Novo pri Simobilu V.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Misliš? Mislim, da je cenovne vojne zaenkrat konec. Ni bila nikomur v korist. Ampak, to je moje mnenje.

SawyerX

Pripravnik
28. jan 2010
191
0
16
Ce pa ma simobil prakticno vsak telefon cenejsi kot mobitel. Ta edino ni bil.

Ce se ze grejo to tekmovanje. Zakaj [censored] skrtarijo tak pri podatkah v orto u nulo. Ce bi to dvignlili na 1Giga, takoj menjam.

Nazadnje urejeno:

KekecXY

Pripravnik
29. jan 2010
201
0
16
ne govorit, konkurenca dela isto. pri mobitelu ko so dali ven n95 pa so jo cez 2 tedna znizali za 100€ so dobli tisti, ki so kupli telefon po drazji ceni denar povrnjen.

kaj se pa zgodi zdaj ce, grem jaz na paket smart? a lahko to storim brez stroskov, al bom mogo se ki 80€ placat koliko je razlika v ceni telefona med paketi? ceprav sem ga jaz kupil po ceni ki je enaka smartu.

aja pa to s cenejso posilko je enostavno laz... sicer bi se tud cene v ostalih paketih in v prosti prodaji znizala..
to je smao zarad mobitela, ker je dal ceneje.

Nazadnje urejeno:

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Povej mi še en primer, ki se je zgodil? A, ga ne najdeš? Čudno ... Torej, fair s strani Mobitela, vsa čast jim, ampak je zgolj izjema, ki potrjuje pravilo.

Če greš zdaj na SMART boš po moje moral doplačati. Prepričan pa nisem.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Sawyer. Konkurenca ne pomeni le nižanja cen. Zelo resno ti zatrjujem, da je te veselice vsaj zaenkrat konec. Cene so dosegle (pre)nizek nivo in trend se bo počasi spremenil.

Za določene ugodnosti, na katere smo se sedaj fiiiiinoooo navadili, bo kdaj treba dodatno plačati. In na koncu boš ugotovil, da čudežnega operaterja, ki bi ti nudil vse napol džabe, ni. Vsi bodo pri cenah na približno isti liniji ker se nižje pač ne splača. Potem pa se prosto odločaj, kateri operater ti bo bolj simpatičen, rdeč, zelen ali rumen.

Še to: cene telefonov se lahko spreminjajo vsak dan, če se operater tako odloči. Kupiš po trenutno veljavni ceni. Če imaš srečo (in tudi to se bo kdaj zgodilo) bo jutri taisti telefon celo dražji. Po vsej verjetnosti pa bo ravno obratno in bo sčasoma cenejši. Razlogi? Milijavžnt. Mogoče je prišla nova pošiljka telefonov in se je operater pri tej pošiljki uspel zmeniti za nižjo nabavno ceno. To razliko lahko pohopsa v žep ali pa zniža prodajno ceno. Tebi moteče, večini simpatično. Tko pač je.
Druga opcija je odziv na konkurenco. Zakaj pa ne. Tudi Mobitel je za Simobilom uvedel unlimited zato ker ga je pač moral. Trg je tako zahteval.

Totalnih padalcev na trgu ni oziroma dolgoročno ne morejo preživeti.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik SawyerX pravi:
Ce pa ma simobil prakticno vsak telefon cenejsi kot mobitel. Ta edino ni bil.

Ce se ze grejo to tekmovanje. Zakaj [censored] skrtarijo tak pri podatkah v orto u nulo. Ce bi to dvignlili na 1Giga, takoj menjam.

Če bodo imeli vsi na Orto U Nulo 1 Giga bo takoj skrahiralo omrežje... (preobremenitev). Zato je verjetno samo 100 MB...

KekecXY

Pripravnik
29. jan 2010
201
0
16
Citat:
Uporabnik Cawo pravi:

Če greš zdaj na SMART boš po moje moral doplačati. Prepričan pa nisem.

te me ceneje pride, da placam pogodbeno kazn pa prekinem narocnisko razmerje, kot menjava paketa. ker placam razliko cene v prosti prodaji in koliko sem jaz dal(90€). pa se pol mi simobil odklene telefon? je moje razumevanje pravilno?

drugac pa mi je cisto logicno, da mi simobil nemore denarja vrnit. ce bi enemu bi pol vsi hotli, da jim vrne ko se kak telefon poceni.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ni poanta v tem. Poznamo t.i. data centric uporabo mobilne telefonije in pa t.i. handset centric. Prva rezultira v USB modemih in prenosnikih z vgrajenim modemom. Druga v mobilnih telefonih. Pri prvi se prenašajo neprimerno večje količine podatkov. Primarna uporaba je dostop do interneta.

Pri handset centric data ni primarna storitev. Nekaj 10 odstotkov prometa tvori dostopanje do elektronske pošte, nekaj deset odstotkov do spletnih strani, ki so praviloma prilagojene prikazu na mobilnem telefonu (in zato tudi manj obsežne po kB), nekaj odstotkov pa do mobilnih portalov v stilu Vodafone Live in Planet. Na koncu meseca večina uporabnikov skuri bistveno manj kot 100 MB na svojem telefonu.

Podpiram 100 MB v Orto paketu. Kdor želi več pa lahko doplača opcijo ali pa gre na samostojen data paket in ločen USB modem.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Ni poanta v tem. Poznamo t.i. data centric uporabo mobilne telefonije in pa t.i. handset centric. Prva rezultira v USB modemih in prenosnikih z vgrajenim modemom. Druga v mobilnih telefonih. Pri prvi se prenašajo neprimerno večje količine podatkov. Primarna uporaba je dostop do interneta.

Pri handset centric data ni primarna storitev. Nekaj 10 odstotkov prometa tvori dostopanje do elektronske pošte, nekaj deset odstotkov do spletnih strani, ki so praviloma prilagojene prikazu na mobilnem telefonu (in zato tudi manj obsežne po kB), nekaj odstotkov pa do mobilnih portalov v stilu Vodafone Live in Planet. Na koncu meseca večina uporabnikov skuri bistveno manj kot 100 MB na svojem telefonu.

Podpiram 100 MB v Orto paketu. Kdor želi več pa lahko doplača opcijo ali pa gre na samostojen data paket in ločen USB modem.

Problem je tu konkurenčnost, ker ima Mobitel 1 GB prenosa za podobno ceno in potem gre folk raje tja. Meni osebno je pa vseeno, ker imam itak fiksni dostop do interneta pa USB modem.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik KekecXY pravi:
ne govorit, konkurenca dela isto. pri mobitelu ko so dali ven n95 pa so jo cez 2 tedna znizali za 100€ so dobli tisti, ki so kupli telefon po drazji ceni denar povrnjen.

Dober marketing, samo poglej, kako ste jim nasedli, kot goske. Itak so že od začetka vedeli, da bodo ceno spustili, se pokesali in dali uporabnikom razliko nazaj. Dobri operater, srce se jim je trgalo zaradi par mandlcov.. Ojoj, kako prozorno.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Dobra teorija zarote. Stvari so manj komplicirane kot si mnogi mislijo. Lepo pa je, da se takšna zvitost pripisuje velikim podjetjem čeprav nima stika z realnostjo.

SawyerX

Pripravnik
28. jan 2010
191
0
16
Ma nevem kak je za druge. Ampak jaz od teh 1Giga porabim maximalno 200MB na mesec. OD 1000 klicev oz 200 v ostala omrezja pa maximalno 70 minut skupaj. To je bil rekord. Ponavadi ne porabim skoraj nic omembre vredno. In se to proabim samo zato ker imam. Drugace je za mene tudi tusmobilova opcija 0+5 za 1giga dobra.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Dobra teorija zarote. Stvari so manj komplicirane kot si mnogi mislijo. Lepo pa je, da se takšna zvitost pripisuje velikim podjetjem čeprav nima stika z realnostjo.
Kakšna teorija zarote, kaj pa kvasiš, čist običajni marketinški prijemi, nič drugega.
Nekaj podobnega, kot Renault, ki je med kupce "razdelil" milijon al dva. Si videl koga, ki je šel z denarjem iz salona?

Nazadnje urejeno:

SawyerX

Pripravnik
28. jan 2010
191
0
16
Teh 100Mb ko ponujajo v orto je prava lopovska fora. Nej reje naredijo USB UMTS net da se zniza hitrost na 64kbit/s po 1Giga. Mobiteli pa res nic ne porabijo. Lopovi.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
To ni bil marketinški prijem ker se tega namerno ne bi šli. Če še ne veš, se uporabniki na to navadijo. Rezultat bi bil, da bi pri vsakem telefonu pričakovali pocenitve in bi čakali in čakali, telefoni pa trohneli na policah.

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Citat:
Uporabnik KekecXY pravi:
te me ceneje pride, da placam pogodbeno kazn pa prekinem narocnisko razmerje, kot menjava paketa. ker placam razliko cene v prosti prodaji in koliko sem jaz dal(90€). pa se pol mi simobil odklene telefon? je moje razumevanje pravilno?

če prej odplačaš aneks plačaš penale, se pravi razliko ki ti ostane še do izteka aneksa... ko ga odplačaš maš proste roke:
- lahko menjaš paket
- vzameš nov telefon in se spet vežeš
- in celo odklenejo ti telefon

Če pa v celoti prekineš nr pa plačaš poleg penalov še 12€ administrativnih stroškov ob prekinitvi...

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Citat:
Uporabnik gasdopodna pravi:
Problem je tu konkurenčnost, ker ima Mobitel 1 GB prenosa za podobno ceno in potem gre folk raje tja. Meni osebno je pa vseeno, ker imam itak fiksni dostop do interneta pa USB modem.

Tukaj ti moram kontrirati. Mislim, da pri večini količina prenosa podatkov oziroma bolje rečeno razlika med 100 MB in 1 GB ne igra ključne vloge in ne predstavlja konkurenčne prednosti. Normalen ORTO ali ITAK uporabnik se odloča po tem, kje ima več prijateljev in kje mu je ključnejša količina minut klicev, ki je višja (1000 minut napram 200). In tega mislim, da se vsi zavedamo

Kar se pa tiče Nokie N95 in pocenitve, se bolj strinjam z mnenjem Coolpowerja. Mislim, da je bila takrat razlika med ponujeno ceno pri Mobitelu in pri Simobilu precejšnja. Tako nižje cene pri Mobitelu niso pričakovali in so bili takrat primorani spustiti ceno, saj je bil to resnično revolucionaren aparat, ki je v tistem času vplival tudi na prehode med operaterji. S tem, ko so denar vrnili uporabnikom, ki so aparat kupili predhodno, so izkazali neko čast in hkrati potihoma priznali svojo napako pri postavitvi cene. Hkrati pa so si s tem naredili še pozitivno reklamo.

SawyerX

Pripravnik
28. jan 2010
191
0
16
Meni ni vseeno. Fiksni dostop imam preko optike doma. Tega pa rabim ko sem kje od doma, da lahko bodisi uporabljam Googlovo navigacijo, ali bodisi pogledam tu pa tam kaj na internet ali remote dostopam do home computera. Se teh 1 giga ko mam šparam , da bolj negre in uporabljam opero mini, tak da zelo rekdo naredim vec kot 200MB podatkov. In se te ko nareidm, sem tudi bil na mobilem youtubi in par stvari zavrtel.

Nazadnje urejeno:

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
No, potem bi si lahko pri Si.mobilu dokupil Opcijo za to razliko v MB. Sicer pa aparat z WLAN reši marsikateri problem, če se zadržuješ na krajih, kjer so dostopne točke.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.