2010
260
0
16
Citat:
pa sej ni važno če so na prikolicah, važn da smo uporabniki zadovoljni zato pa je konkurenca zdrava.. simobil napenja vse sile da bi zagotavljal napredne storitve, vendar ker bo tehnologija še napredovala in bo zahtevala uporabo hitrih prenosov po vsej sloveniji, bo to velik minus v prihodnosti za simobil.
a najhuje je ker se ve da simobil uporablja svoj klicni center za negativni pr ki je naperjen proti največjem konkurentu tušmobilu!

Nam uporabnikom pa ta vojna koristi, saj bo upam še bolj znižala cene, čeprav jih je Simobil povečal.. bomo videli

A je kej novega ta teden pri Tušmobilu?
smile-1.gif

Po čem sklepaš da bo to velik minus za Si.mobil?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik smejko pravi:

Po čem sklepaš da bo to velik minus za Si.mobil?

Verjetno zato, ker so ocitno eni mnenja, da v Sloveniji samo Tusmobil gradi in posodablja svoje omrezje... ostali operaterji pa so opremo nabavili ze pred 10+ leti in od takrat niso naredili nic
grims-1.gif

Vsi po vrsti vlagajo v posodobitve... eni vec, drugi manj... ampak noben od operaterjev si danes ne more privosciti, da bi nehali vlagati v omrezje. In Tusmobil je pac najmlajsi in mora najvec vlagati, da bo lahko konkuriral ostalim... ce zeli obstati na trgu seveda.

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Še jaz ko sem zaposlen v Tuš holdingu, moram povedati, da pa nekateri res premnogo pretiravajo. Sem se odločil, da tole temo počasi kar spustim ker...

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
Citat:
Uporabnik kiki62 pravi:
Kolk me spomin ne vara je bilo to leta december 2008. V primeri,da bi to držalo si Tušmobil nikakor nebi v letu 2009 od skupnega prometa slabih 37mio € pridelal slabih 22mio eur izgube. Se pravi, če posplošimo so skoraj enkrat več porabili kot so zaračunali. Toliko te akcije, ki jih omenjaš nikakor niso vplivale na poslovanje. Tako, da to žal takrat ni držalo! In tudi sedaj ne verjamem, da imajo pozitivni EBITDA, saj druga kot zmanjšanja št. naročnikov v njihovem poslovanju nisem zaznal ter nekoliko znižan strošek nacionalnega roaminga, ampak čez palec ocenjujem, da tega ni bilo za več kot 1 mio € / mesec. Tako da, če so popolnoma zajezili stroške roaminga bilanca še vedno striže 10mio € v minus. Sicer pa bomo vidli in se pustimo presenetit.
Bazne postaje pa kolikor se mi zdi v zadnjem času le nadgrajujejo, saj so imeli opremo za UMTS 900 že kar nekaj časa nabavljeno, tako da jim to sedaj ne predstavlja velikih investicij.
Ja to je bilo novembra 2008. In tudi v letnem poročilo 2008 se mi zdi da je omenjen pozitiven EBITDA. Tako da ne more biti novinarska raca.

Leta je APEK znižal Tušmobilu zaključevanja klicev v Mobitel in Si.mobil. Prvo leto sta morala Mobitel in Si.mobil plačati če je njihov uporabnik klical Tušmobil uporabnika tam okoli 0,15 €/min. Po odločbi APEK-a pa le še 0,07 €/min.

Potem pa računaj da je leta 2009 uvedel 250 brezplačnih minut med 4 Tušmobil naročniki. Uporabnik če je bil na m@ omrežju je plačal 0 €, Tušmobil Mobitelu: 250 min * 0,10 €/min = 25 € izgube za enega uporabnika. Če je imel uporabnik še paket TušmobilBrez je za enega naročnika Tušmobil pridela 25 € čiste izgube.

EBITDA pomeni dobiček/izguba iz poslovanja. In ne vključuje amortizacije, davkov, kreditov.

EBITDA + amortizacija, dobiček = EBIT. EBIT pa pomeni čisti poslovni izid.

Za leto 2009 je Tušmobil imel -10 mio € EBITDA + -15 mio € amortizacije,davkov, ... = čisti poslovni izid leta -25 mio €. Samo za primer:
- Si.mobil je leta 2002 imel čisti poslovni izid leta -30.834.798 € (-7.389.251.000 SIT).
- Vega je leta 2005 imela čisti poslovni izid tega leta -38.890.502 € (-9.319.720.000 SIT).

100 GSM baznih je letos bilo postavljenih na novo.

Razlogi zakaj je Tušmobilov julijski EBITDA lahko pozitiven. Aprilske in junijske podražitve 2010 pri Tušmobilu:
- ukinitev brezplačni minut za nakupe v trgovinah Tuš na Mobitelovem roamingu
- ukinitev 250 brezplačnih minut med 4 tušmobil naročniki v Mobitelovem roamingu
- zvišanje klicnega intervala v Mobitelovem omrežju: iz 30 na 60 sekund
- zvišanje cene klicev iz 0,10 na 0,15 €/min (naročniški paketi z zakupljenimi količina, razen za TušmobilBREZ)
- zvišanje SMS sporočil za naročnike iz 0,08 €/min na 0,10 €/min.
- zaračunavanje dodatnih storitev (sprememba paketa, blokada klicev, zaračunanje za razčlenjen račun, itd) - prej vse te storitve brezplačne
- s 1.7.2010 so se ponovno pocenile cene v zaključevanje v drugo omrežje
- na fiksnem omrežju je za nove naročnike skenslal Telekomovo omrežje. Sedaj ponuja svoje storitve le na svojem omrežju.

Če poračunamo da je bil za leto 2009 Tušmobil EBITDA -10 mio €, je vsak mesec leta 2009 pridelal povprečno okoli 800.000 evrov izgube iz poslovanja. S temi podražitvami leta 2010 pa zgleda se je na mesečni ravni zbrali vsaj 800.000 evrov več (vsaj v juliju 2010). Za točne informacije bo potreba počakati na letno poročilo za 2010.

Glede deleža uporabnikov pa tako. V letu je Tušmobil je zgubil % naročnikov. To izhaja iz tega da je šele decembra prenovil pakete ter da je Si.mobil imel od junija do novembra različne akcija. Decembra zaradi novih paketov pa naj bi bil spet zopet pozitiven trend pri pridobivanju naročnikov.

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Meni je zanimivo samo to, kako to da imajo največ izkušenj s Tušmobilom ravno zaposleni pri konkurenčnih operaterjih.
Isto kot v mojem poslu, delam na zavarovalnici in imajo z našo zavarovalnico največ negativnih izkušenj ravno zastopniki drugih zavarovalnic, naše stranke pa se ne pritožujejo.

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
anede
wink-1.gif

ej dej mi povej če si že kaj rešu glede tvojga primera v sosednji temi (Moj prehod iz Mobitela na Tušmobil)?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Najprej sem načrtoval ukinitev Mobitelove naročnine in prenos na Tušmobil. Zaradi slabega signala sem se tako odločil, da na Mobitelu ostanem in ukinem raje Simobil (ki s paketi ZAME ni ravno konkurenčen, sploh glede klicev v druga mobilna omrežja).
Tako bom po 9.2.2011 v bistvu raje naredil prestop od Simobila na Tušmobil.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.