Novi Scenic

jello

Guru
22. sep 2008
10.151
3.871
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Kako po vaši teoriji peljat v avtu 4 predšolske otroke? Ali 5?

Kupiš kombi.
V osebnem pač ne smeš.

Ne smeš kaj?
sprasujem se.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Poklon da imas 4 ali 5 predšolskih otrok.
Takih družin ni več veliko. Mislim da ne poznam nobene.
S tremi v vrtcu jih poznam, 4 ali 5....nekaj večja verjetnost v primeru dvojčkov trojčkov....

Za več kot 3 otroke bi osebno nabavil kak trafic, scudo, expert.....

jello

Guru
22. sep 2008
10.151
3.871
113
Ok. 5 predšolskih je res samo en primer. Prevažajo se v 7 sedežnem sharanu, najmlajša sta še v lupinicah. Pri drugih primerih 4 ali 5 otrok pa je najstarejši največ v 3. razredu, se pravi nihče še niti približno iz otr. sedeža ven. Nihče nima kombija, torej vsi nelegalni al v čem je fora. Resno sprašujem, ker se mi redno dogaja da vozim še kakšnega poleg, na sprednjem sedežu.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
klik si ne morem zamislit, da se šprata 50€ in se ne kupijo isofix sedeži.

Eni celo imajo pritrdila in sedeže na isofix pa ne uporabljajo. Tako zelo radi imajo svoje otroke.

Isofix ni nobena garancija za dober sedež, niti v tem tvojem linku to ni nikjer poudarjeno. Najpomembnejši faktor pri varnosti otrok v avtu sploh ni sedež ampak kako je otrok v sedežu pripet.

Če pa pogledaš najnovejši ADAC test lahko vidiš, da so na seznamu tako z isofix in brez isofix, pa nebi mogel o tem reči nič določenega:
https://www.adac.de/infotestra...+&ergo=True

Trdim celo da je do 18 kg sedež z Isofix hitro lahko celo slabši, če ni še dodatno povezan z varnostnim pasom, ker je isofix samo v dveh točkah totalni fail imajo vsi sedeži še dodatno tretjo pritrdišče, kar vso zadevo samo še bolj komplicira. Poleg tega je isofix toga kovinska vez, ki je močna samo toliko kot njen najšibkejši člen. Da bi se varnostni pas takole odtrgal kot je v tem primeru failov Isofix (oz baza) se ne more zgoditi:
Citat:
Beim durchgeführten Frontalaufpralltest mit dem 15 kg schweren Dummy löste sich die Verbindung zwischen Sitzschale und Isofixbasis und der Dummy wurde mit der Sitzschale nach vorne geschleudert.

Nazadnje urejeno:

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Ok. 5 predšolskih je res samo en primer. Prevažajo se v 7 sedežnem sharanu, najmlajša sta še v lupinicah. Pri drugih primerih 4 ali 5 otrok pa je najstarejši največ v 3. razredu, se pravi nihče še niti približno iz otr. sedeža ven. Nihče nima kombija, torej vsi nelegalni al v čem je fora. Resno sprašujem, ker se mi redno dogaja da vozim še kakšnega poleg, na sprednjem sedežu.
če ni drugega sedeža na voljo, ga lahko pelješ tudi spredaj. največjega pač. kaj pa tisti dostavniki, ki imajo spredaj tri sedeže, zadaj pa nič. jaz sicer kar lepo vozim na fuzbal sebe, 4 otroke in še dva starša (7-sedežnik s pasovi seveda).

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.428
2.379
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:

Isofix ni nobena garancija za dober sedež, niti v tem tvojem linku to ni nikjer poudarjeno. Najpomembnejši faktor pri varnosti otrok v avtu sploh ni sedež ampak kako je otrok v sedežu pripet.

Če pa pogledaš najnovejši ADAC test lahko vidiš, da so na seznamu tako z isofix in brez isofix, pa nebi mogel o tem reči nič določenega:

Trdim celo da je do 18 kg sedež z Isofix hitro lahko celo slabši, če ni še dodatno povezan z varnostnim pasom, ker je isofix samo v dveh točkah totalni fail imajo vsi sedeži še dodatno tretjo pritrdišče, kar vso zadevo samo še bolj komplicira. Poleg tega je isofix toga kovinska vez, ki je močna samo toliko kot njen najšibkejši člen. Da bi se varnostni pas takole odtrgal kot je v tem primeru failov Isofix (oz baza) se ne more zgoditi:
Citat:
Beim durchgeführten Frontalaufpralltest mit dem 15 kg schweren Dummy löste sich die Verbindung zwischen Sitzschale und Isofixbasis und der Dummy wurde mit der Sitzschale nach vorne geschleudert.

Saj zato pa ne kupiš recaro, amapak nekaj drugega, kar se je boljše odrezalo na testu.

Optimum bi bil Isofix + pas oz. pas nadomešča toptheter, ki je varovalka, ki zmanjšuje silo pri naletu. Jaz tega nisem uporabljal, ker še ni bilo sedeža s tem dodatkom.

jello

Guru
22. sep 2008
10.151
3.871
113
Koliko pa je v resnici avtomobilov, ki sploh imajo hakl za toptheter zapet? Pomoje so redki.

jello

Guru
22. sep 2008
10.151
3.871
113
Glede isofixa še konkretna primerjava iz prakse (o čemer je gasper008 pisal):

Tale sedež ga nima in ga na sedež zapneš s pasom dobesedno "bombenfest". Če je pravilno zapet, ni variante da sedež premakneš za mm.
https://www.adac.de/infotestra...&ergo=False

In na drugi strani tale, z isofixom, ki se maje kakorkoli ga zapneš, ali ga porineš do konca v sedež kolikor se da, da je naslon pod pravim kotom, ali malo manj. Kaj se v resnici zgodi z njim (oziroma z obema) ko se zaletiš v steno pa nisem preverjal.
http://cybex-online.com/si/carseats/solutionxfix.html

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.745
15.802
113
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Ja, sam to je res noro, da plačujemo zavarovanje glede na ceno, ki je nabita do Lune in nazaj, ne pa dejansko, katero plačamo za avto. Naj dajo tako ceno v konfigurator, za kolikor se bodo potem realno prodali, ker za tiste astronomske cene, ki so pouradnem ceniku, se nikoli ne bi in se ne bodo prodali. Jaz bom dal za Zafiro Tourer (čeprav se čist ta nova spet kliče samo Zafira, brez Tourer)malce manj kot 21.000, po ceniku pa je malce manj, kot 27.000. Jok, brate, 27.000 pa ne bi dal nikoli, za koji ku.ac potem plačevati zavarovanje za 27.000€. Ti bi se moralo nehati, ker ni realno in upam, da se bo kaj ukrenilo glede tega.

Je realno. Če ti tega ne razumeš še ne pomeni, da ni realno. Sorry ampak tako je.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.745
15.802
113
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Vsak znesek, ki ga plačaš, tudi osnovno, nekdo mastno zasluži, če ga ne koristiš. Ko narediš pa totalko, pa ti zavarovalnica izplača avto na osnovi cene, po kateri se je prodal oz. po eurotaksu, pa še malce manj, če je le mogoče. Eurotax pa itak upošteva najnižje cene. Tu se vidi dvoličnost sistema in kako jebati malega človeka in vse to je legalno v tem zjebanem sistemu. Zakaj mi potem zavarovalnica, če naredim totalko, ne izplača zneska po tisti najvišji ceni, po kateri mi je tudi računala zavarovanje?
Imam srečo, da mi bo avtohiša krila osnovni kasko 8 let.

V primeru totalke ti ne izplača zneska po najvišji ceni zato, ker stvar enostavno ni realna. Ne morejo ti za npr. 5 let star avto nakartati toliko kot za novega. Če bi pa na polici imel navedeno trenutno vrednost avtomobila pa bi v primeru popravila/menjave česarkoli dobil tako stare dele, kot je star tvoj avto.

Aja pa kar se tiče mastnih zaslužkov - pri kasku imajo zavarovalnice za vsak prejet evro izplačanega cca.1,8€. Zdaj pa ugibaj dalje, kam gre denar iz premij AO v kolikor ni nesreče in posledičnih izplačil, ki so bila tudi že omenjena, njihovo razmerje pa tudi (vplačila:izplačila = 1:10do500 in več)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.874
6.531
113
Tale od cybexa je druga zgodba od unega od recarota. Tule otroka dodatno pripnes s pasom. Saj vidiš da jih nima?! Če pa otroka ni notri je pa sigurno bolj pricvrscen kot pa tvoj brez vsega.

Plus tega če imaš dva otroka na meji z 18kg, ne boš kupoval sedeža do 18kg. Naprej se pa vsi pripenjajo z avtomobilskim pasom, ne integriranim v sedežu.

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.151
3.871
113
Jaz imam dva cybexa kot je oni zgoraj, eden z isofixom in drugi brez. Razlike pri uporabi je samo v tem da tistega brez isofixa primem in vržem ven, tistega z isofixom moram pa odpenjat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Pa saj mulca lahko voziš spredaj. To ni problem - primeren sedež in to je to. Samo ne smeš jih spravit v avto več, kot je uradno placov v avtu (kar je kar popularno sicer). V 5-sedežni avto pač ne moreš 5 mulcev noter dat.

jello

Guru
22. sep 2008
10.151
3.871
113
Pa saj to je menda jasno da potnikov ne sme biti več kot je sedežev. Ni mi bilo samo jasno kaj misliš s tem da 4 ali 5 predšolskih otrok ne smeš peljat v avtu.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Ah, kot "avto" sem mislil na navaden avto (torej 5 sedeže), 5 mulcev plus voznik je pa čez. Saj veš, malo površen, malo posplošen, malo odrezav odgovor. Saj smo vendar na Alterju.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Sem gledal tega novega scenica. Zadeva je zelo všečana. So meli v termah čatež neko predstavitev ta teden. Je blo nekaj ZG tablicami, pa LJ, pa nove megane karavane so imeli. Vglavnem všečno. SJ TV1, kaj ste meli novinarji kako predstavitev?