Nov gradbeni zakon

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
To se tudi meni zdi kul, da je tako kot je, ampak fasada je pa bedastoča. Pomeni če imam recimo v GD teraso z nadsrreškom in ga ne naredim (ali bi ga kasneje), se ne morem vselit, ker gradnja ni v skladu z GD?

Ljudsko bi pač bilo dokler so osnovne gradbene fizikalije zadoščene, da se dovoli vselit, potem pa pač v roku nekaj let (tako kot se v nekaj letih mora začet gradit, drugače GD propade) pač uredit vse kot je napisano v GD.
V Avstriji imaš 2 leti časa od začetka gradnje, da zaključiš z gradnjo in spucaš svinjarijo okoli bajte.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
Problem je bolj izvajanje zakonov in pa sam nadzor. Recimo "protipotresno zakonodajo" imamo že od konca 70h let pa še danes vidiš objekte ki sem 100% da niso niti po takratnih pravilih.

Skratka rešitev bi bila enostavno boljša da bi se nadzor vršil nad vsakim objektom na ravni države. To bi najbrž podražilo papirologijo in plačilo taks, ampak bi bil pa vsak objekt narejen kot je treba. Hkrati bi sistem omogočal tudi začasna dovoljenja, recimo za bivanje in pridobitev hišne številke v primeru da se gradnja podaljša v primeru objektivnih razlogov (recimo da je statično hiša ok, samo zaradi sušenja betona bi se odložilo izvedbo fasade za eno leto).
Predpisi so se prvic spremenili ze po skopskem potresu l 63. So se pa najbrz potem konec 70 po potresu v Breginju se dodatno.

Ne biti smesen z drzavnim nadzorom. Spomni se urgence v NG, instalacij na onkoloskem, malo opazuj kako so sanirane ceste....

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Možno, kjer ni tožnika ni sodnika in "balkan" se vedno bolj širi proti severu - v bistvu je že nekje na črti Gotheborg - Stockholm. :(

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
eh daj no, tebi se zdi normalno, da se ne sme živeti v hiši zato ker ni fasade? to res nima veze z nobeno varnostjo objekta, ali nečim življenjsko pomembnim.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Približno toliko normalno kot se ne smeš vozit z avtom brez prve pomoči.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
Resno to enačiš, al malo trollanja?

Jaz bi rekel, da toliko, kot ima veze izolacija in barva v avtu. Torej skoraj nič. Vsak avto pač nekaj mora imeti, da zadosti hrupnim normam, ampak če jo jaz ven vržem, ne bo nihče rekel, da se zaradi tega ne smem vozit.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.512
113
Sta se našla dva iz UE? Dejansko je tudi problem zakonodaje. In ti si Avstrijo privlekel not, seveda tam kjer ti paše.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.512
113
Fasado recimo bi zahteval, cesta mim bajte pa tok luknjasta, da bi rabu počas traktor. Ampak dejmo se z Avstrijo primerjat. Kolega naredu bajto, tud fasado, ceste pa še nima mim hiše, čeprav je plačal bogat komunalni prispevek ravno zarad tega. Seveda je takih primerov ogromno in seveda v naši zbirokratizirani državi bo inšpektor brezsramno prišel zahtevat fasado, čeprav se bo do tja priprljal po zluknjanem makadamu. V bistvu je pomanjkanje zdrave pameti.

• Všeč mi je
Reactions: Cash

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Nisem z UE, sploh ne iz javnega sektorja (delam pa skoraj 30 let na področju nepremičnin), mi pa gre počasi na "krščen duš" to stalno jamranje in sočasno balaknizem pri nas!

In mimogrede: ko oddamo popolno vlogo za GD je le-to izdano v rokih kot jih določa zakon.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.733
9.512
113
To zadnje drži v večini primerih, če pa ne, pa lepa beseda oziroma razumevanje lepo mesto najde ponavad in tukaj sploh ni pritožb. Sam moraš vedet, da stanovanjska gradnja (predvidevam, da se s tem ukvarjaš) sploh ni problematična. Poteka še cel kup druge gradnje, ki pa ni tko zelo enostavna za spelat do GD.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ne, se ne ukvarjam s stanovanjsko ampak z eno precej problematično specifiko. ;)
Danes ravno dobil dopis ene UE, na vlogo za GD predano "po starem" na ministrstvo - oni zahtevajo vse "po novem".

Je pa tu govora predvsem o "problemih" pri gradnji enostanovanjskih stavb.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.050
3.564
113
41
Lj
A ta zakon velja samo za od zdaj anprej zgrajene objekte, ali tudi na objekte ki so že sedaj 20 let brez fasade? Se lahko tem odvzame uporabno dovoljenje ali kaj?