Sam sem na OŠO Vahta optiki. Moti pa me, da pri Telekomu Slovenije trdijo, da večja hitrost kot 100/20 na OŠO optiki ni možna vendar so mi iz OŠO Vahta odgovorili drugače. Citiram:
"Pozdravljeni
Odprto širokopasovno omrežje (OŠO), na katerega ste priključen, zagotovo ni razlog za z vaše strani dosežene hitrosti. Omrežje ima zmogljivost do 1Gbps na uporabnika, in v omrežju se te hitrosti ne omejuje. Pri trenutnih vršnih obremenjenostih (v sobotah popoldne) so zmogljivosti našega hrbteničnega omrežja zasedene približno 10%. Glede na povedano, in dejstvo na je pasovna širina v dostopovnem segmentu deljena med uporabniki (GPON), je iz naslova omrežja kadarkoli pri kateremkoli uporabniku doseči vsaj 500Mbps downloada in 250Mbps uploada.
Hitrosti omejujejo le operaterji, in sicer z določanjem zmogljivosti, s katero se povezujejo na OŠO, in z omejevanjem uporabnikove hitrosti na njihovem BRAS serverju (to je naprava, ki uporabnika avtenticira in mu določa, katere storitve lahko uporablja, v odvisnosti od izbranega paketa).
Predlagam, da izbranemu ponudniku storitev naročite, da naj pri upravljavcu infrastrukture naroči meritev hitrosti, da se boste lahko o zmogljivosti omrežja lahko prepričal neposredno (v tem primeru bodo do vas prišli naši inženirji, in izmerili hitrost po navodilih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), ki upravlja tudi za Slovenijo merodajni merilnik (
https://www.akostest.net/en/ ).
S spoštovanjem
Goran Živec
P.S. Upoštevajte, da je dejansko dosegljiva hitrost na ethernet omrežjih približno 92% nazivne (razlika se porablja za koordinacijo podatkovnega prometa), in da je hitrost dostopa do interneta (povezava do željene internetne storitve) drug pojem od dostopovne hitrosti (povezava od uporabnika do omrežja), in da operaterji pri rezidenčnih paketih oglašujejo to drugo." Konec citata.
Trenutno imam paket Modri Plus in sam sem želel imeti pri Telekom Sloveniji hitrost interneta 300/40 vendar to v nobenem primeru kljub posredovanju odgovora s strani OŠO Vahte na žalost ni mogoče.